Varden

Advarer mot svindel

Det kan vaere lett å la seg lure. Firmaeiere­n fra Skien holdt på å gå en økonomisk smell.

- Martin.oyvang@varden.no

Martin Øyvang

▶ SKIEN

– Jeg synes det er trist at folk her i Norge holder på slik. Det er bare for å lure oss, det er svindel, sier Ferhat Tazegul som er daglig leder i TG Byggutvikl­ing AS i Skien.

Nylig mottok han en faktura på 5.850 kroner. Den var sendt fra selskapet Smart HMS Norge AS, og var en faktura for HMSarbeid.

Skulle betale

Hans første tanke var å betale.

– Som en liten bedrift er det mye å holde styr på og det blir en del fakturaer og slikt som må håndteres. Det var en kveld jeg holdt på med betaling av regninger at jeg tok fram denne fakturaen. Ved første øyekast så den ekte ut, men da jeg kikket litt naermere så jeg at det manglet KID-nummer og slikt, og da begynte jeg å ane at noe var galt. «Dette har jeg jo ikke bestilt, og vi har jo HMSen på plass», sa jeg til meg selv, sier Tazegul som deretter tok kontakt med Arbeidstil­synet.

– Der fikk jeg vite at dette ikke var noe som var sendt fra dem og at det var veldig sannsynlig at det kunne vaere svindel. Det har jeg fått bekreftet i etterkant, så nå er jeg veldig glad for at jeg aldri betalte, sier firmaeiere­n.

Et raskt søk på Google viser at Smart HMS Norge har operert, men under flere lignende navn som «HMS Kontroll» og «HMS

Service». I februar gikk Arbeidstil­synet ut og advarte mot en faktura for tjenester knyttet til internkont­roll som de mente var et forsøk på svindel. Som i Fazeguls versjon, ble det også i denne fakturaen referert det til Arbeidstil­synets nettsider.

– For Arbeidstil­synet er det viktig å få fram at denne fakturaen fra HMS Kontroll ikke skyldes krav fra Arbeidstil­synet eller krav i regelverke­t om internkont­roll, uttalte kommunikas­jonsdirekt­ør Stig Inge Eikemo i Arbeidstil­synet til NTB den gang.

Tilsynet anmeldte firmaet for svindelfor­søk, og ba alle som hadde mottatt slike fakturaer, om å sjekke om de hadde bestilt tjenesten de har fakturert for.

Bør anmelde

Nettstedet trygghande­l.no har også omtalt HMS-firmaet flere ganger på sine nettsider.

«Tilbudet står skrevet på en ferdig utfylt giroblanke­tt og ut i fra klagene å bedømme så tror de fleste at det er en faktura og at det foreligger et krav om betaling. Dette er i realiteten kun et sleipt tilbud som man står fritt til å betale eller å kaste», skriver de på nettsidene.

«Vi anbefaler mottakere av disse tilbuds-fakturaene om å anmelde forholdet som et forsøk på bedrageri til politiet», melder de videre.

Vil advare

Tilbake i Skien håper Ferhat Tazegul at andre bedriftsle­dere ikke lar seg lure.

– Jeg vil advare andre mot å la seg lure. Som sagt så ser den så ekte ut at jeg var på vei til å betale, sier han.

 ?? FOTO: MARTIN ØYVANG ?? SKULLE BETALE: Ferhat Tazegul, som er daglig leder i TG Byggutvikl­ing i Skien, fikk nylig en faktura som gjaldt HMS-sikkerhet. Men fakturaen er ikke ekte.
FOTO: MARTIN ØYVANG SKULLE BETALE: Ferhat Tazegul, som er daglig leder i TG Byggutvikl­ing i Skien, fikk nylig en faktura som gjaldt HMS-sikkerhet. Men fakturaen er ikke ekte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway