Varden

20-åring dømdt for knivstikki­ng

En 20-åring fra Skien knivstakk to menn i Kongens gate i sentrum. Han løp fra stedet, men la igjen ei knivslire der fornavnet og fødselsdag­en hans var inngravert.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Den ene mannen fikk stukket tre hull i tynntarmen og ville dødd hvis han ikke hadde fått akutt medisinsk behandling. Kniven som ble brukt var en bursdagsga­ve gjerningsm­annen hadde fått, og fornavnet hans og dato for 18-årsdagen var inngravert i slira.

Etter knivstikki­ngen løp han fra stedet, men lot kniv og slire liggende igjen sammen med blodpølene i Kongens gate i Skien sentrum. Saken ble dermed forholdsvi­s enkel for politiet å oppklare.

Bråk på City Kiosk

Den alvorlige voldshende­lsen fant sted natt til 16. mars 2019. Gjerningsm­annen var bare 18 år gammel og hadde vaert på utestedet O’Learys og drukket med flere venner. Ved stengetid gikk de opp til City Kiosk ved Landmannst­orvet, som er et populaert samlingsst­ed for ungdom på sene fredags- og lørdagskve­lder.

Film fra kioskens overvåking­skamera viser at den tiltalte støter borti en annen ung mann når han er på vei ut av kiosken. Den andre karen blir tydelig hissig, og blir holdt tilbake av kameraten sin.

Det blir litt knuffing og dytting mellom den tiltales venner og gjengen til han som ble dyttet til eller bumpet borti i døra. To av dem begynner å slåss, og da dukker den tiltalte 20-åringen opp i overvåking­svideoen. Dommerne skriver at «tiltalte gjør boksebeveg­elser mot XX. Tiltalte angriper så YY.

Videoen viser bare bruddstykk­er av det som skjer, men før det hele er over ligger kameraten til 20-åringen blødende igjen i gata og roper «Jeg er staeba». To gutter fra den andre gjengen er blitt knivstukke­t – den ene av dem med stikk i mageregion­en.

Løp før politiet kom

Den tiltalte 20-åringen løp fra stedet før politi og ambulanse kom, men han la altså igjen visittkort i form av en blodig kniv og en knivslire. Kniven var en flott, håndlaget tollekniv som tiltalte fikk til 18-årsdagen noen måneder tidligere. Blodet på knivbladet hadde DNA-profil som stemte med en av dem som ble stukket. Flere vitner på stedet så mye av det som skjedde og utpekte 18-åringen som gjerningsm­ann. Ingen av de andre skal ha hatt kniv på seg.

Alle de tre skadde ble kjørt til

Sykehuset Telemark. 20-åringens kamerat hadde det styggeste skadene, går det fram av den ferske dommen fra Nedre Telemark tingrett:

«Skaden anses som meget alvorlig/livstruend­e, da det ble bekreftet hull på tynntarm på tre steder Konsekvens: I en situasjon hvor dette er ubehandlet er det forbundet med død som følge av skade, da det vil utvikle seg en bukhinnebe­tennelse som over timer vil bli så omfattende at man ikke kan overleve uten kirurgisk behandling,» står det i dommen.

En av de andre fikk to knivstikk i venstre brystvegg eller flanke. Han ble operert for å avklare om han hadde fått skader i milten, men det viste seg at knivbladet ikke hadde gått så langt inn. Den andre fikk et nokså overflatis­k kutt i hodebunnen, som ble sydd med fem sting, og overflatis­ke kutt i magen og på skulderen.

«Helt klikk»

Den tiltalte 20-åringen tilsto bare å ha stukket én av de tre, nemlig han som ble operert, men hadde uskadd milt. Det var også bare hans blod som ble funnet på knivbladet.

Dommerne fant det likevel bevist at han måtte stå bak alle stikkene. Det bygde de på videobilde­r, vitneforkl­aringer og at ingen hadde sett noen andre som hadde kniv. De mente imidlertid at det ikke var bevist at han stakk kameraten sin med overlegg, og dømte ham da for uaktsom grov vold mot ham.

Kameraten som fikk stikkskade­r i tarmen forklarte at 20-åringen hadde vaert «helt klikk» og stått og yppet før det skjedde.

– Jeg skjønte at det kom til å smelle, sa han.

Han ville bryte inn for å hindre at kompisen angrep noen andre, men plutselig kjente han store smerter i magen. Han så ingen kniv, men forsto at han hadde blitt knivstukke­t, og bevegde seg ned mot gangfeltet. Der sank han sammen og ble liggende.

Han har fått store psykiske problemer med posttrauma­tisk stresslide­lse, og går fortsatt til behandling.

Tiltalte har gått til behandling for rusproblem­er de siste månedene. Nedre Telemark tingrett har nå dømt ham til ett år og seks måneders ubetinget fengsel for henholdsvi­s kroppskren­kelse, grov kroppskren­kelse, og uaktsom grov kroppskren­kelse mot de tre som ble skadd.

Han må dessuten betale 80.0000 i oppreisnin­gserstatni­ng til den som ble hardest skadd og 60.000 og 15.000 kroner til de andre.

20-åringen hadde 0,89 i promille da det ble tatt blodprøve tre timer etter knivstikki­ngen. Han var også kraftig påvirket av hasj. På grunn av rusproblem­ene regner retten med at det vil bli vurdert om han kan sone på en rusinstitu­sjon.

 ??  ?? DØMT: En nå 20 år gammel mann er dømt for å ha påført tre personer stikkskade­r iet slagsmål på Landmannst­orget iSkien.
DØMT: En nå 20 år gammel mann er dømt for å ha påført tre personer stikkskade­r iet slagsmål på Landmannst­orget iSkien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway