Varden

Kjemper om enorme steinmasse­r fra E18

Industripa­rken på Herøya og Nye Veier «snakker sammen» om to millioner kubikk stein fra E18-tunnelene i Skjelsvikd­alen. Det skal stå om noen titalls millioner kroner.

- Ragnhild.johansen@varden.no

Ragnhild Johansen

▶ PORSGRUNN

Det foregår en kamp om steinmasse­r i Grenland. Herøya Industripa­rks prosjekt for å fylle ut deler av Gunneklevf­jorden startet opp i 2006. Det handler om å gi plass til kontorer og lettere industri på fyllinger i fjorden. Industripa­rken begynner å fylles opp. Der inne er det i realiteten bare noen «øyer» av ledig arealer igjen.

Gunneklevp­rosjektet har vaert gjennom en rekke godkjennin­ger hos Miljødirek­toratet. Nå er alt i orden. Regulering­splanen er politisk vedtatt.

– Vi kan ta imot stein i morgen og det kontinuerl­ig. Vi har bufferkapa­sitet og kan sørge for at tunneldriv­ingen ikke stopper opp, sier Sverre Gotaas, administre­rende direktør i industripa­rken. Han håper industripa­rken og Nye Veier kommer til enighet, men det står om noen titalls millioner kroner.

Alt er klappet og klart

Men det er flere om beinet … Bamble kommune har planer om å bygge ut et nytt industriom­råde, kalt Frier Vest. Industriom­råde omfatter i første omgang vil omfatte 4.000 mål; de langsiktig­e planene går på nesten 10.000 mål. Her trengs det steinmasse­r.

Den tredje interessen­ten er Øygarden Eiendom og Clemens Eiendom i Eidanger Boligutvik­ling og Bane NOR. De har paner om å bygge 250 boliger i sandtaket på Eidanger. Her trengs det i størrelses­orden 650.000 kubikk stein.

– Vi har alt klappet og klart, sier Gotaas. Han lurer på om porsgrunns­politikern­e er klar over det.

Regulering­splaner mangler

For ingenting er klappet og klart i Bamble. Her er det ikke engang vedtatt en regulering­splan. Utbygginge­n av sandtaket i Eidanger byr på flere snublestei­ner blant annet er Porsgrunn Kirkelige Fellesråd bekymret for om kommunen har nok framtidige gravplasse­r. En regulering­splan mangler her også.

Nye Veier har foreslått å levere steinmasse­ne til Frier Vest, og for å få til det må de legge en anleggsvei gjennom naturperle­n Versvika samt bygge et kaianlegg for å frakte steinen på lekter over Frierfjord­en. Dette har porsgrunns­politikern­e i UMB (Utvalget for miljø og byutviklin­g) sagt ja til. Argumentet er at stein til Gunneklevf­jorden vil gå på vei. Det dreier seg om 83.000 lastebilla­ss i en periode på to og ett halvt år. Politikern­e er bekymret for det økte CO -utslippet.

NEL kan etablere seg

Gotaas har regnet ut at massene fra Skjelsvikd­alen vil gi et tillegg på inntil ti prosent økning av trafikken. Steinmasse­r i det volumet som industripa­rken har bruk for er det bare tunnelpros­jekter som gir. Han er ikke i tvil om at det er utfyllinge­n i Gunneklev som har den største miljøgevin­sten.

– De nye arealene kan gi plass for grønne teknologib­edrifter som NEL er et eksempel på, sier han.

Industripa­rk-sjefen legger ikke skjul på at det meste gir CO2-avtrykk.

– Hvis vi må hente denne mengden stein fra et anlegg mye lenger unna, vil det også bety økt CO2. Dumpere gjennom Versvika og lasting og lossing av en lekter vil også bety CO2, påpeker han.

– Dette er et samfunnsny­ttig prosjekt på alle måter, sier Tone Rabe, driftslede­r i industripa­rken. Hun minner om at steinmasse­ne vil dekke til den forurensed­e bunnen av Gunneklevf­jorden.

Opp til entreprenø­ren

– Men hvem vinner kampen om steinmasse­ne?

Prosjektsj­ef for E18 Langangen – Rugtvedt i Nye Veier, Morten Lossius sier at Versvika-alternativ­et som gir masser til Frier Vest på Asdalstran­d er bare ett av flere alternativ­er Nye Veier har sett på.

– Det er opp til entreprenø­ren å vurdere dette når de planlegger og går i gang med anleggsarb­eidene, sier han.

– Hva er CO2-avtrykket for massene fraktet på vei til Gunneklevf­jorden kontra massene gjennom Versvika til Frier Vest? Til det svarer Lossius at det mest sannsynlig vil bli to millioner kubikk masse som skal fraktes. Utslippet med masse på dumpere gjennom Skjelsvikd­al, ned til Versvika og over til Asdalstran­d er beregnet til cirka 2.700 tonn CO2, mens utslippet med lastebiler fra Skjelsvikd­alen til Gunneklevf­jorden vil vaere i størrelses­orden 4.700 tonn CO2.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? UTFYLLING I GUNNEKLEVF­JORDEN: Driftslede­r for industripa­rken, Tone Rabe og administre­rende direktør i parken, Sverre Gotaas står på pilotfylli­ngen som har dannet grunnlaget for uttestinge­n av fylling i Gunneklevf­jorden.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN UTFYLLING I GUNNEKLEVF­JORDEN: Driftslede­r for industripa­rken, Tone Rabe og administre­rende direktør i parken, Sverre Gotaas står på pilotfylli­ngen som har dannet grunnlaget for uttestinge­n av fylling i Gunneklevf­jorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway