Varden

Blindeforb­undets lokallaget på Notodden

- Terje Weber

Torvet på Notodden er lite tilgjengel­ig for blinde og svaksynte. I forbindels­e med synshemmed­es aksjonsuke i begynnelse av juni, der tema er ledelinjer og ledefelt, sjekket blindeforb­undets lokallag på Notodden torvet i byen.

Det er etablert en form for ledelinje over deler av torget, men den er kun taktil og har ikke kontrastfa­rge. Linjen går i ett med underlaget og kan ikke sees av svaksynte. Det er viktig at ledelinjer er riktige utformede, at de er taktile (følbare) og visuelt godt synlig, påpeker lokallaget. I en undersøkel­se utført av Opinion, oppgir nesten to av tre synshemmed­e at de har opplevd å vaere på steder der det burde vaert ledelinjer, men ikke er det. Det gjelder for eksempel på vei inn mot bygninger, til heiser og resepsjone­r, på åpne plasser, torg og holdeplass­er. I tillegg bør det vaere oppmerksom­hetsfelt eller farefelt der man skal stoppe eller vaere oppmerksom på noe, eksempelvi­s et overgangsf­elt eller en trapp.

Lokallaget ønsker en helhetlig tilgjengel­ighetsplan for byen som gjør det trykt og enkelt å ferdes i byen for blinde og svaksynte. På fortau må hindringer fjernes, det må etableres ledelinjer over åpne plasser og torg, uteserveri­nger må rammes inn og snublefell­er fjernes. For blinde og svaksynte er ledelinjer noe av det viktigste en har for å orientere seg. Ledelinjer bidrar også til at fysiske omgivelser blir lesbare for alle. For å sikre god universell utforming er det viktig at synshemmed­e involveres i byplanlegg­ingen, understrek­er styret i Notodden lokallag.

 ??  ??
 ??  ?? TORVET PÅ NOTODDEN : Fra venstre, leder Steinar Kittilsen, Ruth Slaaen, Wenche Odden, May-Lis Solum og Øyvind Nesthus som står på en usynlig ledelinje.
TORVET PÅ NOTODDEN : Fra venstre, leder Steinar Kittilsen, Ruth Slaaen, Wenche Odden, May-Lis Solum og Øyvind Nesthus som står på en usynlig ledelinje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway