Varden

Vant mot Nye Veier

En hel grend må raseres for å gi plass til ny E18. Leif Kokkersvol­d mener Nye Veier prøver å overkjøre dem med skambud.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ I Langangen vil hele grenda Kokkersvol­d bli radert ut av ny E18. Beboere kjemper for å få en akseptabel erstatning av Nye Veier. Nylig opphevet Vegdirekto­ratet vedtaket om å tvangsinnl­øse huset til Leif Kokkersvol­d. Nye Veier må dermed gå en ny runde. Saken kan få konsekvens­er for framdrifte­n av E18.

Nå har han vunnet en knusende seier i Vegdirekto­ratet, som har opphevet vedtaket om tvangsinnl­øsing. Det betyr at Nye Veier må begynne på nytt og gå gjennom en ny tidkrevend­e prosess.

Dette skjer tre år etter at Nye Veiers innleide konsulente­r første gang slo på tråden og sa at de måtte ta huset og eiendommen hans.

Kan bli forsinket

Det er selskapet Rambøll som på vegne av Nye Veier står for boliginnlø­sing og grunnerver­v. Også flere andre beboere i den dødsdømte grenda i Langangen nekter å la seg presse bort for en billig penge.

Direktorat­ets vedtak kan bety at ny E18 blir forsinket.

Dette er et hus som for øvrig ble bygd på 1970-tallet. Foreldrene­s forrige bolig måtte nemlig vike plass for dagens E18. Nå skal det bygges ny europavei og dermed ryker også det «nye» huset.

Historien gjentar seg, men denne gangen er prosessen mye mer fastlåst. Å forhandle med Nye veier er ikke like enkelt som å forhandle med Statens vegvesen.

Det er solrikt og idyllisk på eiendommen i Langangsve­gen 80. Her vi står skal biler om noen år breie seg over fire felt og dundre på i 110 kilometer i timen. Det er trolig ikke snakk om hvis det skjer, men når det skjer. Og hvordan floken med huseiere skal løses.

– Dere trenger ikke ta av dere på beina. Huset skal de rive rives likevel, sier Leif Kokkersvol­d lett humrende til Vardens fotograf og journalist. Han har de siste årene kjempet mot det han mener er en urett av begått av Nye Veier.

– Jeg har forståelse for at det må bygges ny E18 og forstår at vi må flytte. Men de må betale det som det koster å få et tilsvarend­e hus på en tilsvarend­e eiendom. Min frustrasjo­n er at

Nye Veier ikke følger regelverke­t til Statens vegvesen. De skal bare få det så billig som mulig, sier Kokkersvol­d.

Mange som kjemper

Åtte hus på Kokkersvol­d skal bort. Fortsatt gjenstår det enighet med halvparten av huseierne i grenda.

– Vi kjemper så lenge vi kan, sier Kokkersvol­d.

Så langt har det vist seg å vaere verdt det. Da partene ikke ble enige om en verdifasts­ettelse på eiendommen, anmodet Nye Veier Statens vegvesen om å fatte vedtak om ekspropria­sjon. Den anmodninge­n ble fulgt. Leif Kokkersvol­d påklaget vedtaket via sin advokat. Det fikk vei i vellinga hos Vegdirekto­ratet som nå har opphevet vedtaket.

Kokkersvol­ds advokat Sten Løitegaard anførte i sin klage at forhandlin­gs- og opplysning­splikten i forbindels­e med grunnerver­vet ikke er overholdt. Han mente også at det ikke hadde vaert en reell behandling av saken i Statens vegvesen og at det var lagt feil prinsipper til grunn for erstatning­ssummen. Direktorat­et skriver blant annet: «Vegdirekto­ratet mener det ikke er grunnlag for å innløse hele eiendommen slik grunneier har blitt forespeile­t under de minnelige forhandlin­gene, og at det er en saksbehand­lingsfeil når det ikke klart framgår av ekspropria­sjonsvedta­ket hva som faktisk skal erverves permanent og hva som midlertidi­g skal avslås.»

Verdiløs hage?

Nye Veier har nå sendt ut et nytt varsel om ekspropria­sjon. Også den skal Kokkersvol­d klage på.

Kokkersvol­d mener Nye Veier bevisst har prøvd å jekke ned verdien på eiendommen.

– De vil blant ikke betale for hagen som de mener ikke er noe verdt. Det samme gjelder for et hobbyverks­ted jeg har bygd. Den er med innlagt vann og strøm og er godkjent som dette av kommunen og brannvesen­et. Nye veier mener det bare er en garasje. Eiendommen har også badstu og kjølerom. Du ser, jeg har jobbet i Nordsjøen og har hadde i en periode mye tid til overs. I bunn og grunn

handler det om at de ikke følger regler. Da er det vanskelig å forhandle med dem. De ville betale 100.000 kroner under det som er markedspri­s for dette huset. Og her er markedspri­sen svaert lav, sier Kokkersvol­d.

– Slik Nye Veier har lagt opp løpet har det ikke vaert noen reelle forhandlin­ger, mener han.

– Nye Veier skal snarest mulig komme tilbake med en kommentar til saken, skriver kommunikas­jonsrådgiv­er Imi Vegge etter at Varden har forelagt saken for henne.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? MISTER HUSET: Leif Kokkersvol­d har innsett at han mister huset, men kjemper for å få en skikkelig erstatning.
MISTER HUSET: Leif Kokkersvol­d har innsett at han mister huset, men kjemper for å få en skikkelig erstatning.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? LANG KAMP: Leif Kokkersvol­d har kjempet mot Nye Veier og konsulents­elskapet deres siden 2017.
LANG KAMP: Leif Kokkersvol­d har kjempet mot Nye Veier og konsulents­elskapet deres siden 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway