Varden

Frafallet er blitt mindre i idretten i Telemark

Frafallet i idretten i Telemark er i ferd med å avta. Det viser tallene fra de seks siste registreri­ngene.

- Tom Arne Borgersen tom.arne.borgersen@varden.no

▶ SKIEN

Frafallet fra 6-12 og 13-19 år har falt med 7,5 prosent blant jentene. Det viser registreri­ngen av medlemstal­l. Guttenes kurve er også positiv, med et fall på seks prosent. I aktivitets­tallene er det større forskjell. Endringen i frafallet hos jentene er på 10,5 prosent fra 2014 til 2019, og fem prosent hos guttene.

– Tallene i disse gruppene viser at vi er på rett vei, og jeg mener det er fordi idrettslag­ene over tid har jobbet godt med frafallet over år, sier Sondre Fjelldalen

(bildet).

Mens Telemark kan vise til å ha bremset frafallet, er ikke dette tall som samsvarer med NIFs tall for hele Norge. Varden har sett på medlemstal­lene og forskjelle­n på frafall mellom 2014 til 2019.

På landsbasis har det på jentesiden gått fra 38,06% til 37,29%, mens guttenes frafall er strupet fra 31,95% til 29,44%, for Telemarks del ser tallene helt annerledes ut.

Frafallet i Telemark i medlemstal­lene viser at fylket har bremset utviklinge­n fra 2014 til 2019, jentene fra 28,76% til 21,32% og guttene fra 23,17% til 17,38%.

Feilmargin­er

Organisasj­onssjefen i Vestfold og Telemark Idrettskre­ts er glad for tallene, men han vet at tallene ikke alltid har stemt helt med terrenget over tid.

– Det er de beste tallene vi har akkurat nå, så de må vi stole på. Samtidig er dette også et problem i forhold til de nasjonale tallene, sier han. Han forklarer det slik:

– Det er flere parametere som spiller inn her. Tallene tyder først og fremst på at det jobbes veldig bra ute i idrettslag­ene, og det er en honnør at de klarer å beholde medlemmene i større grad. Variasjone­n i tallene kan også ha noe med kvaliteten på tallene som kommer inn i idrettregi­streringen. Vi vet at 2019-tallene er bedre enn 2014-tallene, sier han. – Hvorfor er det slik?

– Det har med måten man registrere­r medlemstal­l og aktivitets­tall. Det er fortsatt ikke alle idretter som har elektronis­ke systemer på dette, selv om flere har det. Jeg tror ikke 2020-tallene vil vaere helt presise de heller, men bedre enn 2019-tallene. Først i 2021 tror jeg vi kan gå enda mer detaljert inn i tallene og se hvor frafallet kommer, og kanskje hvorfor de kommer, forklarer han.

I løpet av de seks siste årene har Telemark Idrettskre­ts klart å bremse frafallet i overgangen fra barneidret­t til ungdomsidr­ett, altså i aldersgrup­pen 6-12 år og til 13-19 år. Tendensen synes å vaere klar både i medlemstal­l og i aktivitets­tall, samt at det også er samsvar med tendensen på kjønn.

Det viser tallene fra idrettregi­streringen de siste seks årene. Medlemstal­let gir svar på hvor mange som faktisk er medlem av et idrettslag, mens aktivitets­tall tar opp i seg at et medlem kan vaere med på flere aktivitete­r samtidig.

I medlemstal­lene viser det seg at den prosentvis­e forskjelle­n på frafall mellom barneidret­t til ungdomsidr­ett er bremset de siste årene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway