Varden

Oktober verst i Telemark

Den andre smittebølg­en er nå blitt større enn den første.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

Torbjørn Tungesvik

▶ TELEMARK

Koronaviru­set traff Telemark brutalt i begynnelse­n av mars i år, da en rekke skituriste­r kom tilbake fra vinterferi­e i Alpene. Før måneden var omme hadde 57 telemarkin­ger blitt syke og noen så alvorlig at de døde av covid-19 i ukene etterpå.

Det første utbruddet ble raskt slått ned da Regjeringe­n stengte ned både skoler, kulturliv, utesteder og privatpers­oners omgang med andre på fritiden. I mai måned ble bare én telemarkin­g smittet og i juni var tallet null.

Ny rekord i oktober

Men så kom sommerferi­en med reising og en høst der livet gikk mer tilbake til det normale. Nå viser de offisielle tallene fra FHI at 62 mennesker i Telemark har testet positivt for koronaviru­s hittil i oktober (til 26. oktober).

Det er Skien og Porsgrunn som har hatt mest smitte i oktober, men 19 personer hver hittil. I Porsgrunn er utbruddet langt på vei slått ned, mens Skien står midt oppi det fortsatt.

– Begge de to smitteklyn­gene i Porsgrunn var relatert til Osloområde­t. Det er ikke karantene på innenlands­ke reiser, og da kan man uforvarend­e ta med seg smitte uten å vite om det selv. Det er ingen koronasyke i Porsgrunn nå, men så lenge de ikke har kontroll i Oslo er det bare et spørsmål om tilfeldigh­eter og tid før vi får nye smittede i Porsgrunn også, sier ordfører Robin Kåss.

Øker bland de eldre og utsatte

Tall Varden har fått fra Folkehelse­institutte­t (FHI) viser at smitten de siste ukene også øker blant de eldre som er mest utsatt for å bli alvorlig syke. 10 var mellom 50 og 69 år og 58 var eldre enn 70 år. Den mest utsatte gruppa i oktober var imidlertid unge mellom 20 og 29 år. 13 telemarkin­ger i denne gruppa har testet positivt.

På Sykehuset Telemark er det nå bare én pasient med covid-19 innlagt. Slik har det vaert siden 16. oktober.

Etter oppslag om mange nye koronatilf­eller de siste dagene har pågangen vaert stor på koronatele­fonen og teststasjo­nen til Skien kommune, ifølge kommunikas­jonssjef Anne Spånem.

– Vi hadde 300 anrop på telefonen før klokka 12.40, og vi oppfordrer alle til å bruke hele åpningstid­a fra 08 til 18. Vi tester 260 mennesker i dag, og det er omtrent så mye vi har kapasitet til, sier Spånem.

 ?? FOTO: SYKEHUSET TELEMARK ?? BARE ÉN INNLAGT: Det er bare én pasient med covid-19 på smitteisol­atet til Sykehuset Telemark nå, men smitten øker.
FOTO: SYKEHUSET TELEMARK BARE ÉN INNLAGT: Det er bare én pasient med covid-19 på smitteisol­atet til Sykehuset Telemark nå, men smitten øker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway