Varden

Neppe riktig ordning

-

ISkien kommune kan frivillige lag og foreninger få refundert de såkalte VAR-avgiftene, altså de kommunale avgiftene for vann, avløp og renovasjon. «Tilskudd gis kun til åpne, medlemsbas­erte organisasj­oner med aktivitete­r innen det samla kultur- og fritidsomr­ådet i Skien,» heter det i retningsli­njene, som ble vedtatt av bystyret den 5. mars i år.

Blant organisasj­onene som har fått sine søknader godkjent, finner vi Grenland og omegn golfklubb, Herkules idrettsfor­ening, Storm, Ørn og Norskdomsl­aget i Porsgrunn. Skotfoss hornmusikk og Skien Røde Kors har fått tommelen opp. Det samme har Normisjon.

Ungdom i Oppdrag (UiO), derimot, fikk nei. De var ikke åpne nok. Ikke alle kan bli leder der. Det kan kanskje hende, men det er ingen tvil om at seksuell legning var en del av bildet. Nå har saken snudd, slik at UiO faktisk får tilskudd, men saken har ikke vaert spesielt godt egnet til å fremme «Skien som den gode og inkluderen­de møteplass»; dette er en sak der prinsipper kanskje er blitt viktigere enn pengene. Ingen kan bli overrasket dersom Ungdom i Oppdrag selv har fått kjenne på en følelse av å bli stemplet og ikke gode nok til de samme refusjonen­e som andre har fått.

Selv om det ikke er en lovpålagt oppgave, er det bra og riktig at en kommune har støtteordn­inger for frivilligh­eten. Det er mange om beinet og alle kan ikke bli like fornøyde, men det er all mulig grunn til å spørre seg om refusjon av VAR-avgifter er den riktige måten å innrette en slik støtte på.

Det er det antagelig ikke. Så vidt Varden forstår, har den eksistert i et par tiår, og ble opprettet i sin tid for å bøte på friske økninger i den kommunale avgiften. Skien er også nokså alene om å ha en slik ordning. Intensjone­n var sikkert god, men prinsipiel­t er den ikke veldig logisk; de kommunale avgiftene for vann, avløp og renovasjon skal finansiere­s med selvkostpr­insippet, og da gir det liten mening i at noen skal få fritak. Det er åpenbart også problemati­sk at det åpnes opp for politisk skjønn og tolkninger, som UiO-saken har vist.

Kommunedir­ektøren har, i forbindels­e med denne saken, opplyst at det ligger flere ubehandled­e søknader fra menigheter, samtidig som støtten til trossamfun­n overføres til staten i sin helhet i 2021. Den såkalte Odd-fest-saken, der Odds Ballklubb fikk utbetalt 400.000 kroner uten politisk behandling må også vaere en vekker for kommunen. Dette gir grunnlag for å vurdere om en ny og bedre ordning bør på plass, noe som framstår som naturlig.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway