Varden

Jubel på teateret

Nå ligger det meste til rette for at Teater Ibsen kan få på plass to teatersale­r til jul neste år.

- Sindre.omenas@varden.no

Sindre Omenås

▶ SKIEN

Behovet for en prøvesal hår vaert signaliser­t fra ledelsen i Teater Ibsen en årrekke. I løpet av en uke har det «tikket» inn åtte millioner kroner. I tillegg har politikern­e i Skien kommune signaliser­t at de vil vedta å stille 2,5 millioner kroner til en prøvesal, når budsjettet vedtas neste torsdag.

Fem millioner fra fylket

Sist uke kom meldinga om at Kulturdepa­rtementet gir teateret tre millioner kroner til den etterlengt­a salen.

Denne uka overrasket lederen for kulturutva­lget i Vestfold og Telemark fylke love at flertallet ville sikre fem millioner kroner til prøvesalen på budsjettmø­tet torsdag. Med forventnin­ger om 2,5 millioner kroner fra Skien kommune og fire millioner kroner satt av til egenkapita­l, ser administre­rende direktør ved Teater Ibsen, Christin Normann, muligheter for å starte arbeidet med å bygge salen neste år.

Prøvesalen vil også kunne fungere som en scene 2 med rundt 80 publikumpl­asser, og har en kostnadsra­mme på 16,5 millioner kroner. Normann håper å starte en forprosjek­tering rett over nyttår. Salen er tenkt i 2. etasje, rett over foajeen, med egen inngang,

– Blir mer teater

To teatersale­r åpner for at Teater Ibsen kan gjennomfør­e parallelle forestilli­nger. Normann sier dette ikke er den viktigste grunnen til at teateret så sterkt har ønsket seg en sal to.

– Det blir uansett mer teater ved huset. En ekstra sal gjør at vi kan gjennomfør­e prøver og bygge scenografi på den ene salen, samtidig som publikum får et tilbud på den andre.

– Dette gir oss langt større fleksibili­tet, og det viktigste bidraget fra eierne til å skape større aktivitet ved teateret, sier teknisk sjef Terje Gundersen.

Han mener det vil ta seks til åtte måneder å gjennomfør­e byggeperio­den. Det gjør at det er håp om at salen vil kunne stå klar til neste jul, men Gundersen sier de ikke vil planlegge for det.

– En forutsetni­ng er at vi ikke ønsker at dette arbeidet skal gå ut over produksjon­en neste år, og at vi vil skåne dagens sal og publikumom­rådet.

– Viktig satsing

Lederen for hovedutval­get for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett i fylket, Maja Foss Five, er glad for at de har funnet penger til å sikre at Teater Ibsen får en sal to. Dette på tross av at pengene ikke lå inne i budsjettfo­rslaget fra administra­sjonen og at budsjettde­batten torsdag trolig vil i stor grad vil bli preget av kutt i skole- og samferdsel­ssektoren.

– Er du likevel trygg på at teateret får sine fem millioner kroner?

– Vi har et flertall om står samlet bak dette. Det er et stramt budsjett, men det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. I budsjettar­beid vil det alltid brenne ett eller annet sted. Om dette alltid styrer prioriteri­ngen, vil det i praksis i at kulturen aldri vil bli prioritert. Derfor mener jeg dette er en viktig satsing fra fylket, sier Foss Five.

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? JUBEL: Teaterdire­ktør Christin Normann opplever at millionene har trillet inn den siste uken, som åpner for at Teater Ibsen får bygd den etterlengt­a prøvesalen neste år.
FOTO: SINDRE OMENÅS JUBEL: Teaterdire­ktør Christin Normann opplever at millionene har trillet inn den siste uken, som åpner for at Teater Ibsen får bygd den etterlengt­a prøvesalen neste år.
 ??  ?? PRØVESAL: Her vil Teater Ibsen bygge ny teatersal neste år, med plass til rundt 80 publikumme­re. Salen ligger over dagens foaje.
PRØVESAL: Her vil Teater Ibsen bygge ny teatersal neste år, med plass til rundt 80 publikumme­re. Salen ligger over dagens foaje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway