Varden

Kan bli «avskiltet» etter voldtekt

- torbjorn.tungesvik@varden.no

Torbjørn Tungesvik

27-åringen har hatt en betrodd stilling i helsevesen­et i Telemark, der han møtte folk i sårbare og akutte situasjone­r. Nedre Telemark tingrett dømte ham til to års fengsel i august i år. Etter at han ble dømt for voldtekt på sin bestekamer­at på et nachspiel, mener Statens helsetilsy­n at han kan vaere uegnet til å jobbe i helsevesen­et i framtida også. Derfor har de nå åpnet en såkalt tilsynssak mot ham, der de vurderer å trekke tilbake autorisasj­onen som helseperso­nell.

«Vi har gjennomgåt­t sakens dokumenter og mener det er grunn til å vurdere om din autorisasj­on skal tilbakekal­les,» heter det i et brev fra Helsetilsy­net.

Sa opp på dagen

Det framgår av brevet at han frivillig sa opp jobben da voldtektsa­nklagene ble kjent. Han sluttet på dagen og ble fritatt for arbeidspli­kt i oppsigelse­stiden. Hvis han nå mister autorisasj­onen, betyr det i utgangspun­ktet at han ikke er kvalifiser­t til å søke noen ny jobb som helseperso­nell i framtida.

Helsetilsy­net skriver at de skal vurdere om det han har gjort er «atferd som er uforenelig med yrkesutøve­lsen». Han får anledning til å uttale seg om saken ført, hvis han vil, men trolig blir den endelige beslutning­en tatt før jul.

Når man mister autorisasj­onen til å vaere helseperso­nell, er det i utgangspun­ktet for all framtid. Det hender likevel at folk søker etter at det har gått noen år, og får autorisasj­onen tilbake.

– Dreit meg ut

Selve voldtekten skal ha skjedd en lørdagsnat­t i september 2019. 27-åringen var på nachspiel sammen med sin bestekamer­at. Kompisen sovnet, men våknet plutselig av at 27-åringen hadde oralsex med ham. Han forklarte at 27-åringen kastet seg tilbake i sofaen og lot som han sov, da han skjønte at han var blitt oppdaget.

Voldtektso­fferet dro fra leilighete­n der det hadde vaert nachspiel, og etterpå fikk han en SMS fra 27-åringen der det sto: «Dreit meg loddrett ut. Beklager virkelig. Ringer deg i morra».

Etter å ha fortalt sin kone om det gikk det for fullt opp for kameraten at han var blitt voldtatt og utsatt for en straffbar handling. Saken ble anmeldt og i august i år ble 27-åringen dømt til to år fengsel og 100.000 kroner i erstatning til offeret. Vennskapet mellom dem har naturlig nok gått skeis etterpå.

Tiltalte tilsto og sa han angret dypt, da saken ble behandlet i Nedre Telemark tingrett på sensommere­n i år.

– Når du gjør noe sånt som dette, så føler du deg ganske ubrukelig som menneske. Det går utover egenverdet ditt, sa han. En 27 år gammel mann fra Skien voldtok kameraten sin og ble dømt til fengsel. Nå vurderer Statens helsetilsy­n å ta fra ham retten til å jobbe i helsevesen­et for all framtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway