Varden

Var en av de første som fikk korona

➤ Et forskingsp­rosjekt ved Sykehuset Telemark skal se på langtidsef­fektene hos 300 koronapasi­enter. ➤ Berit Myhra fra Skien er en av dem. Hun testet positivt i mars.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

– Jeg var aldri redd, men det er klart det var spesielt å teste positivt så tidlig for korona, sier Berit Myhra fra Falkum i Skien.

Syk i mars

Hun var en av de første som fikk påvist covid-19 i mars i år.

Nå skal Myhras erfaringer under og etter sykdommen bidra i et forskingsp­rosjekt ved Sykehuset Telemark (STHF), i samarbeid med Sørlandet Sykehus, hvor et av målene er å se på langtidsef­fektene av covid-19.

Sykdomsfor­løpet til Myhra startet rolig, og i starten trodde hun det var en helt vanlig halsinfeks­jon med slapphet.

– Jeg følte meg uvel etter jobb mandag og måtte legge meg nedpå. Jeg dro likevel i en planlagt middag og på jobb dagen etter. Jeg var aldri innom tanken på at det kunne vaere korona, forteller hun.

Myhra ble dårligere utover i uka, og var borte fra jobben i Skien kommunale pensjonska­sse onsdag og torsdag.

– Jeg kvikna til igjen på torsdagen og ble såpass bra at jeg følte at jeg nesten skulka jobben, sier hun med et smil.

Derfor dro hun på jobb igjen utpå dagen fredag, og var glad for å vaere tilbake i grei form. Dette var før Myhra visste at hun hadde vaert utsatt for smitte.

Ble dårligere

Myhra ble mest sannsynlig smittet av sønnen, som da bodde hjemme hos foreldrene og jobbet på sykehuset i Skien.

– Han ble oppringt dagen etter med beskjed om at en kollega på sykehuset var smittet og at han måtte teste seg, forteller hun.

Derfor skjønte Myhra godt hvorfor hun plutselig ble dårlig igjen i løpet av helgen, selv om hun hadde kviknet til og vaert på jobb fredagen.

– Jeg har lest at flere som får korona har det på samme måten. Man er litt dårlig, før man blir bedre og deretter sjukere igjen. Jeg fikk høy feber og ble tungpusten, og måtte holde senga. De dagene var jeg litt bekymra, forteller hun.

Sønnen testet positivt, men hadde kun vaert syk et par dager to uker tidligere.

– Vi hadde et koronabad og holdt oss på hver vår kant av huset, så godt det lot seg gjøre. Vi fikk andre til å handle mat for oss, og oppholdt oss kun inne på tomta, sier hun

Myhra var borte fra jobb i mer enn fire uker – inkludert påsken. Etter to uker inne gikk hun den første turen i egen hage.

– Folk må jo ha lurt på hva jeg holdt på med, men det var så godt med luft. Jeg gikk 3000 skritt i hagen den dagen. Da var jeg veldig sliten. Jeg kom ut av isolasjon skjaertors­dag. Det ble en annerledes påske, men det var deilig å kunne bevege seg utenfor tomta igjen. Det var en merkelig følelse å gå til jobb igjen etter påske, smiler hun.

100 fra Telemark

Totalt 800 deltar i prosjektet. Naermere halvparten av deltakerne i forskingsp­rosjektet har hatt korona, mens resten har gjennomgåt­t negativ test.

– Responsen er enorm. Så godt som alle som har testet positivt sier ja til å vaere med. Dette er en stor studie. Vi har med 300 som har fått påvist covid-19 gjennom antistoffe­r. Rundt 100 av disse kommer fra Telemark, de resterende fra Agder, som har hatt flere smittede enn Telemark, sier Anne Kristin Møller Fell, som leder forskingsp­rosjektet ved STHF.

Fell er overlege og forsker, og jobber til vanlig ved avdeling for arbeidsmed­isin.

Studien skal blant annet se på langtidsef­fektene av å ha hatt korona, og hvem som er mest utsatt for å bli smittet.

– Vi skal se på hvilke yrker som gir størst risiko. Vi vet at helsearbei­dere har større risiko, men vet ikke om det er leger, hjelpeplei­ere eller andre yrker, sier hun.

Man vet noe om hvilke langtidsef­fekter covid-19 kan gi hos dem som har vaert smittet, og forskingsp­rosjektet ved STHF vil sannsynlig­vis gi flere svar.

En nevrolog skal undersøke en mindre gruppe av dem som deltar.

– Vi vet at trøtthet utover det vanlige, konsentras­jonsvanske­r og hukommelse s problemer sannsynlig­viser de mestaktuel­le problemsti­llingene. Dette setter selvsagt folk ut av spill. Vi håper vi kan avdekke at det er faerre langtidsef­fekter enn fryktet, slik at vi kan berolige folk, sier Fell.

Antistoffe­r

Alle som er med i studien er blitt testet for antistoffe­r.

– Dette skiller oss fra flere av de andre studiene som foregår nå. Vi skal følge dem gjennom to år og tar nye blodprøver hvert halvår for å se hvor fort antistoffe­ne forsvinner, sier hun.

For Myhra var det en selvfølge å delta i forskingsp­rosjektet da hun ble spurt.

– Jeg synes det er viktig å bidra, samtidig som det er nyttig for min egen del. Jeg har ikke opplevd noen tydelige langtidsef­fekter, utover at jeg var trøtt og sliten den første perioden etter at jeg var friskmeldt, sier hun.

Jeg følte meg uvel etter jobb mandag og måtte legge meg nedpå (...) Jeg var aldri innom tanken på at det kunne vaere korona Berit Myhra, ble koronasmit­tet

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? SMITTET HJEMME: Berit Myhra ble sannsynlig­vis smittet av sønnen. Han ble mest sannsynlig smittet på jobb på sykehuset.
SMITTET HJEMME: Berit Myhra ble sannsynlig­vis smittet av sønnen. Han ble mest sannsynlig smittet på jobb på sykehuset.
 ??  ?? BLE SMITTET: Berit Myhra fra Skien var en av de første som fikk korona i Telemark.
BLE SMITTET: Berit Myhra fra Skien var en av de første som fikk korona i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway