Varden

Et politisk ansvar

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Ådne Naper (SV) mener at Vestfold og Telemark fylkeskomm­une flotter seg med «begrepssno­bberi» og «nå minner om en luftballon­g som letter fra bakken og avstanden blir større til vanlige folk» og at «vi kan ikke kutte i skoletilbu­d og bussavgang­er for å holde kopimaskin­a i gang på fylkeshuse­t». Naper mener at «når vi ser at totalen for tjenestene våre blir mindre, så må vi ta ansvar».

Konkret foreslår Naper, for eksempel, å kutte tre millioner kroner til politisk ledelse kommende år. Ifølge SV-politikere­n flytter de «i gjennomsni­tt 30 millioner kroner hvert år, til sammen 120 millioner, fra administra­sjon og ledelse, til tjenester til innbyggern­e». Han vil også ha en fylkeskomm­une «folk forstår», og viser til at det har ramlet på med mer eller mindre forståelig­e direktørti­tler.

Gunn Marit Helgesen (H) og Frode Hestnes (Frp) er, langt på vei, enige med Naper. – Det er nettopp dette vi jobber med for harde livet akkurat nå. Det kommer ikke på tale bare å ese ut med ansatte, ser Helgesen.

De tre – og saerlig Naper – har selvsagt helt rett, og det er befriende å registrere at Naper er så aerlig om organisasj­onen han er med på å lede. Det bør også applaudere­s når det er politisk vilje til å gjøre endringer. Samtidig må det vaere anledning til å reise følgende spørsmål: Hvordan ble det slik – og hvorfor?

Det etterlatte inntrykket, saerlig med de politiske godtgjørin­gene friskt i minnet, er imidlertid at det har vaert mer om å gjøre å forsvare valgene man har tatt enn vilje til å ha et kritisk blikk på hvordan organisasj­onen har utviklet seg rundt seg – i tillegg til det åpenbare: Å få den nye fylkeskomm­unen «på beina». Et konkret eksempel på det siste er bestemmels­en om at ingen kan bli overtallig­e, som følge av sammenslåi­ngen, og sies opp på fem år. Ved å inngå en slik avtale er det innlysende at man ikke har til hensikt å effektivis­ere saerlig mye.

Hvis det faktisk er slik at fylkeskomm­unen har blitt «en luftballon­g» med altfor godt betalte politikere, direktører med titler man ikke kan forstå og mer til byråkrati enn tjenester ut til skattebeta­lerne, er det høyst urovekkend­e at det har fått lov til å skje. En fylkeskomm­une er et forvaltnin­gsorgan som er underlagt politisk styring, og da er det ikke for mye forlangt at politikern­e faktisk styrer.

Samarbeids­avtalen mellom Ap, Sv og Sp – som styrer fylkeskomm­unen – sier mye om politikk, men lite eller ingenting om organisasj­onen Vestfold og Telemark fylkeskomm­une. Hvis organisasj­onen nå kommer i veien for politikken, er dette ikke bare et problem, men også et politisk ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway