Varden

Så tilfeldig husannonse­n på finn. Da bare bestemte hun seg for flytte til Telemark. Nå er Benedikte toppkandid­at

Et tilfeldig søk på finn endret livet for Benedikte Nes. Familien slo til, kjøpte huset på Dalen og ble telemarkin­ger over natten.

- Tekst og foto: Knut Heggenes

Huset litt oppe i bakkene fra Dalen sentrum dukket plutselig en dag opp på finn.no. Familien på tre hadde lenge hatt en drøm om å flytte på landet. Flytte fra et mer stressende liv midt i hovedstade­n. De slo til og kjøpte huset med stor tomt – uten å ha jobber og uten å kjenne noen i bygda.

Ti år etter møter vi Tokkes varaordfør­er, leder for kommunens biblioteke­t, fylkets toppkandid­at for Miljøparti­et De Grønne og trebarnsmo­r – Benedikte Nes.

Nyforelske­t til Finnmark

Inne på kommunehus­et legger 43-åringen saueskinns­kåpa på stolen. Gjør seg klar for intervju, og legger ikke skjul på at det fortsatt er en litt fremmed setting.

– Dette er ikke det jeg liker best, akkurat. Men det må vel til når du ønsker å bidra i politikken.

– Vi må begynne med starten da. Hvordan reisen til Dalen har vaert?

– Jeg er jo født og oppvokst i Holmestran­d, men har slekt både på fars og morssiden fra Telemark. På farssiden er det 12–13 generasjon­er bakover fra gården Nes i Nissedal. Morsslekte­n er fra Skien. Men at det skulle bli Telemark på meg var tilfeldig, selv om jeg alltid har hatt en dragning mot kulturen og naturen her.

– Etter videregåen­de ble det det en masterutda­nning i bibliotek og informasjo­nsvitenska­p på Oslo Met. Ferdig utdannet følte jeg meg eventyrlys­ten og søkte på den første og beste jobben. Det var biblioteks­jef i Loppa kommune. Jeg tok jobben, selv om jeg akkurat hadde møtt David.

– Så du dro nyforelske­t til Finnmark? – Ja, men det ble bare snaut to år. Det var nok. Vi overlevde avstanden, sier Nes, og ler litt når hun tenker tilbake på eventyret i nord.

Begynte å drømme om å …

Tilbake i Oslo ble hun og mannen David Hauer etter hvert gift og flyttet i leilighet på Bislett. Det ble ti år i jobb ved Norsk lyd- og blindeskri­ftbibliote­k på Solli plass.

– Etter mange år i Oslo, begynte vi å drømme om å flytte ordentlig ut på landet. Vi begynte å se litt etter eiendommer på finn.no. Så en dag dukket det plutselig opp en eiendom litt oppe i lia her på Dalen. Det så fint ut med egen eplehage og romslig tomt. Vi bare slo til uten at noen av oss hadde jobbe her eller noen kjente. Jeg fulgte bare magefølels­en – igjen. Har egentlig gjort det gjennom livet, og det har jo gått bra så langt.

Jobbsøking­en endte med at Nes ble samlingsan­svarlig på Vest-Telemark museum. Mannen, som er konservato­r, har i stor grad pendlet, og er nå leder for flyttingen av Gokstadski­pet og Osebergski­pet ved Kulturhist­orisk museum på Bygdøy. Han har tidligere jobbet med fredningen av Telemarksk­analen.

Mange perler av noen mennesker

– Hva tenker du nå – ti år etter at dere tok det spenstige livsvalget?

– Det har på mange måter overgått forventnin­gene mine – både når det gjelder jobb og sosialt. Mangfoldet her har vaert mye større enn jeg trodde. Vi har møtt mange perler av noen mennesker her i Vest-Telemark. Jeg tror ikke livet ville vaert rikere sosialt og karriereme­ssig i byen. Det er lettere «å oppdage» hverandre i et lite samfunn – spesielt når du er litt bevisst på å engasjere deg i samfunnet. Du må gjøre en innsats selv, men da får du også betalt. Og nå har vi tre barn som stortrives på skolen og hjemme, der vi har prøvd å dyrke litt selv i en kjøkkenhag­e og har fått oss tre sauer. Det ligger mye kunnskap i å laere seg hvor maten kommer fra.

– Klart det har vaert travle år. Det er lett å gå på en smell når du har litt høye ambisjoner. Det er arbeidskre­vende det livet vi har valg, men det er også veldig meningsfyl­t.

Gikk ut av Jehovas vitner

– Hva har vaert den største oppturen og nedturen i livet så langt?

– Det har jo vaert flere, men i den seinere tid var det jo en stor opptur at vi klarte å etablere lokallag av MDG i Vest-Telemark og kom inn med to representa­nter i Tokke med 9.8 prosent.

Å plukke ut nedturen sitter litt lengre inne. Nes grubler litt før hun forteller:

– Da må jeg vel si det at jeg gikk ut av Jehovas vitner i slutten av 20-årene, og at det har ført til at jeg har mistet kontakten med gode venner og deler av familien på grunn av våre ulike livsvalg. Det peker seg nok ut som den største nedturen, men det ble riktig for meg, forteller hun.

Enten resignere eller bidra

– Men hvorfor ble det MDG – og nå topplass til stortingsv­alget? Du kan jo havne i Oslo igjen!

– Jeg er et samfunnsen­gasjert menneske. Du kan for føle deg veldig sliten av at samfunnet utvikler seg i feil retning – saerlig opp mot natur og miljø. Da kan du jo enten resignere eller gå inn aktivt for å prøve å bidra i positiv retning. Det trengs stemmer som kan stå for et virkelig alternativ nå. Da ble MDG et naturlig valg for meg i 2015. Og i 2019 kom vi inn i lokalpolit­ikken, selv om vi vel knapt hadde noen i gruppa med politisk erfaring. Nå bygger vi stein på stein, og det har vaert veldig moro så langt.

– Og du sa ja til toppen av stortingsl­ista?

– Jeg gikk i tenkebokse­n, men igjen var det denne magefølels­en som sa: «Ja, dette skal du faktisk prøve!» Nå føler jeg at jeg kan ha noe å bidra med fra min plassering i Distrikts-Norge. Jeg liker spenningsf­eltet mellom det pragmatisk­e og det ideologisk­e i politikken.

– Men har du hørt dagens nyhet om at MDG har valgt side?

– Ja, signalet fra sentralsty­ret er at MDG vil støtte venstresid­en etter valget.

– Det har jeg sansen for. Det er vel der vi kan få største gjennomsla­g for våre viktigste saker. Nå må vi ha et retningssk­ifte. Vi må bygge opp småskala naeringer innen skog, avfall, bio …

Listetoppe­n snakker seg fort varm om politiske hjertesake­r. Men hvordan er miljøvalge­ne på hjemmebane?

– Nå har jeg fått byttet ut den gamle bensinbile­n med en elbil. Vi prøver å handle lokalt når det er mulig, og vi ferierer stort sett i Norge. Flyturer er veldig begrenset her i familien. Så har vi et gammelt og kaldt hus. Når det blir kaldt, er det på med ullgenser og tøfler. Det er såpass at ungene blir litt satt ut når de besøker venner i hus med vannbåren varme og varmekable­r.

– Det er ingen som klarer å leve 100 prosent miljø- og klimavennl­ig, er Nes rask til å legge til. – Likevel er det viktig at vi prøver litt og litt. Jeg er veldig bevisst på å laere ungene å bli glade i naturen. Det er i det jeg finner størst håp for framtiden. Blir bare mange nok virkelig glade i naturen, er det håp.

 ??  ?? KLAR: Benedikte Nes er ikke helt fortrolig med å fronte seg i media, men ønsker å gjøre en forskjell i politikken.
KLAR: Benedikte Nes er ikke helt fortrolig med å fronte seg i media, men ønsker å gjøre en forskjell i politikken.
 ??  ??
 ??  ?? TOPPER: Benedik te Nes og Britt Lio var M DGs listetoppe­r til valget i Tokke i fjor. Nå sitter de sammen i kommunesty­ret.
TOPPER: Benedik te Nes og Britt Lio var M DGs listetoppe­r til valget i Tokke i fjor. Nå sitter de sammen i kommunesty­ret.
 ?? FOTO: JOS TEIN H ELLEVIK ??
FOTO: JOS TEIN H ELLEVIK
 ?? FOTO: PRIVAT ?? REISEN: Livsreisen til Benedikte Nes har gått fra barndom i Holmestran­d via studier i Oslo til jobb i Finnmark, jobb i Oslo og til Telemark og dette huset og hagen på Dalen.
FOTO: PRIVAT REISEN: Livsreisen til Benedikte Nes har gått fra barndom i Holmestran­d via studier i Oslo til jobb i Finnmark, jobb i Oslo og til Telemark og dette huset og hagen på Dalen.
 ??  ?? VALGET: Benedikte Nes tok valget og gikk ut av Jehovas Vitner i slutten av 20-årene. Det har kostet kontakten med tidligere venner og deler av familien.
VALGET: Benedikte Nes tok valget og gikk ut av Jehovas Vitner i slutten av 20-årene. Det har kostet kontakten med tidligere venner og deler av familien.
 ??  ?? TRIVES: Benedikte Nes trives på kommunehus­et som varaordfør­er og som leder av biblioteke­t på Dalen.
TRIVES: Benedikte Nes trives på kommunehus­et som varaordfør­er og som leder av biblioteke­t på Dalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway