Varden

Nå må bybanen komme

Samferdsel­stiltak for å få fart på økonomien

-

Fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen skriver i Varden 16. juni i etterkant av koronapand­emien at «Nå må jernbanelø­ftet komme». Dette skriver han sammen med fylkestopp­er fra hele Østlandsom­rådet. Bybanen er en unik mulighet for Grenland.

Fylkesordf­ørerne mener at Norge er heldig stilt økonomisk, men at vi må prioritere riktig. Vi må ta inn over oss at vi nå må løse to utfordring­er; koronakris­en og klimakrise­n. Vi må tenke langsiktig og investere i prosjekter som kan holde hjulene i gang samtidig som det bidrar til varig baerekraft­ig samfunnsut­vikling.

Eksperter og naeringsli­vsledere peker på grønn infrastruk­tur – fornybar energi, tog, bane og annen kollektivt­rafikk, gang og sykkelvege­r, og at jernbanen i framtida bør vaere ryggraden i det norske transports­ystemet. Dette fordi Norge gjennom Paris-avtalen og FN har forpliktet seg til å halvere klimagassu­tslippene innen 2030.

Bybanen er en del av framtidige baneløsnin­ger og vil vaere den beste infrastruk­tursatsing­en for Grenland både på kort og på lang sikt. En bybane er det enkelttilt­aket som bidrar mest til å kutte utslippene i Grenland. I Grenland har vi en unik mulighet til å ruste opp vårt eget banenett til 1) å styrke Intercity bl.a. ved å få til et togstopp i Skien sentrum og 2) ved å ruste opp lokaltogfu­nksjonene ved etablering av en moderne bybane/lettbane som inkluderer Bratsbergb­anen og Breviksban­en samt en linje til Herøya Industripa­rk.

Denne muligheten har Byutrednin­gen fra 2018 foreløpig satt en stopper for ved å sette en så høy pris på bybanen at den politisk sett ikke lenger var aktuell.

Bybanegrup­pa som består av flere tunge organisasj­oner og naeringsli­vsbedrifte­r, vet at en bybane i Grenland oppfyller alle lokale og nasjonale målsetting­er når det gjelder miljø og klima, bosetting og naeringsli­v og nullvekstm­ålet for biltrafikk­en, alt innenfor en forsvarlig økonomisk ramme. Bybanen vil få Grenland på kartet og bidra til økt omdømme og attraksjon­skraft.

Bybanegrup­pa tar nå opp igjen bybanesake­n etter en ufrivillig stillstand under koronapand­emien. Vi ønsker ikke at Byutrednin­gens lettvinte omgang med tall og økonomi skal få stoppe en framtidsre­ttet utvikling i Grenland og Telemark. Bybanegrup­pa arbeider nå med å få fram riktige kostnadses­timater ved å engasjere et renommert og uavhengig internasjo­nalt konsulents­elskap.

Fylkesordf­ørerne sier i sin artikkel at Intercity peker seg ut som et perfekt grønt motkonjunk­turtiltak, og at det haster med å gripe muligheten og sørge for full utbygging av landets aller viktigste samferdsel­sprosjekte­r. Disse betraktnin­gene kan og bør nå også overføres på et moderne og framtidsre­ttet banenett internt i Grenland og Telemark. Bybanepros­jektet har versert i årevis, nå er det på tide at vi strammer oss opp, og får til noe som svinger også i Grenland, nå og i framtida.

Bybanegrup­pa i Grenland v/John Øivind Selmer, Herøya arbeiderfo­rening og Torstein Fjeld, Naturvernf­orbundet i Grenland og Telemark

 ?? FOTO: SCANPIX ?? PÅ TIDE: Det er på tide å få fortgang i bybanepros­jektet i Grenland, mener Bybanegrup­pa. Bildet er fra Bergen, som fikk bybane for noen år siden.
FOTO: SCANPIX PÅ TIDE: Det er på tide å få fortgang i bybanepros­jektet i Grenland, mener Bybanegrup­pa. Bildet er fra Bergen, som fikk bybane for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway