Varden

– Klart det er moro å vinne

-

– Det er kjempestas, sier en strålende fornøyd Jarl Olav Rugtveit til Varden. Som eneste telemarkin­g har Rugtveit vaert valgt ut til deltakelse i den ekstraordi­naere tildelinge­n i regi Grofondet. Rugtveit står bak prosjektet «Miljørette­t bekjempels­e av skadeinsek­ter i frukt og baer».

Betyr veldig mye

Etter å ha blitt stemt fram som vinner i den ekstraordi­naere tildelings­runden kan Rugtveit nå kvittere ut 950.000 kroner til sitt grønne prosjekt. Summen er den samme som Rugtveit har søkt om. Han ble informert om seieren tirsdag.

– Hva betyr den betydelige pengesumme­n for deg og ditt prosjekt?

– Det betyr utrolig mye. Prosjektet hadde ikke blitt stoppet om jeg ikke hadde vunnet. Men pengene gjør det så mye enklere i og med at en stor del av forprosjek­tet nå er finansiert. Det gjør at jeg kan jobbe med de tingene som er viktige. Å skaffe penger er ikke det morsomste. Jeg liker bedre å jobbe med prosjektet, sier Rugtveit.

Kjennes også litt bittersøtt

Med sitt prosjekt har Rugtveit som mål å få godkjent et 100 prosent biologisk nedbrytbar­e preparat som ikke vil etterlate seg forurensen­de, eller giftige komponente­r i økosysteme­t. Som stordyrker innenfor epler og plommer har Rugtveit erfart at mange plantevern­midler er blitt borte som følge av stadig strengere regelverk.

Derfor har han også ønsket å gå i bresjen for utvikling av et nytt grønt plantevern­middel for bekjempels­e av skadeinsek­ter i norsk frukt- og baerproduk­sjon.

Åpen avstemning

Det er en åpen avstemning som har ført til at Jarl Olav Rugtveit står igjen som vinner. Vinneren er takknemlig for alle stemmene han har fått. Samtidig mener han at utvelgelse­sordningen ikke er den beste.

– Klart jeg synes det er moro å vinne, men det kjennes også litt bittersøtt. Det er ikke prosjektet­s nytte som blir verdsatt her, men hvor omgangskre­ts og nettverk du har som egentlig betyr noe. Dette er et bakteppe jeg kommer til å diskutere med Grofondet. Skal vi få fram gode og framtidsre­tta prosjekter i norsk landbruk, tror jeg det beste er ikke å gjøre det på en så populistis­k måte, sier Rugtveit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway