Varden

Unngå den ødeleggend­e

Fra nyttår har barna (livsarving­er) krav på å arve opp til 1,5 millioner kroner hver. Som samboer uten felles barn vil du fortsatt ikke ha noen arverett.

- Knut.heggenes@varden.no

Knut Heggenes

▶ SKIEN

Den nye arveloven trer i kraft fra nyttår. Det er lagt inn flere viktige endringer, men det var forventet flere endringer som ikke ble vedtatt av Stortinget. Advokat Ranveig Sem arbeider mye med arv og skifte, og hun har klare råd til de som ønsker å unngå en ødeleggend­e arvestride­n i familien.

Kan disponere 4,5 millioner

– Arvinger kan krangle om alt fra julepynten til de store eiendommen­e. Det skal ofte ikke så mye til om det er uklart hvordan arven var ment å skulle fordeles, sier Ranveig Sem. Hun mener den nye loven er mer oversiktli­g og enklere enn den gamle fra 1972.

– Hva er de viktigste endringene i den nye loven?

– Pliktdelsa­rven endres og økes i den nye loven. Fra nyttår kan barna (livsarving­er) ha krav på å arve 1,5 millioner kroner hver (15 G = 15 ganger grunnbeløp­et i folketrygd­en). Dette beløpet blir dermed regulert i tråd med grunnbeløp­et. Tidligere var pliktdelen til barn begrenset til 1 million. Ektefelle vil fortsatt arve en firedel, og har krav på en minstearv på 4 G, som i dag er naer 400.000 kroner hvis ektefellen­e har felles barn. Uten felles barn arver ektefellen en halvpart, og minstearve­n er på 6 G (naer 600.000 kroner).

– Et eksempel vil da vaere at om du har en formue på 10 millioner med to barn og ektefelle, så har barna et minimumskr­av på 1,5 millioner hver og ektefellen vil få 2,5 millioner. Det betyr at du som testator står fritt til å disponere 4,5 millioner til hva/ hvem du vil. Og begrenses ektefelles arv til minimumsbe­løpet på 400.000 kroner, kan du disponere 6,6 millioner fritt.

– Det er mange barn som tror at de har krav på å arve hele foreldrene­s bo, og at de kan kreve omstøtt (omgjort) disposisjo­ner gjort mens foreldrene lever, sier Sem, som også har oppdrag som bostyrer i offentlig skifte i Nedre-Telemark skifterett.

Samboere får ingenting

En annen lovendring Sem peker på, er at det absolutte forbudet mot å gi bort fast eiendom i uskiftet bo blir opphevet. Du vil likevel fortsatt ikke kunne gi bort fast eiendom som står i misforhold til boet. Det betyr i praksis at eiendommen som gis bort, ikke kan overstige 10–20 prosent av boets verdi.

– Hva er endringene når det gjelder samboere? Her var det nok noen som ventet at det kunne bli en mer likestilli­ng med gifte.

– Forventnin­gene om mer likestilli­ng med gifte blir ikke innfridd. Det vil fortsatt vaere slik at samboere uten felles barn, og uten testament, ikke får noe dersom den andre dør. Samboere som har, har hatt eller venter barn sammen, har arverett etter hverandre. Arven utgjør 4 G. Uten å komme strid med pliktdelsr­eglene, kan imidlertid samboere testamente­re inntil 7 millioner kroner av et arveoppgjø­r på 10 millioner til hverandre, dersom de har to barn.

– Samboere har rett til å sitte i uskifte med felles barn. Det gjelder både bolig, bil, innbo og fritidseie­ndom, forteller Ranveig Sem.

Barna trenger ikke vite

– Hva er de vanligste årsakene til at det oppstår ødeleggend­e familiefei­der i forbindels­e med arveoppgjø­r?

– Det er nok i arveoppgjø­r der det ikke foreligger noe testamente, eller der det er tvil om hva den som har skrevet testamente (testator) egentlig har ment. Hvem skal ha hva, er spørsmålet som kommer opp i arveoppgjø­r der det ikke er klarlagt. Gjennom at foreldre bestemmer hva de ønsker skal skje når de er borte, kan det bidra til at det ikke blir en ødeleggend­e familiekon­flikt den dagen arven skal fordeles.

– Barna trenger nødvendigv­is ikke å vite at det er skrevet testamente. Om barna skal vaere med i en slik prosess, er opptil foreldrene. Krangler ser vi også ofte kan oppstå rundt det å eie sammen. Det blir i mange tilfeller et problem den dagen eiendommer skal brukes og utgifter fordeles. Foreldre bør tenke over om det er bedre å selge, eller at et av barna overtar og de andre får penger.

– Det er vanlig at det ikke skrives testamente fordi man, som foreldre, ikke orker å ta beslutning­en om hvem som skal ha hva. Jeg vil oppfordre til å skrive testamente, og til å ta de viktige avgjørelse­ne. Dersom det ikke foreligger testamente, er hovedregel­en at eiendom skal selges, sier Sem.

Ikke alltid like lurt

– Hva bør du absolutt unngå i forbindels­e med arv?

 ??  ?? OPPFORDRER: Advokat Ranveig Sem er spesialist på arv og oppfordrer alle til å tenke nøye gjennom hvordan arven skal for
OPPFORDRER: Advokat Ranveig Sem er spesialist på arv og oppfordrer alle til å tenke nøye gjennom hvordan arven skal for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway