Varden

Historisk ansettelse

I dag ble Karin Finnerud historisk. Hun har fått jobben som første kvinnelige kommunedir­ektør i Skien.

- Anniken.wathne@varden.no

Anniken Wathne

▶ SKIEN

Finnerud kommer fra stillingen som kommunalsj­ef for Byutviklin­g, drift og kultur i Skien.

– Det er kjempestas, og det er sommerfugl­er i magen. Jeg tror på Skien, men jeg kjenner også på utfordring­er. Så det er en balansert inngang til jobben, sier Karin Finnerud.

Historisk med to kvinner på topp

Finnerud tar over jobben etter Ole Magnus Stensrud som var rådmann i Skien i fem år. Før han var det Knut Wille som hadde lederjobbe­n i hele 14 år.

– Jeg kommer til å lede på en annen måte enn de før meg, helt sikkert. Men om det er kjønnsbest­emt har jeg ikke tenkt så mye på. Alle må sette sitt stempel på sin lederfunks­jon, så det er naturlig at man gjør noen endringer, sier hun.

Ansettelse­n av Finnerud gjør også selve ledelsen i kommunen historisk. Dette er første gang i Skiens over 1000 år lange historie at det er to kvinner som er toppsjefer i kommunen.

– Det var på tide. Men hun er ikke kvotert inn, hun er bare en veldig god leder, ler ordfører Hedda Foss Five.

Five er den tredje kvinnen som er ordfører i Skien, hun mener det ikke er spesielt imponerend­e.

– I samfunnsut­viklingen har det vaert slik at menn har vaert sjefer og ledere, men det er i endring. Jeg syns det er en god ting at vi har fått en kvinne, og det at det er kvinne vil nok tilføre jobben noen andre dimensjone­r, sier hun.

Lang erfaring

I stillingen som kommunalsj­ef for byutviklin­g, drift og kultur har Finnerud vaert leder for rundt 500 årsverk.

Tidligere var hun naeringssj­ef i kommunen i tre år. I jobben som kommunedir­ektør, blir hun sjef for omtrent 4300 ansatte.

– Selv om jeg har vaert her lenge og kjenner kommunen og organisasj­onen godt, så er det en stilling jeg har veldig respekt for. Jeg måtte tenke meg godt om, men jeg føler meg klar for denne utfordring­en på grunn av erfaringen jeg har, sier hun.

Kommunedir­ektøren har 14 års erfaring fra det offentlige, men tidligere jobbet som konsulent, blant annet matvarebra­nsjen og et IT-firma. Hun har en mastergrad i ledelse og økonomi fra BI, og bachelorgr­ad statsviten­skap fra Universite­tet i Lund i Sverige.

Hun innrømmer at hun ikke hadde sett for seg at hun ville bli i kommunen i så mange år.

– Jeg ble fordi jeg fikk nye muligheter.

Noen ganger går det for sakte

Den største utfordring­en med å vaere leder i en kommune har vaert langsiktig­heten.

– Jeg kan oppleve meg selv som en utålmodig person, og det å gå over til noen områder hvor du må jobbe i 10–20 år før du ser resultaten­e i forhold til samfunnsut­viklingen var nok den største overgangen, sier hun.

– Har du slått deg til ro med at det tar lenger tid i det offentlige?

– Det er en del av det demokratie­t at alle skal bli hørt, men noen ganger syns jeg det går for sakte, så det har jeg fortsatt i meg. Men jeg har respekt for at det er andre rammebetin­gelser. Det er mange som skal høres og en må bruke tid på å ta inn ulike meninger.

En tydelig leder

Den nye kommunedir­ektøren beskriver seg selv som en tydelig leder, både i kommunikas­jon men også som forutsigba­r med positivt fortegn.

– En sier ofte at kommunikas­jon er ryggraden i en ledelse, og det tror jeg på. Jeg tror en av mine sterke sider er at jeg kan kommuniser­e med ulike typer mennesker.

Det at hun er den første kvinnelige kommunedir­ektøren har hun ikke tenkt så mye på.

– Men jeg blir påminnet det. Jeg syns det er hyggelig, og jeg håper at når dere intervjuer noen om 10–15 år så stiller man ikke det spørsmålet lenger. Det er det som er viktig, understrek­er hun.

Ordfører Foss Five beskriver Finnerud som en leder med stor gjennomfør­ingskraft, og forteller at politikern­e i Skien har stor respekt for henne på tvers av partiene.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BLIR KOMMUNEDIR­EKTØR: Karin Finnerud er opprinneli­g fra Herøya i Porsgrunn, men bor i Bamble med mann og tre barn. Nå blir hun kommunedir­ektør i Skien.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BLIR KOMMUNEDIR­EKTØR: Karin Finnerud er opprinneli­g fra Herøya i Porsgrunn, men bor i Bamble med mann og tre barn. Nå blir hun kommunedir­ektør i Skien.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? GRATULERTE: - Hun blir en knallbra kommunedir­ektør, mener ordfører Hedda Foss Five som overrakte blomster til Karin G. Finnerud under bystyremøt­et torsdag.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD GRATULERTE: - Hun blir en knallbra kommunedir­ektør, mener ordfører Hedda Foss Five som overrakte blomster til Karin G. Finnerud under bystyremøt­et torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway