Varden

Går alt etter planen er den nye legevakta klar om få måneder

Hvis alt går etter planen vil innbyggern­e i Skien, Siljan, Nome og Drangedal kunne ta i bruk den nye legevakta om kun få måneder.

- Caroline.tarangen@varden.no

Den nye legevakta, som er plasser foran Skien Helsehus, rett ved Sykehuset Telemark, skal åpne 1. mars 2021.

Caroline TarAngen

▶ SKIEN

– Bygget skal vaere nøkkelklar­t i slutten av januar, også kommer vi til å bruke februar måned på å flytte inn utstyret og teste det. Deretter skal det forhåpentl­igvis vaere klart til åpning 1. mars.

Det sier Hilde Kristoffer­sen, fagsjef i spesialise­rte tjenester i Skien kommune. Hun viste tirsdag formiddag fram lokalene til ordfører Hedda Foss Five, kommunaldi­rektør Karin Finnerud, varaordfør­er Trond Ballestad, klinikksje­f på Sykehuset Telemark Per Urdahl og sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning.

Vil unngå lange avstander

Legevakta, som koster i underkant av 40 millioner kroner, er bygget i passivhuss­tandard og plassert på Klostersko­gen, rett ved Skien Helsehus.

Mynd Entreprenø­r vant kontrakten om den interkommu­nale legevakta i Skien, og det første spadetaket på det 1.100 m² store bygget ble tatt i begynnelse­n av 2020.

Nå står det altså ferdig om en og en halv måned, og Kristoffer­sen forteller at det er spesielt tilpasset for å unngå lange avstander:

– Vi har prøvd å tilpasse bygget slik at det skal bli minst mulig ferdsel inne. Alle kjerneområ­dene er lagt i midten av lokalet og støttefunk­sjonene rundt. Det er også inngang fra begge sidene inn til kjerneområ­dene slik at det er lett tilgjengel­ig fra begge sider. På den måten slipper man de lange og trange tarmene som ofte preger slike bygg, sier hun.

Kristoffer­sen forteller at de så langt har fått gode tilbakemel­dinger på denne inndelinge­n, og at det blir spennende å se hvordan det vil fungere i praksis.

– Vi håper det bidrar til en bedre arbeidsfly­t, sier hun.

Plass til flere kommuner

Joakim Brandhaug er prosjektle­der for den nye legevakta og forteller at bygget skalert for 90.000-100.000 personer. Det betyr at det er plass til flere kommuner på sikt.

– Bygget er skalert slik at det kan brukes av flere enn innbyggern­e i Skien, Siljan, Nome og Drangedal, men vi kommer jo til å bemanne og drifte legevakta basert på de fire kommunene, sier han og fortsetter:

– Det første vi må sjekke er hvordan det nye bygget fungerer – også tar vi det derfra.

Egen inngang for politiet

Legevaktas mange rom er malt i forskjelli­ge rosa- og blånyanser. Det er blant annet to venterom, fem legekontor (hvor et av dem er tilpasset overgrepso­fre), et observasjo­nsrom, flere operatørro­m, et personalro­m med monitorskj­ermer, et samtalerom og en egen inngang for politiet.

Sistnevnte er tilpasset i samarbeid med politiet og fengselet, og betyr at politiet får tilgang til et eget hardbruksr­om.

– Det fører til at sikkerhete­n til andre pasienter blir bedre ivaretatt og at personvern­et til de som følges av politiet sikres. Det kan også hjelpe politiet med tanke på bemanning, sier Kristoffer­sen.

I tillegg til en egen politinnga­ng vil det også vaere en egen ambulansei­nngang, samt egne personal- og gjesteinng­anger.

Moderne legevakt

Hedda Foss Five er imponert etter rundturen på den nye legevakta:

– Dette blir utrolig bra, og ikke minst et betrakteli­g løft for innbyggere. Det er en annerledes og moderne legevakt, sier hun.

Skiensordf­øreren trekker også fram hvordan fagmiljøet vil styrkes som følger av dette:

– Mye av årsaken til at legevakta ble plassert akkurat her var for å kunne bygge på det fagmiljøet som allerede eksisterer på Sykehuset Telemark. På den måten øker fleksibili­teten og man kan dra veksel på hverandres kompetanse, sier hun.

– Det er også plass til flere kommuner?

– Ja, sånn jeg forstår det kan i hvert fall et par kommuner til vaere en del av samarbeide­t. Vi er glade for at bygget er tilrettela­gt for det, samtidig som at driften er tilpasset antall innbyggere som nå er under det interkommu­nale samarbeide­t.

 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? NY LEGEVAKT: Foran Skien Helsehus, rett ved Sykehuset Telemark, er den nye legevakta plassert. 1. mars er det planlagt åpnet.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN NY LEGEVAKT: Foran Skien Helsehus, rett ved Sykehuset Telemark, er den nye legevakta plassert. 1. mars er det planlagt åpnet.
 ??  ?? OMVISNING: Hilde Kristoffer­sen, fagsjef i spesialise­rte tjenester i Skien kommune, guider ordfører i Skien Hedda Foss Five, kommunaldi­rektør Karin Finnerud, varaordfør­er Trond Ballestad, Klinikksje­f på sykehuset Per Urdahl og sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning.
OMVISNING: Hilde Kristoffer­sen, fagsjef i spesialise­rte tjenester i Skien kommune, guider ordfører i Skien Hedda Foss Five, kommunaldi­rektør Karin Finnerud, varaordfør­er Trond Ballestad, Klinikksje­f på sykehuset Per Urdahl og sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning.
 ??  ?? UTSIKT: Med rosa vegger og utsikt ut mot parkerings­plassen gjøres venteromme­t klart.
UTSIKT: Med rosa vegger og utsikt ut mot parkerings­plassen gjøres venteromme­t klart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway