Varden

Svindlet mor og bestefar

Den unge mannen pleide hjelpe sin bestefar med å betale regninger i nettbanken. Det ble dyrt for bestefaren. Takket vaere ekstrem somling fra politiet, slipper han med lite straff.

- Torbjorn.tungesvik@varden.no

Torbjørn Tungesvik

▶ SKIEN

Saken som ble rullet opp i Nedre Telemark tingrett er en trist historie om hva som kan skje når avhengighe­ten kommer ut av kontroll og blir viktigere enn familiebån­d og naere relasjoner. Mannen på tiltaleben­ken er 28 år gammel nå, men han var bare 18 da han begynte å miste kontroll over spillingen sin. Det var pengespill på internett som ble det store problemet for den unge skiensmann­en.

Dommerfull­mektig Ole André Tveit formulerer seg slik: «I en alder av 18 år begynte han med nettspill og mistet raskt kontrollen. Det utviklet seg til en ond sirkel med stadig høyere innsatser og påfølgende store tap. Hans personlige økonomi gikk med underskudd, regninger ble ikke betalt og desperasjo­nen meldte seg.»

I 2011 hjalp han sin bestefar med å betale regninger i nettbanken, og hadde tilgang til hans bank-ID og passord. 1. august logget han seg på som sin bestefar og overførte 440.000 kroner fra bestefaren­s konto til sin egen. Dette var det største enkelttyve­riet han var tiltalt for i retten nylig, men det ble mange, mange flere i årene som skulle komme.

Høsten 2015 brukte han bestefaren­s bank-ID igjen og skaffet seg kreditt på 50.000 kroner i Skandiaban­ken. To dager senere skaffet han seg 100.000 kroner i kreditt i samme bank, men nå var det morens navn og bank-ID han brukte.

I den ferske dommen står det at han fikk tilgang til mors nettbank ved å gjette seg fram til riktig passord. Året etterpå, i 2016, brukte han morens bankID til å overføre 120.000 kroner fra henne til seg selv og til selskaper han skyldte penger til.

I løpet av 2016 svindlet han både moren og bestefaren en rekke ganger for ulike beløper. Til sammen var det tyverier og bedragerie­r for over én million kroner på tiltalen. 28-åringen tilsto alt sammen og ble dømt for alt sammen.

Den aller «nyeste» saken på tiltalen var fra 18. mai 2017, da han prøvde å legge inn en falsk kreditnota på 16.500 kroner som skulle utbetales til hans egen konto. Han slettet den samme dag, men da var den allerede oppdaget av kontrollru­tinene hos det store konsernet han var ansatt i.

Normalt skulle disse forbrytels­ene gi en straff på 13 måneders fengsel, men politiet har somlet så veldig at det er brudd på menneskere­tten om rettergang innen rimelig tid. Det skal føre til mildere straff for den tiltalte, og dommerne skriver følgende: «Tiltalte har vaert et offer for en ekstraordi­naer lang saksbehand­lingstid. Forholdet ble anmeldt i november 2016 og til tross for at lite etterforsk­ning var påkrevd, ble innledende avhør først gjennomfør­t i mars 2018.»

Fortsatt gikk det 2,5 år før politiet fikk fremmet saken for retten. I tillegg til dette er det formildend­e for 28-åringen at han har tilstått alle forholdene og at han har fått behandling for avhengighe­ten sin og nå lever et stabilt liv med fast jobb.

De tre dommerne i Nedre Telemark tingrett dømte ham enstemmig til betinget fengsel i 13 måneder, noe som betyr at han slipper å sone hvis han ikke begår nye lovbrudd de neste to årene. I tillegg må han betale over 250.000 kroner i erstatning til banker som har tapt på svindelen hans.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE ?? AVHENGIG: Spilleavhe­ngighet førte til store problemer for den unge skiensmann­en og familien hans. Han har gått i behandling for å ta kontrollen tilbake.
FOTO: HEIKO JUNGE AVHENGIG: Spilleavhe­ngighet førte til store problemer for den unge skiensmann­en og familien hans. Han har gått i behandling for å ta kontrollen tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway