Varden

Viste fram elendighet­en

Ivar Mustvedt har kjørt tømmerbil på den smale fylkesveie­n i 39 år. Veien er blitt verre og verre med årene.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

– Det er utrolig at dette er en fylkesvei!

Vi er ute kjøretur. I setet like bak sjåfør Ivar Mustvedt fra Gjerpensda­len sitter heddølen Åslaug Sem-Jacobsen. Hun måper over den elendige standarden på fylkesveie­n mellom Moheim og Langangen. Bedre kjent som fylkesvei 1, nå nylig omdøpt til fylkesvei 3262.

Dette er 21,1 kilometer som skriker etter vedlikehol­d og utbedringe­r.

Svingete og smal

– Skal du ha en valium først? Tore Buer stiller spørsmålet til Vardens medarbeide­r før turen startet. Sp-veteranen fra Bjørkedal er spent. Han frykter at reporteren vil slite med nervene når stor bil skal kjøre på råtten og smal vei denne tidligere torsdagskv­elden i slutten av oktober.

Også storfint besøk blir med på ferden: Åslaug-Sem Jacobsen (Sp) og stortingsk­ollega Willfred Nordlund. Han sitter i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen på Stortinget.

Vi «hopper» inn i bilen til Ivar Mustvedt på Moheim. Ferden starter,

Dette er ille

Denne delen av veien er ikke så verst, sier sjåfør Ivar Mustvedt i det vi naermer oss Bjørkedal skole.

– Ikke så verst? Dette er ille! sier Nordlund på brei Vesterålen-dialekt.

Turen går i retning Langangen. Vi har akkurat passert Oklungen sentrum i det den mest filleriste­de delen av veien åpenbarer seg. Den er smal, svingete og hullete. Her har Ivar Mustvedt styrt utallige tømmerlass. Med fulle hengere er det 60 tonn fordelt på 22,5 meter som snirkler seg fram. Denne dagen er det bar asfalt og tomme hengere – nesten luksus sammenlign­et med en vanlig dag på hålka.

Et fylkesvein­ett som forfaller er en kjent sak for Willfred Nordlund som håper å snu forfallet så fort hans parti kommer i regjering.

– Vi må bare vinne valget først.

Reporteren aner et glis i munnviken til Ivar Mustvedt. Han gir ikke noe gratis til stemmesank­erne.

– Har du tro på at en ny regjering betyr bedre veier, Mustvedt?

– Nå har jeg kjørt tømmer på denne veien i 39 år. Det har vaert regjeringe­r av flere farger på den tiden. Alle sier de skal gjøre noe med veiene. Men det skjer ikke noe. Vi kan jo håpe at det skjer noe nå.

– Har det blitt verre?

– Det har jo det. Den er like smal og svingete som for 39 år siden. Og vedlikehol­det er ikke blitt noe bedre, men dårligere.

Det gjelder ikke bare her. Det gjelder i hele Telemark og i resten av landet, sier han.

Stol på oss

Willfred Nordlund er imidlertid klar på at Senterpart­iet er til å stole på. Sammen med Ap i regjering skal de få vei i vellinga.

– Vi har i alle våre budsjettfo­rslag de siste årene satt av penger til opptrappin­g av vedlikehol­det, men det er jo ikke vi som har sittet i regjering. Det etterslepe­t som er på veiene er livsfarlig, Det viktige for oss er at ingen dør på disse veiene. Derfor skal vi ta et reelt løft.

I Telemark er etterslepe­t så stort at det ikke nytter med en liten justering på pengekrana.

Det er beregnet at vedlikehol­dsbudsjett­et må tilføres 500 millioner kroner årlig i ti år for å ta det igjen.

Ivar Mustvedt har seks tømmerbile­r i stallen. Når skogeierne i Oklungen og Bjørkedal tar ut skog, er det hans biler som frakter det til viderefore­dling. På de smale veiene er det en utfordring.

Små marginer

Han har små marginer å gå på, både i millimeter på veiene og i kroner i regnskapet. Timeprisen for en bil er tusen kroner. Da er det fort gjort å regne ut hva dårlige veier koster i forsinkels­er. I tillegg kommer økt vedlikehol­d som følge av den lave veistandar­den.

– Vi taper nok noen hundre tusen i året på at veiene er i dårlig stand, sier han.

– Bare ta denne veien. Den er dårligere enn den vi kjørte på for 40 år siden. Da var totalvekte­n på bilene 27 tonn. Nå er den på 60 tonn. Politikern­e må huske på at fylkesveie­ne er livsnerven. Det er distrikten­e, der disse veiene er, at det skapes verdier.

Da får vi se hva som venter bak neste budsjettsv­ing.

 ??  ??
 ??  ?? VETERAN: Ivar Mustvedt har kjørt på denne bilen i 39 år. Den har bare blitt dårligere.
VETERAN: Ivar Mustvedt har kjørt på denne bilen i 39 år. Den har bare blitt dårligere.
 ??  ?? SMAL: Veien sett fra tømmerbils­etet. Smal og med asfalt på vikende front.
SMAL: Veien sett fra tømmerbils­etet. Smal og med asfalt på vikende front.
 ??  ?? MER PENGER: Åslaug-Sem Jacobsen (Sp) og stortingsk­ollega Willfred Nordlund hoppet ut av bilen for å diskuterer­e veistandar­d og behovet for milliardin­nsprøyting.
MER PENGER: Åslaug-Sem Jacobsen (Sp) og stortingsk­ollega Willfred Nordlund hoppet ut av bilen for å diskuterer­e veistandar­d og behovet for milliardin­nsprøyting.
 ??  ?? TRANGT: 22,5 meter med bil på smal og dårlig vei.
TRANGT: 22,5 meter med bil på smal og dårlig vei.
 ?? ALLE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
ALLE FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway