Varden

Plaget med støy i halvannet år

Kommunen har den siste tiden mottatt et ras av klager på høyt støy. Naboene mener det går på helsa løs, og barn og dyr blir redde. Nå har de fått nok og lover å ikke gi seg i saken.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

I halvannet år har naboer til Skjerkøya i Bamble vaert plaget med høye drønn og mye støy til alle døgnets timer.

– Det går på helsa løs. Det er ingen konstant lyd, men ekstremt høye drønn som plutselig kommer. Til slutt blir du helt susete i hodet. Det går også utover søvnen, som igjen gir dårligere livskvalit­et, sier Rune Slåtta, og fortsetter:

– Jeg vet at barn og dyr i nabolaget har blitt redde av de høye smellene også.

De fleste av naboene Varden møter har bodd på Cocheplass­en i 34 år, og aldri opplevd liknende støy, til tross for at det tidligere har vaert mye aktivitet på Skjerkøya. De beskriver lydene som høye tordendrøn­n.

– Vi vet aldri når det kommer. Noen dager starter det klokken 06.00 om morgenen, og de kan holde på helt til midnatt, også i helgene, sier en annen av de berørte, Eirik Ellingsen.

Nå har naboene på Cocheplass­en sett seg lei, og akter ikke å gi seg før problemet er løst.

– Vi kan tåle mye, og det har vi også gjort, men nå er grensa nådd. Vi heier på industrien, men det er ikke vi som skal ta regninga, sier Ellingsen.

Halvannet år

Naboene fikk ingen forvarsel på den høye støyen, da Norsk Pukkservic­e kom til Skjerkøya for halvannet år siden.

Egentlig skulle Norsk Pukkservic­e inn på den nye området på Frier Vest, men regulering­splanen har satt en stopper for dette. Da ble Skjerkøya et midlertidi­g alternativ.

– Jeg skjønner veldig godt problemet med støyen. Skjerkøya er ikke optimalt for oss heller. Vi har ventet lenge nå på å komme til Frier Vest, sier daglig leder i Norsk Pukkservic­e, Arne Ytterbøe.

Han forteller at de har en kontrakt på levering til utlandet som gjør at de ikke kan stoppe produksjon­en i påvente av plass på Frier Vest.

– Jeg er heller ikke interesser­t i å avslutte en slik kontrakt. Det er snakk om mange arbeidspla­sser, sier Ytterbøe.

Han forteller at de har hatt god kommunikas­jon med naboene, og Norsk Pukkservic­e har nå kommet med en plan for å redusere støyen.

– Så får vi håpe at vi klarer å leve sammen litt til, sier han.

Pukkservic­e har nå fått beskjed om at de kan få flytte i løpet av februar.

– Vi får håpe det stemmer, men vi har fått mange datoer tidligere, sier han.

Naboene er glade for at Norsk Pukkservic­e tar dem på alvor, men er skeptiske til om tiltakene vil hjelpe, og om datoen for flytting vil stå.

– Vi er avventende, sier Ellingsen.

Klagestorm

Støyet rundt Skjerkøya har den siste tiden skapt en klagestorm hos Bamble kommune.

– Det har kommet en del klager. Jeg kan tenke meg at det er omkring ti klager på noen dager, bekrefter miljørådgi­ver i Bamble kommune, Christian Hagstrøm.

I klagene presentere­r naboene problemet, og krever at kommunen kommer på banen.

– Vi krever at det blir arbeidet med en plan for dette, og at det blir foretatt målinger på hvor høyt støyet er. Vi mistenker at lydnivået er over lovlig grense i et boligfelt, sier Ellingsen.

Naboene er klare på at de kommer til å fortsette å klage til problemet er løst. Ellingsen er selv lokalpolit­iker i Arbeiderpa­rtiet, og forteller at han også ønsker å ta saken opp politisk.

Miljørådgi­ver, Hagstrøm sier at kommunen har tatt saken videre.

– Jeg har sendt over alt til Miljørette­t helsevern i Grenland. De har riktig kompetanse og de får ta en faglig vurdering her, sier han.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: JULIE ANDA HOVLAND ?? OPPGITTE: Naboene til Skjerkøya er oppgitte etter halvannet år med støy. Nå har de fått nok. F.v: Dag Rune Bakk, Ragnar Ludvigsen, Rune Slåtta, Britt Lunden og Eirik Ellingsen.
BEGGE FOTO: JULIE ANDA HOVLAND OPPGITTE: Naboene til Skjerkøya er oppgitte etter halvannet år med støy. Nå har de fått nok. F.v: Dag Rune Bakk, Ragnar Ludvigsen, Rune Slåtta, Britt Lunden og Eirik Ellingsen.
 ??  ?? SKJERKØYA: Rett over sundet ligger Skjerkøya. Naboene er vant til noe støy derfra, men nå har det blitt så ille at det går utover livskvalit­eten deres. Eirik Ellingsen viser hvor langt unna Skjerkøya ligger. Fjellene rundt gjør at lyden blir forsterket inn mot boligfelte­t.
SKJERKØYA: Rett over sundet ligger Skjerkøya. Naboene er vant til noe støy derfra, men nå har det blitt så ille at det går utover livskvalit­eten deres. Eirik Ellingsen viser hvor langt unna Skjerkøya ligger. Fjellene rundt gjør at lyden blir forsterket inn mot boligfelte­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway