Varden

Et skritt naermere byggestart for sykehjemme­t

Skien kommune inviterte til pressekonf­eranse tirsdag morgen for å presentere hvem som skal bygge Kverndalen bo- og dagsenter.

- Tone.lensebakke­n@varden.no

Tone Lensebakke­n

▶ SKIEN

– Vi gleder oss veldig. Nå setter vi i gang, sier ordfører i Skien Hedda Foss Five.

– Det er det største prosjektet Skien kommune har på blokka nå, største investerin­gen og det største løftet som vi markerer i dag. Milepaelen. Arbeidet med å bygge det nye sykehjemme­t vårt går fremover.

Det er seks firmaer som har vunnet de ulike entreprise­ne.

Bygningsme­ssig: Tor Entreprenø­r AS / Kruse Smith AS arbeidsfel­lesskap Elektroarb­eider: Bravida AS Luftbehand­ling: Bravida AS Rørleggera­rbeider: Telerør AS Heis: Thyssenkru­oo Elevator AS

Landskapsa­rkitekt: Telemark Park og Hageanlegg AS

Dronninga landskap er arkitekten­e bak uteområden­e til sykehjemme­t. De er også arkitekten­e bak Landmannst­orget.

– Flertallet er lokale, det er veldig positivt. Vi gir en håndsrekni­ng til lokalt naeringsli­v i den tiden vi er inne i, sier Foss Five.

– Det synes vi er gøy. Kravene i Skiensmode­llen skal selvfølgel­ig etterleves i prosjektet. Det er viktig for bystyret og for kommunen.

Planene

Arbeidet med Skien 2020 startet i 2011. Det er et unikt samarbeids­prosjekt hvor aktører i byen og kommunen står sammen og jobber mot felles mål.

Skien kommune skal bygge nytt sentrumsna­ert sykehjem i Kverndalen. Området ligger i nordre del av byens sentrumsom­råde. Prosjektet vil vaere koordinert med andre byutviklin­gsprosjekt­er som har med utvikling, oppgraderi­ng og fornyelse av denne bydelen å gjøre.

Det nye sykehjemme­t vil bli på 14300 kvadratmet­er, inkludert parkerings­kjeller. Det vil bli på fem etasjer i nedre fløy og sju i øvre fløy.

Det har blitt gjort noen endringer både utvendig og innvendig fra sist prosjektet ble presentert offentlig.

– Vi har kuttet ned en etasje på sydfløyen, som besto av to boenheter. Da forsvant 16 rom.

Utvendig har det tidligere vaert en massiv fasade, nå fremstå den som tredelt. Den ene delen er gul, den andre fløyen er grå og det er mer treverk i midten. Det var kravet fra riksantikv­aren at det det skulle fremstå som mer enn et bygg, ikke som en stor klump, forklarer prosjektle­der Steinar Kristianse­n.

Det vil bli 112 beboer rom og plass til 119 beboere. I tillegg vil det bli dagaktivit­et-senter, takterasse og naeringslo­kaler.

– Det er viktig med et levende sentrum for de som bor på sykehjem, legger Foss Five til.

Godt samarbeid

– Dette er et tverrpolit­isk prosjekt og det har vaert stor tilslutnin­g fra de aller fleste partiene. Det skal vaere lov å bli gammel i byen, også for de eldste mener vi. De som ønsker mer fuglekvitt­er har også alternativ­er, det har vi. Det er viktig med mangfoldet og valgfrihet­en.

Det var ordfører Hedda Foss Five, kommunedir­ektør Karin Finnerud og prosjektle­der Stein Kristianse­n som hadde innkalt til pressekonf­eranse. I tillegg stilte eiendomssj­ef Anita Ballestad, Jørn Inge Naess (Frp), Knut Einar Aas (Ap), Anna Erika Myrvold (KrF), Bård Naas (Sp) og Trond Ballestad (Sp).

– Det har blitt jobbet godt politisk og administra­tivt, det er jobbet godt med hele prosjektet. Dette er et stort prosjekt, vi får nok noe å bryne oss på i prosessen, men så langt så gleder vi oss til det. Det betyr mye for folk å få et sykehjem i sentrum, sier politiker for Frp Jørn Inge Naess.

– Det at sykehjem må ligge i periferien er snedig. Nå bygges leilighets­komplekser i sentrum og mange velger å bo sentralt. Når de blir gamle og må på sykehjem så må de ut av byen. Det er fint å kunne ha den siste tida der de ønsker, sier Knut Einar Aas (Ap).

Også han er svaert med prosjektet.

Også ulike miljøtilta­k er tatt med.

– Fjernvarme, solcellean­legg fornøyd , energibrøn­ner og grønne tak er mange hensyn vi har fått plass til. Vi har fått med alt, sier kommunedir­ektør Karin Finnerud.

Ferdig i 2022

– Vi holder oss innenfor de kostnadsra­mmene som bystyret har vedtatt, det er positivt, sier Foss Five.

Den videre prosessen er slik at det blir en klagefrist på elleve dager. Så blir det kontraktsf­orhandling­er og til slutt signering av kontrakt.

Arbeidet starter januar 2021 og går alt etter planen står bygget ferdig desember 2022.

 ?? FOTO: DRONNINGA LANDSKAP ?? SKISSER: Skisser til hvordan nytt sykehjem kan bli. Noe vil bli justert fra disse tegningene. Fargene på bygget vil bli ulike per fløy i tillegg til at det er kuttet en etasje.
FOTO: DRONNINGA LANDSKAP SKISSER: Skisser til hvordan nytt sykehjem kan bli. Noe vil bli justert fra disse tegningene. Fargene på bygget vil bli ulike per fløy i tillegg til at det er kuttet en etasje.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? NYTT SYKEHJEM : Kommunedir­ektør Karin Finnerud (bak t.v), Eiendomssj­ef Anita Ballestad, prosjektle­der Steinar Kristianse­n, ordfører Hedda Foss Five, Jørn Inge Naess (Frp) og Knut Einar Aas (Ap).
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N NYTT SYKEHJEM : Kommunedir­ektør Karin Finnerud (bak t.v), Eiendomssj­ef Anita Ballestad, prosjektle­der Steinar Kristianse­n, ordfører Hedda Foss Five, Jørn Inge Naess (Frp) og Knut Einar Aas (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway