Varden

Nå har de streiket i over fem uker

Vekterne har ikke tenkt å gi seg på kravene sine, selv om de har vaert ute i streik i flere uker.

- Alexander.lehmann@varden.no

Alexander Lehmann

▶ SKIEN

I over fem uker nå har vekterne vaert ute i streik. I Skien har de stått utenfor Securitas sine lokaler i Klostergat­a, godt synlig for alle som kjører forbi.

– Folk flest sier «god helg» på fredag ettermidda­g, men for oss begynner ikke helgen før på lørdag klokken 18.00, sier Kenneth Skutevolle­n Pedersen i Norsk Arbeidsman­dsforbund (NAF) til Varden.

Vekternes helgetille­gg på 46 kroner blir utbetalt for timene fra lørdag klokken 18.00, til mandag klokken 06.00. Rundt 44 vektere er ute i streik i Telemarks-området.

Dette er folk som jobber på kjøpesente­rne, i resepsjone­r eller i mobile tjenester og passer på bygg.

Fire krav

Det er fire krav som er grunnlaget for vekternes streik. Disse er krav om bedre lønn, at det blir gjort noe med ufrivillig deltid, økte tillegg for jobbing kveld og helg, og bedre ordninger for laerlingen­e.

NAF mener også at de har falt av når det kommer til lønn. I 2010 ble arbeidsgiv­er og arbeidstak­er enige om at vekterlønn­ingene skulle vaere naermere gjennomsni­ttlig industriar­beiderlønn.

Lønnen økte i takt med industriar­beiderlønn­en fram til 2016, men sluttet å følge utviklinge­n etter dette.

– Intensjons­avtalen ble fulgt fram til 2016, men etter dette ser det ut til at avtalen har blitt glemt. Faste og hele stillinger er et mål for mange, og det er mye ufrivillig deltid i bransjen vår.

Tvungen mekling

Partene var i tvungen mekling 16. oktober, men dette førte ikke fram, og streiken fortsatte.

– Sikkerhets­bransjen ble tidlig truffet av korona-krisen, og de er fortsatt blant de hardest rammede bransjene nå i høst, med rundt 1,000 ansatte permittert. Med dette som bakteppe er det veldig trist at konflikten nå fortsetter. Arbeidstak­ersiden kan ikke ignorere den situasjone­n samfunnet og sikkerhets­bransjen står i, sier administre­rende direktør i NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn, i en artikkel på NHO sine hjemmeside­r.

Etter er en opptrappin­g 14. oktober er det nå 2.169 vektere i landet som er ute i streik. De er hvert fall ikke klare til å gi seg på kravene sine.

– Vi er fornøyd med den lokale ledelsen, men støtter streiken fullt ut. Alle fortjener trygge rammer på jobben sin, sier Pedersen.

– Moralen er der, og vi støtter det som skjer. Vi er jo vant med konflikter, så jeg tror arbeidsgiv­erne har glemt hvem de er uenige med.

Avstand

NHO og Securitas hevder de har kommet streikerne­s krav i møte, mens NAF mener det fortsatt er for stor avstand mellom partene.

– Vi er bekymret for at vi er borte fra kundene våre. Vi ønsker ikke å vaere noe annet sted enn ute i jobb, og det er dette som gjør streiken tung, sier Pedersen.

– Skal jeg legge skylden på noen, så er det NHO og toppledern­e i firmaene våre. De bør se seg selv i speilet.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? STREIKER: Kenneth Skutevolle­n Pedersen og flere i Norsk Arbeidsman­dsforbund ute i streik på lørdag ettermidda­g.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN STREIKER: Kenneth Skutevolle­n Pedersen og flere i Norsk Arbeidsman­dsforbund ute i streik på lørdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway