Varden

Ja til bedre E18 og E134

-

Regjeringe­n og samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) kom denne uken med en gladmeldin­g til alle som ser verdien i bedre infrastruk­tur, men SV vil ikke at telemarkin­gene skal få bedre veier.

Mandag denne uken vedtok regjeringe­n, ifølge Aftenposte­n, å innføre en ny modell for firefelts vei. Denne modellen innebaerer at veistrekni­nger med mindre trafikk likevel kan bygges ut med motorveist­andard. Ordningen betyr at bredden på kjørefelte­ne vil vaere den samme, men at veien – totalt sett – blir smalere. Dette gir lavere utbyggings­kostnader, og er et alternativ til «normal» motorveist­andard.

To veistrekni­nger, som begge er inn og ut av – og i – Telemark er aktuelle for den nye og smalere motorveien: E18 mellom Dørdal og Tvedestran­d og E134 mellom Saggrenda og Gvammen. Den siste veistrekni­ngen ligger dermed an til å bli en firefelts vei, og ikke to- og trefelts vei.

SVs transportp­olitiske talsmann, Arne Naevra, er «rasende», ifølge Aftenposte­n – og ifølge avisen trekker han saerlig fram nettopp E18-strekninge­n mellom Bamble og Tvedestran­d: – Her er det bygget relativt ny og trafikksik­ker vei med to og tre felt. 24 km har midtrabatt, elggjerde og belysning. Det skulle gi god kapasitet i overskueli­g framtid, sier Naevra til Aftenposte­n.

Det er ikke direkte feil at denne veistrekni­ngen er oppgradert, men det skulle også bare mangle. E18 har, saerlig gjennom Bamble, har vaert tungt ulykkesbel­astet.

E18 holder en svaert god, trafikksik­ker og effektiv standard fra Rugtvedt til Dørdal og fra Tvedestran­d til Arendal. Det ville vaere «typisk norsk» å ikke fullføre veien med liknende standard på strekninge­ne som gjenstår. Det ser vi helt klart på E134, der en ny og flott vei ender i en fartshump og 40-sone så fort du kommer inn i Telemark.

Det er helt kurant å vaere mot at de viktige veiene vi har her i landet skal vaere moderne, trafikksik­re og legge til rette for at privatpers­oner og naeringsdr­ivende kan vaere så effektive som mulig med kortest mulig reisetid.

E18 og E134 er svaert viktige veier for Telemark, både for interntraf­ikken, men også som livsnerver som har stor innvirknin­g på lokalt naeringsli­v. Det er utvilsomt i Telemarks interesse at disse veiene er så gode som mulig. Vi registrere­r at SV tilsynelat­ende går til valg med en ambisjon om å ikke forbedre det som er viktig infrastruk­tur for Telemark. Det er et valg, det også.

 ??  ?? Sjefredakt­ør
Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway