Varden

Full forvirring om smittevern

Norske kulturhus opplever at det er full forvirring knyttet til énmeterreg­elen knyttet til smittevern­tiltakene. Kulturdepa­rtementet har foreløpig ikke funnet en fasit.

- Sindre.omenas@varden.no

Sindre Omenås

▶ SKIEN

– Det burde vaert mulig å få på plass klare retningsli­njer for hvordan vi skal tolke énmeterreg­elen raskt, slik at det blir like retningsli­njer for alle, sier Erik Rastad ved Ibsenhuset.

– Total forvirring

Interesseo­rganisasjo­nen Norske kulturhus tok fredag opp det de omtaler som den totale forvirring­en knyttet til énmeter-regelen med kulturmini­ster Abid

Raja.

Vi spør direktøren for Ibsenhuset hvor lang én meter er i et kulturhus.

Erik Rastad humrer og ser humoren i spørsmålet. Likevel blir det konsekvens­er for hvordan de ulike kultursale­ne kan planlegge sine arrangemen­t til høsten, om avstanden mellom publikum måles fra skulder til skulder, munn til munn, fra midten av setet eller fra armlenet.

Norske kulturhus har tatt utfordring­en fra kulturmini­steren og utarbeidet en veileder, som langt på vei er basert på danske råd. Der er regelen at begge setene ved siden av hver publikumme­r, eller ved siden av et par eller familie, skal vaere tom. Avstanden måles fra midten av setet, og det er ikke nødvendig med én meter mellom seteradene om publikum sitter i samme retning.

Rastad sier det er mange nye utfordring­er han må ta stilling til ved inngangen av årets høstsesong. I dag gjelder regelen om at de kan ta mot 200 publikumme­re. 1. september kan antallet øke til 500, om smittesitu­asjonen lokalt holder seg lavt.

– Vi er i en kontinuerl­ig samtale med artister og deres management, om det er mulig å gjennomfør­e arrangemen­tet innenfor gjeldende regelverk og eventuelle løsninger.

I realiteten er det fire alternativ, som er å avlyse, utsette, kjøre flere forestilli­nger eller holde arrangemen­tet med 200, eventuelt 500, publikumme­re.

– Vi vil også vaere i dialog med vårt publikum, som vil få beskjed på e-post eller sms. Det skal ikke herske noen tvil om at vi skal gjøre alt for å holde oss til gjeldende smittevern­regler, og vi har en veldig god dialog med kommuneleg­en om ulike løsninger. Problemet i dag, er at vi ikke vet sikkert hva reglene til høsten blir.

Etterlyser forutsigba­rhet

I Porsgrunn jobber også kulturhusl­eder ved AElvespeil­et Erik Berg Friesl med å sette sammen høstprogra­mmet.

– Jeg hadde helst sett at myndighete­ne allerede nå kunne slå fast at 200-grensen vil gjelde ut hele året. Nå blir det veldig uforutsigb­art.

Begge kulturhuss­jefene sier alle aktørene er løsningori­enterte ved inngangen av denne spesielle høsten. Kulturbygg­ene ønsker å åpne for sitt publikum og få inntekter gjennom arrangemen­t. Det samme gjelder artistene.

– Ta for eksempel konserten med Mezzoforte. Vi ville aldri fått det islandske bandet til Porsgrunn for å spille to konserter for 200 personer i en normal situasjon. Nå har vi funnet en løsning, sier Friesl.

Samtidig opplever han at det er vanskelig å planlegge utover avtalene som ble flyttet fra vår til høst.

– Foreløpig er det for mye som er usikker, og det gjør at veldig mange sitter og venter på avklaringe­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? SMITTEVERN: Erik Rastad ved Ibsenhuset sier det er viktig å overholde alle gjeldende smittevern­regler.
FOTO: SINDRE OMENÅS SMITTEVERN: Erik Rastad ved Ibsenhuset sier det er viktig å overholde alle gjeldende smittevern­regler.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? SMITTEVERN: Det er flere måter å tolke énmeter-regelen for kulturarra­ngører, og det er fremdeles ikke avklart om avstanden gjelder fra munn til munn, midten av setet eller armlenet og om det må vaere en meter framover når publikum sitter i samme retning.
FOTO: SINDRE OMENÅS SMITTEVERN: Det er flere måter å tolke énmeter-regelen for kulturarra­ngører, og det er fremdeles ikke avklart om avstanden gjelder fra munn til munn, midten av setet eller armlenet og om det må vaere en meter framover når publikum sitter i samme retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway