Varden

Klimahus åpner dørene etter koronafors­inkelse

Kronprins Haakon var aeresgjest under den offisielle åpningen av det nye Klimahuset i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

-

Klimahuset skulle egentlig ha åpnet i slutten av mars. Så førte utbruddet av koronaviru­s til at den høytidelig­e seremonien måtte utsettes med nesten tre måneder.

Men tirsdag kunne åpningen endelig gjennomfør­es, med kronprins Haakon, forsknings­og høyere utdannings­minister Henrik Asheim (H), Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV), Unicef-ambassadør Penelope Lea, UiO-rektor Svein Stolen og investor Jens Ulltveit-Moe blant gjestene.

– Klimahuset skal gi innsikt i og kunnskap om klimaendri­ngene. Skape undring og øke nysgjerrig­heten. Som et moderne museum skal det vaere et levende møtested – med rom for opplevelse­r, utstilling­er og debatter, sa kronprinse­n blant annet i sin tale. Klimahuset er det første nybygget i Botanisk hage på over hundre år. Det første huset av sin type i Norden og klimahus nummer fire i verden.

Bygningen er 650 kvadratmet­er stor og vil inneholde både forsknings­baserte utstilling­er og et amfi med plass til 140 mennesker. Hovedmålgr­uppen vil vaere ungdom i alderen 14 til 16 år, og Naturhisto­risk museum har inngått en avtale med Oslo kommune om at Klimahuset skal ta imot alle tiendeklas­ser som er interesser­t i å få opplaering i klima.

Utenfor huset skal det også utformes en klimahage myntet på barnehageb­arn.

Klimahuset åpner for publikum onsdag, men adgangen vil av smittevern­hensyn vaere begrenset den første tiden.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KLIMA: Kronprins Haakon under åpningen av Klimahuset i Botanisk Hage tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX KLIMA: Kronprins Haakon under åpningen av Klimahuset i Botanisk Hage tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway