Varden

Store fortjenest­er i bakeribran­sjen

Det er saerdeles god bedrift i den lokale bakerbrans­jen. Den franske eieren bak snakker sjeldent om suksessen.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

De store bakerselsk­apene i Grenland fortsetter å levere sterke resultat. På eiersiden i Millba AS i Skien og Bakeverket AS i Porsgrunn er den franske bakergründ­eren Remi Goulignac.

Millba står blant annet bak de populaere Aunt Mabel'smuffinsen­e, og har vokst kraftig de siste årene. I 2019 økte omsetninge­n med 29 millioner kroner, og landet på 222,5 millioner kroner. Resultatet før skatt var på solide 24,7 millioner kroner.

Morselskap­et er Nordbake AS, som Goulignac eier 49,78 prosent av via sitt eget holdingsel­skap United Bakeries Holding AS (Remi Goulignac eier 90 prosent av dette selskapet, 10 prosent er eid av Pascal A. J. Goulignac).

De andre store eierne er Henrik Bo Jørgensen (18,25 prosent), daglig leder Bernt Ove Søvik (18,25 prosent) og Tore Hegna (11,29 prosent). Eierne tok ut et utbytte på 18 millioner kroner i fjor.

Bakeverket i Porsgrunn er også en usedvanlig solid bedrift. Etter et underskudd i 2018, økte omsetninge­n med 34,7 millioner kroner, og resultatet før skatt i 2019 var på 9,4 millioner kroner. United Bakeries Holding sitter på 92,5 prosent av aksjene i dette selskapet.

Både eiendommen i Skien og Porsgrunn hvor produksjon­sanleggene holder til er eid av Goulignac, via hans eiendomsse­lskap Limi Eiendom AS og Wessel-invest AS.

Stille

Aktørene bak er som vanlig ordknappe. Daglig leder i Millba, Bernt Ove Søvik, slår fast at bedriften har hatt en god vekst de siste årene.

– Det er vi stolte av. Vi har mange mennesker som jobber hos oss, og ansatte fra 28 forskjelli­ge land. Vi har hatt et litt krevende år med koronaviru­set, men mindre enn mange andre, så vi skal ikke klage, sier Søvik til Varden. Han presiserer at han ikke kan uttale seg om Bakerverke­t AS.

Han bekrefter at selskapet har utvidet det siste året, blant annet med et nytt fryselager og ekspedisjo­n på anlegget ute på Limi.

– Vi har utrolig flinke ansatte, og flere og flere tar fagbrev, det er veldig bra. Det er positivt at vi kan tilby gode industriar­beidsplass­er i Grenland, sier Søvik.

Varden har vaert i kontakt med advokat Knut Glad, som er styreleder i samtlige av selskapene til Goulignac, inkludert

Millba. Han svarer «ingen kommentar». Eieren bak har over flere år ikke ønsket å uttale seg om selskapene­s økonomiske resultater.

Ikke rammet

Det er hvert fall ikke noen tvil om at bakeribran­sjen er lukrativ. Goulignac sitt eget holdingsel­skap Pare Holding AS hadde en konsernoms­etning på 1,13 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 85,4 millioner kroner. Goulignac tok ut et utbytte på sju millioner kroner i fjor.

Ingen av regnskapen­e for noen av de omtalte selskapene peker på at de i stor grad er rammet av pandemien.

«Utviklinge­n så langt i 2020 er positiv», skriver styret i United Bakeries Holding halvveis gjennom året.

«Det er forventet en god økonomisk utvikling for selskapet de kommende årene. Markedet for bakervarer er i liten grad påvirket av de store konjunktur­elle endringene i økonomien», heter det i årsberetni­ngen til Millba.

Millba AS eier også 11,1 prosent av aksjene i Skagerrak-holding AS, morselskap­et til Baxt AS i Larvik, som er salgsselsk­apet for varene til både Millba og Bakeverket i Norge.

Også dette selskapet sine tall tyder på at det står greit til i bakeribran­sjen i Norge. Selskapets omsetning økte med hele 69 millioner kroner, og endte på 839,6 millioner kroner. Resultatet før skatt var rekordhøyt, på 54,3 millioner kroner.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? BAKERI: Millba sine lokaler i Skien.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN BAKERI: Millba sine lokaler i Skien.
 ??  ?? BAKERI: Muffinsen til Millba har vist seg å vaere vel så lukrativ.
BAKERI: Muffinsen til Millba har vist seg å vaere vel så lukrativ.
 ??  ?? BAKEGRÜNDE­R: Remi Goulignac gjør det godt.
BAKEGRÜNDE­R: Remi Goulignac gjør det godt.
 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? SAMMEN: Daglig leder Bernt Ove Søvik i Millba her med Kristin Saga, NHOs regiondire­ktør for Vestfold og Telemark.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN SAMMEN: Daglig leder Bernt Ove Søvik i Millba her med Kristin Saga, NHOs regiondire­ktør for Vestfold og Telemark.
 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ??
FOTO: ALEXANDER LEHMANN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway