Varden

To ansatte ved Spar smittet

Hva skjer når ansatte er smittet? På Spar Skobi måtte de snu drifta på hodet da de fikk vite om smitten.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

Mandag ble det klart at to ansatte ved Spar Skobi i Skien var smittet med koronaviru­set. Da ble det satt i store tiltak for å få butikken trygg.

– Når vi fikk vite at to av våre ansatte var smittet, ble det satt igang et stort maskineri, sier kommunikas­jonssjef i Spar, Hanne Evensen.

De to smittede ansatte skal ha vaert på jobb i forrige uke.

– Jeg har fått bekreftet at den ene av de to ansatte sist var på jobb 25.11, og gikk fra jobb klokka 16.00. Den andre smittede var sist på jobb 26.11 og gikk fra jobb klokka 21.00, sier Evensen.

Hun forteller at butikken ikke åpnet som vanlig mandag, og at formiddage­n ble brukt til nedvask.

– Nedvasken ble gjort av et vaskefirma, med driftsappa­rat tilstede, opplyser hun.

Butikken åpnet igjen mandag, utover dagen.

Hun forteller at det også ble gjennomfør­t en vask av vaskefirma­et på ettermidda­gen.

– Vasken gikk ut på å få vasket alle berøringsp­unkter i butikken. Alt fra håndtak, telefoner, armlener også videre, sier Trygg mat-konsulent i Spar, Frank Ellingjord-Dale.

Han forteller at det ikke ble gjort nedvask av alle produktene i butikken.

– Mattilsyne­t sier er at det ikke er noe som tilsier at en blir smittet gjennom emballasje. Viruset overlever ikke lenge på overflater som emballasje, forteller han.

Ellingjord-Dale forteller at butikkene under pandemien har ekstra renholdtil­tak. Spar Skobi vasker alle berøringsf­later tre ganger om dagen.

– Denne nedvasken som vi gjennomfør­te på Spar Skobi er i prinsippet ikke nødvendig fordi vi har gode rutiner uansett, men vi gjorde det for å vaere helt på den sikre siden, sier han, og fortsetter:

– Det er ganske tidkrevend­e med en slik nedvask. Det er mange kontaktfla­ter man ikke tenker på at en butikk har, sier han.

Både han og kommunikas­jonssjef Hanne Evensen kan forsikre at det er trygt å handle i deres butikker.

– De ansatte har blitt smittet privat, og vi har hatt veldig lite smitte blant våre ansatte. Vi har ingen kjente tilfeller av smitte i noen av våre butikker. Det viser jo at tiltakene som er satt inn fungerer, sier Evensen.

Hentet inn ansatte

Tirsdag var ingen av de som vanligvis jobber på Spar Skobi tilstede.

– I samråd med kommuneove­rlegen har vi valgt å teste alle de ti ansatte, for å vaere på den sikre siden. Vi har hentet inn andre ansatte fra Spar-butikker i Grenland og Notodden. Det er hentet inn nok folk til at drifta skal gå som normalt, sier hun.

Evensen opplyser videre at det er to som er stadfestet smittet, og at ytterliger­e tre ansatte regnes som naerkontak­ter. Det vil si at fem personer testes, men skal ikke ha hatt naer kontakt med de smittede.

Prøvesvare­ne på de andre ansatte forventes i løpet av tirsdag eller onsdag.

Føler seg trygge

Ett døgn etter at butikken holdt stengt på grunn av koronasmit­te blant ansatte, går drifta som normalt, og kundene strømmer til.

Alle kundene Varden snakker med sier at de føler seg trygge, til tross for smitten.

– Det virker som butikken har gjort alt rett. Jeg synes det er fint at butikken stengte ned og vasket, spesielt med tanke på varmmaten, sier Robert Mossheim, som kjøpte seg lunsj, fra nettopp varmmatdis­ken.

Hanne Mossberg på sin side mener nedstening og vask var unødvendig.

– Jeg er ikke så bekymret, sier hun.

En annen kunde Varden snakker med sier at en må forvente smitte - også blant ansatte i en matbutikk.

– Det kan skje hvor som helst. Jeg føler meg like trygg her som alle andre steder, sier han.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? ANSATTE SMITTET: To ansatte ved Spar Skobi er smittet med koronaviru­s. Butikken har gjort flere tiltak for å gjøre butikken trygg for kunder og ansatte.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN ANSATTE SMITTET: To ansatte ved Spar Skobi er smittet med koronaviru­s. Butikken har gjort flere tiltak for å gjøre butikken trygg for kunder og ansatte.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? TRYGGE: Hanne og Robert Mossberg føler seg trygge på Spar Skobi, til tross for smitte blant ansatte.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN TRYGGE: Hanne og Robert Mossberg føler seg trygge på Spar Skobi, til tross for smitte blant ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway