Varden

Ringen er sluttet for Bjørn (65): – Jeg vet ikke helt hva jeg går til

Han har vaert rådmann og seinere kommunedir­ektør i kanalkommu­nen siden 1. november 2003. Nå setter Bjørn G. Andersen sluttstrek for sitt mangeårige arbeid såvelsomti­lholdi Nome og Telemark.

- Andreas.soltvedt@varden.no

Andreas Soltvedt

▶ NOME OG TELEMARK

Formelt slutter han 1. august. Ferieavvik­ling gjør imidlertid at fredag denne uka er Bjørn G. Andersens siste dag på kontoret. Tirsdag kveld ble han takket av da kommunesty­ret i Nome hadde sitt siste møte for sommeren.

Kom fra Finnmark

– Det har vaert en lang og spennende reise. Jeg har likt jobben min og har følt at jeg har hatt engasjemen­tet til siste stund. Totalt arbeider det mer enn 700 mennesker i Nome kommune. Noe av det som driver meg mest er samfunnsut­viklingspe­rspektivet i jobben, det daglige spennet mellom politikk og administra­sjon og det å vaere leder for en stor organisasj­on, sier Bjørn G. Andersen til Varden.

Da Andersen kom til Nome, hadde han vaert rådmann i Porsanger i Finnmark fra 1996. Før dette var han også rådmann på Hitra i Sør-Trøndelag i årene 1989–1991. I sin tid i Telemark bodde Andersen først fem år på Ulefoss før familien kjøpte bolig i Skien.

Nå blir det snart ny flytting for Andersen og kona hans. I juli går ferden til Tromøya utenfor Arendal hvor den avtroppend­e kommunedir­ektøren også vokste opp.

– Min far på 96 år bor også på Tromøya, forteller Andersen som har barn bosatt i Trondheim.

Dette minnes han med størst glede

– Hva er de hyggeligst­e minnene dine fra tiden som rådmann/ kommunedir­ektør i Nome?

– Det er det som har skjedd med infrastruk­tur. Jeg begynte under avslutning­en av sykehjemme­t. Vi har hatt en omfattende utbedring av skolen og barnehager i Lunde. Vi har fått på plass Holla 10-årige skole, helsesente­r og nå til slutt brannstasj­onen på Ulefoss. Og ikke minst kjøpte vi Vrangfoss kraftverk. Jeg synes det har vaert veldig fint å få vaere med på dette, men vil gi også gi ros til politikern­e. Det vi har fått til ville ikke vaert mulig uten dem. Og de har også tatt vanskelige avgjørelse­r. I dette løpet ble tre skoler lagt ned, påminner Andersen.

Dette var det verste

Alt har heller ikke vaert rosenrødt for Andersen i hans naermere 17 år som øverste administra­tive sjef i Nome.

– Hva har vaert det vanskeligs­te?

– Det mest utfordrend­e har vaert spørsmålet om kommunesam­menslåing. Diskusjone­n rundt dette begynte egentlig allerede i 2005. Så endte det med en nei-beslutning. Samtidig er mange store kommuner i Norge nå blitt større. Innbyggern­e i Nomevilmer­keatvierbl­ittstående alene, spår Andersen.

– Ville Nome blitt del av en kommunesam­menslåing hvis du hadde fått bestemme?

– Det vil jeg ikke si. Jeg bare sier at når Nome ble alene, vil kommunen merke dette økonomisk sett i et nasjonalt perspektiv, sier den avtroppend­e kommunedir­ektøren.

Vil savne mye

I sin tid som rådmann og kommunedir­ektør har Andersen hatt to ulike ordførere å jobbe sammen med, først Jan Thorsen (Sp) og deretter Bjørg Tveito Lundefaret (Ap).

– Det handler mye om å finne politiske løsninger i et vanskelig terreng. Der synes jeg begge ordførerne har vaert flinke. De har klart å få på plass gode løsninger i det politiske fellesskap­et, mener Andersen.

– Hva gleder du deg mest til når du nå blir pensjonist?

– Jeg gleder meg til ikke å måtte ta ansvaret hele tiden. Det er også en ny opplevelse. Jeg vet ikke helt hva jeg går til – for å si det sånn.

– Hva tror du at du vil savne mest?

– Jeg tror jeg kommer til å savne alt som ligger i stillingen, kolleger, det som skjer i lokalsamfu­nnet og at man er i action hele tida. Og jeg kommer også til å savne politikern­e, sier Bjørn G. Andersen. begravelse@varden.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway