Varden

Det gamle kafébygget går snart opp i flammer

– For Øvre Verket mener jeg dette vil bety mye, sier Ole Moen (81) – leder i Stiftelsen Nome kulturhist­oriske bygg.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ NOME

Onsdag ettermidda­g kommende uke – 16. desember – settes fysisk sluttstrek for det gamle Sentrumska­fé-bygget på Ulefoss. Da blir det slitne bygget jevnet med jorden som del av en nedbrennin­gsøvelse for mannskaper i Nome og MidtTelema­rk brann og redning.

Et samlingsst­ed i mange år

Ole Moen antar at førsteetas­jen ble satt opp en gang før andre verdenskri­g. Andreetasj­en tidfester han til åtte år etter krigens slutt.

– Jeg husker at de bygde på den etasjen i 1953. Siden den gang har bygget hatt form som det har nå, opplyser den tidligere mangeårige Nome-ordføreren.

Førsteetas­jen i bygget huset i mange år Sentrumska­feen, mens det var leilighet i etasjen over.

– I mine guttedager sto det et svaert skilt med kafeens navn på utsiden. Sentrumska­feen var et samlingsst­ed da jeg var midt i tenårene. Jeg husker vi kappsykla fra kinoen som lå på Lanna den gangen. Så var det å få kjøpt seg brus og annet på kafeen som også hadde en jukeboks og bowlingspi­ll, minnes Moen.

I byggets kjeller var det også en populaer peisestue som gjerne ble brukt til sosiale sammenkoms­ter og møter i regi mindre foreninger.

Får inn landskapsa­rkitekt

Sentrumska­feen stengte dørene en gang på midten av 1970-tallet. Enken etter én av eierne bodde i toppetasje­n inntil hun døde, får Varden opplyst. I dag er huset tømt for alt inventar. Huset eies nå av Stiftelsen Nome kulturhist­oriske bygg som også forvalter kultur- og historiepe­rlen Øvre Verket.

Ole Moen er klar på at det vil bli et løft for hele Øvre Verket når det loslitte kafébygget forsvinner.

– Ja, det er klart det blir det. Vi skal engasjere en landskapsa­rkitekt som skal se på dette området. Mitt ønske er at vi lager en flott ny gangsti opp til tunet fra her hvor kafébygget fortsatt står, forteller han.

Derfor lar de huset gå

Planene om fjerning av det gamle kafébygget er likevel ikke blitt applaudert av alle. Ole Moen var selv blant dem som kjempet for at den gamle Haugbygnin­gen kloss ved skulle bevares for ettertiden. Haugbygnin­gen ble reddet, totalrenov­ert og inngår siden 2019 i Nye Ulefoss brannstasj­on.

– Hvorfor er det ikke blitt kjempet for den gamle Sentrumska­feen?

– Ingen har visst hva bygget kunne brukes til. Bygget er for kaldt og ikke verneverdi­g. Vi har tatt vare på ganske mye, men kan ikke ta vare på alt, mener Moen.

Seint i oktober var det gamle Heimly kafé på Sannes som fikk vaere nedbrennin­gsobjekt for brannvesen­et. Ole Moen husker også denne kafeen godt fra sine yngre dager.

– Jeg husker da vi var i 13-14-årsalderen og så smått begynte å smugrøyke. Vi fikk ikke kjøpt sigaretter på Ulefoss. Men på søndagene sykla vi opp til Heimly. Der fikk vi kjøpt ei pakke som vi spleisa på. Hun som drev kafeen der var ikke så nøye på det, sier Moen muntert.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? SYNGER PÅ SISTE VERSET: Den gamle sentrumska­feen på Ulefoss skal brennes ned 16. desember. – Det vil bli et løft for hele Øvre Verket, mener Ole Moen.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT SYNGER PÅ SISTE VERSET: Den gamle sentrumska­feen på Ulefoss skal brennes ned 16. desember. – Det vil bli et løft for hele Øvre Verket, mener Ole Moen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway