Varden

Graver fra skienshist­orien

Nytt funn viser at det ikke bare er i moderne tid at byens innbyggere har slukket tørsten i dagens Telemarksg­ata.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Funnet viser at det ikke bare er i moderne tid at byens innbyggere har slukket tørsten i dagens Telemarksg­ata.

Skiens populaere vannhull har skjult det arkeolog og forsker David Hill karakteris­erer som «en ganske stor kum på rund halvannen ganger halvannen meter og minst to meter dyp».

Skiller seg ut

– Denne skiller seg ut. Veldig interessan­t funn, sier arkeolog Hill om den laftede plankekass­en, som han sier kan vaere fra 1700-tallet eller så langt tilbake som 1500-tallet, i en tid før man hadde keramiske eller jernstøpte rør.

Selve kummen er dekket til igjen etter å ha blitt dokumenter­t, mens vannrørene dels er hentet opp av grøften som Skien kommune graver i forbindels­e med utskifting­en av vann og avløp i Telemarksg­ata.

Hill mener det som er funnet kan vaere tegn på at byen fra riktig gammelt av hadde et vanninnfør­selsystem.

Slike anlegg er i Norge kjent fra middelalde­ren i Bergen, Oslo, Trondheim og Tønsberg. Ettersom man kastet avfall i gatene og vannkilder ble forurenset, ble det behov for å lede rent vann inn i bybebyggel­sen.

Ledet fra prestegård­en?

– De hule stokkene vi har funnet, går i retning opp mot Skien prestegård. Det kan tyde på at det her var en vannkanal, et system for å lede drikkevann fra et sted utenfor bygrensen og inn til kummer i bykjernen. Det vi har funnet, later til å ha hengt sammen med noe større, beretter Hill.

En brønn fra 1400-tallet og to gateløp fra 1600-tallet er tidligere i høst avdekket tre meter nede i bakken i krysset Telemarksg­ata-Prinsesseg­ata. Det kan vaere Telemarks eldste bygate, skrev Varden i september.

Norsk institutt for kulturminn­eforskning, som David Hill er

knyttet til, er engasjert for å dokumenter­e og ta vare på sporene etter det gamle Skien.

Tidligere funn i naerheten

– Det har vaert mange utgravinge­r i Skien. Men vi har ikke sett brolagte gater før. Her er det rester av to gateløp og en brønn. De er på forskjelli­ge nivå, og datering gjenstår. Men hypotesen er at det eldste er fra 1650. Jeg synes brolegging­en er riktig flott utført med firkantede kantsteine­r, sa Hill til Varden i forrige måned.

Når det gjelder funnet ved Lundetange­n pub, trekker arkeologen fram at en rørlegger for om lag 30 år siden avdekket en gammel sisterne for å samle opp vann oppe ved prestegård­en like ovenfor Telemarksg­ata. Og for ti-tolv år siden ble det dokumenter­t en hellelagt vannkum like ved Ibsenhuset. Hill utelukker ikke at disse oppdagelse­ne kan høre sammen med det siste funnet ved Skiens vannhull.

Noen meter unna funnstedet for vannkummen, dukket det onsdag opp et laftehjørn­e.

– Min umiddelbar­e hypotese er at dette enten er del av en svaert kraftig gatebrobyg­ging eller at det er hjørnet av et hus. Ettersom dette er midt i veien, må det i så fall vaere et hus som er eldre enn Telemarksg­ata, påpeker David Hill.

Han skal etter planen fortsette å følge gravearbei­det opp hele Telemarksg­ata og muligens deler av Øvre Hjellegate ut desember.

.

 ??  ??
 ??  ?? VANNRØR AV TRE: Arekeolog Tone Bergeland ved røret som har ledet ut av kummen som er funnet.
VANNRØR AV TRE: Arekeolog Tone Bergeland ved røret som har ledet ut av kummen som er funnet.
 ?? FOTO: DAVID HILL ?? VANNRØR: Uthulede stokker som er hentet opp av grunnen i Telemarksg­ata de siste dagene.
FOTO: DAVID HILL VANNRØR: Uthulede stokker som er hentet opp av grunnen i Telemarksg­ata de siste dagene.
 ??  ?? TETT PÅ: Arkeolog og forsker David Hill like på oversiden av der den gamle vannkummen dukket opp kloss opptil Lundetange­n pub.
TETT PÅ: Arkeolog og forsker David Hill like på oversiden av der den gamle vannkummen dukket opp kloss opptil Lundetange­n pub.
 ??  ?? FUNNSTEDET: Delvis under det naermeste hjørnet til uteserveri­ngen til Lundetange­n pub (midt på bildet) ble den eldgamle vannkummen funnet.
FUNNSTEDET: Delvis under det naermeste hjørnet til uteserveri­ngen til Lundetange­n pub (midt på bildet) ble den eldgamle vannkummen funnet.
 ?? ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway