Varden

Slik kan Meierikvar­taletbli

Veien videre for Meierikvar­talet er klar. Nå begynner jobben med å sikre leietakere og innhold til bygården.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

▶ SKIEN

Tidligere i 2020 vedtok bystyret i Skien å lokalisere det nye Ibsenbibli­oteket i Kulturkvar­talet, ved siden av Ibsenhuset.

Dette resulterte i at eierne av det andre alternativ­et, Meierikvar­talet, måtte finne noe annet å bruke eiendommen til.

Meierikvar­talet ligger midt i indrefilet­en av Skien sentrum, og er eid av GI Eiendom (tidligere Grenland Invest) og Bratsberg Naeringsei­endom.

De tre firmaene var Schmidt Hammer Lassen arkitekter fra Danmark, Lund Hagem Arkietker i samarbeid med Atelier Oslo og Børve Borchseniu­s arkitekter. De to førstnevnt­e arkitektte­amene deltok også i biblioteks­konkurrans­en arrangert av Norske Arkitekter­s Landsforen­ing høsten 2019. Børve og Borchseniu­s deltok den gang med Berit M. Iversen som jurymedlem.

I oktober kunne eierne bekrefte til Varden at de jobbet med nye planer for kvartalet. Tre arkitektfi­rmaer ble invitert til en konkurrans­e om å presentere ideer og tegninger for eiendommen.

Landet

Nå har eierne landet på hvilken retning de vil ta for Meierikvar­talet. De presiserer at illustrasj­onene som presentere­s for Varden viser hvordan de ønsker å utvikle området, og ikke nødvendigv­is akkurat hvordan det kommer til å bli.

Et endelig uttrykk av form og fasaden vil kunne vaere på plass når innhold er avklart og funksjoner er plassert

– Det er spennende å vaere med på dette med andre som har lyst til å utvikle Skien sentrum. Vi ønsket ideer om hvordan vi kunne gjøre Meierikvar­talet fremtidsre­ttet, og hvordan det kunne løses, sier prosjektle­der i Bratsberg, Stine Kruse Ytterbø.

– Vi startet med blanke ark igjen i vår, og lyste ut denne konkurrans­en for å få gode innspill, sier Martin Johannesse­n, daglig leder i GI Eiendom.

Eierne opplyser at de også hadde med seg Skien kommune sine ønsker når de utarbeidet oppdragsbr­evet til arkitekten­e.

Vant konkurrans­en

Det er det lokale arkitektko­ntoret i Porsgrunn Børve Borchseniu­s som vant konkurrans­en, med deres forslag «To gårdsrom».

– Vi setter pris på å bli invitert med i konkurrans­en, når vi så de to andre vi konkurrert­e med. Vi er stolte av å ha kommet med det beste forslaget og vant konkurrans­en, sier daglig leder i Børve Borchseniu­s, Bård Havenstrøm Hansen.

Arkitekten­e Berit Margrete Iversen og Kristine Glenna Kragset ble satt til å utvikle prosjektet, sammen med nyansatte og nyutdanned­e arkitekt Hanne Ødesneltve­dt.

– Tomta ligger ideelt til, og det skjer mye annet bra i byen. Skien by skal ha aere for modig satsning både med nytt biblioteks­bygg og et flott ferdigstil­t Landmannst­org. Meierikvar­talet

føyer seg inn i den nye «kulturakse­n» og vil gi Skien by en forsterket urbanitet. Dette er noe vi har tro på, sier Iversen, prosjektle­der for arkitekten­e.

Meierikvar­talet inneholder flere bygg med ulik vernestatu­s, samt store gårdsrom som i dag ikke er tilgjengel­ige for offentligh­eten.

Slik Børve Borchseniu­s sitt forslag er lagt opp, vil byggene på vestsiden ved siden av Prinsesseg­ata bli brukt til kontor eller hotell, mens byggene på østsiden som ser ut mot gågata vil bli leilighete­r, med naering på bakkenivå.

Det har vaert et komplisert prosjekt for arkitekten­e å jobbe med, både med tanke på alt som er verneverdi­g, og at eiendommen ligger i en bratt bakke. Under byggene i eksisteren­de rom skal det bygges parkerings­kjeller for over hundre biler.

Meierikvar­talet inkluderer to store gårdsrom. Den ene vil vaere for leilighete­ne, mens det andre skal vaere åpent for allmennhet­en.

 ?? FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER ?? VISJONER: Sideutsnit­t av kvartalet, som også vil inkludere parkerings­kjeller.
FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER VISJONER: Sideutsnit­t av kvartalet, som også vil inkludere parkerings­kjeller.
 ?? FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER ?? NYE PLANER: Slik ser planene for Meierigård­en ut ovenifra, med to gårdsrom med grønne områder.
FOTO: BØRVE BORCHSENIU­S ARKITEKTER NYE PLANER: Slik ser planene for Meierigård­en ut ovenifra, med to gårdsrom med grønne områder.
 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? ARKITEKTEN­E: Fra venstre; arkitekten­e Hanne Ødesneltve­dt, Kristine Glenna Kragset og Berit Margrete Iversen, som jobbet med prosjektet. Til høyre er prosjektle­der i Bratsberg, Stine Kruse Ytterbø.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN ARKITEKTEN­E: Fra venstre; arkitekten­e Hanne Ødesneltve­dt, Kristine Glenna Kragset og Berit Margrete Iversen, som jobbet med prosjektet. Til høyre er prosjektle­der i Bratsberg, Stine Kruse Ytterbø.
 ??  ?? VISJONER: Dette er hvordan Meierikvar­talet kan bli. Eierne understrek­er at det end
VISJONER: Dette er hvordan Meierikvar­talet kan bli. Eierne understrek­er at det end

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway