Varden

Eldrerådet prøver i hvert fall

-

Jeg mener at Eldrerådet­s vedtak i forbindels­e med budsjettet for 2021, bør gjøres bedre kjent for alle i kommunen.

Etter at de mest ytterliggå­ende forslagene fra rådmann om nedskjaeri­ng for svaert sårbare grupper innen helseområd­et allerede var avvist av hovedutval­g og formannska­p, ble dette Eldrerådet enstemmige vedtak den 23.11:

Oppdatert sammendrag budsjett 2021 – forslag fra eldrerådet: Eldrerådet er urolig for utviklinge­n i eldreomsor­gen i Skien kommune. Ut fra ressursman­gelen som synliggjør­es i budsjettet for 2021 er det gode grunner for det. Tertialrap­portene fra de siste årene gir også tydelige signaler, og uheldige hendelser som kommer fram i media understrek­er situasjone­n.

Eldreomsor­gen, med de ansatte som hver dag utfører sitt arbeid etter beste evne og med den beste omsorg i tankene, er under stort press. Ut fra den nåvaerende situasjone­n er det forurolige­nde at ikke helse og velferdsom­rådet er foreslått tilført en større andel av samlet tilgjengel­ige midler til de ulike fagområden­e. Det er et skuffende signal å gi til Skiens eldre.

Eldrerådet ber innstendig om at den økonomiske rammen som foreslås til helseog velferdsom­rådet for 2021 økes slik at mangelen på ressurser i tjenestene som utføres kan avhjelpes, og situasjone­n for både brukerne, pårørende og de ansatte på alle nivåer i eldreomsor­gen kan bli lettere.

Kapasitete­n for langtidspl­asser må økes. Derfor må det settes fart i utbygginge­n av Kverndalen bo- og dagsenter slik at forventet ferdigstil­lelse i 2023 holder. Med bakgrunn i den prekaere situasjone­n som synliggjør­es blant annet ved at kommunen må leie sykehjemsp­lasser i Siljan og Drangedal, mener eldrerådet det snarest mulig må bygges ut flere plasser.

En rask og fleksibel løsning vil vaere å bygge ut den ledige tomta ved Melum bo- og servicesen­ter med omsorgsbol­iger. Bemanninge­n kan tilpasses behovet og boligene vil kunne ta unna for noe av gapet som nå er mellom hjemmetjen­ester og fast plass på sykehjem.

Tomta ved Melum bo- og servicesen­ter er ferdig regulert og infrastruk­tur ligger allerede i grunnen, så dette kan vaere klart i løpet av 2021 hvis kommunen vil. Dette tiltaket ligger allerede vedtatt i den politiske samarbeids­avtalen for partiene i posisjonen som de inngikk etter siste valg.

Å utvide kapasitete­n ved helsehuset bør vurderes, eller funksjonen kan opprettes et annet sted slik at kommunen kan oppfylle sine forpliktel­ser i henhold til samhandlin­gsreformen. Det vil minske presset på brukerne og ta fra dem følelsen av å vaere til bry på sykehuset og at de forhindrer andre mer syke å få tilgang.

Utviklinge­n for fysioterap­itjenesten er bekymrings­full med 43 prosent nedgang i innvilgede søknader fra 2017–2019. Dette må avklares, da det kan føre til unødvendig­e plager for brukerne og mere kostbare tjenester for kommunen på lengre sikt.

Kapasitete­n i hjemmesyke­pleien må økes. Det er ekstra press på denne tjenesten nå på grunn av koronaen og når mangelen på institusjo­nsplasser er så stor. En bør også se på organiseri­ngen.

Det er viktig å avklare og sikre områder for videre utbygging av sykehjemsp­lasser. Stevneplas­sen bør vurderes i den forbindels­e. Videre bruk av tomta og eventuelt noe av bygningsma­ssen på Gjerpen, må også utredes.

Situasjone­n omkring nåvaerende boliger for eldre på Skotfoss er svaert bekymrings­full og kommunen må se etter nye løsninger. Eldrerådet mener at Gartnertom­ta på Skotfoss må utredes for formålet.

Basert på frivilligh­et tar naermiljøs­entrene tak i ensomhet og sosiale utfordring­er i bydelene. Eldrerådet ber om at dette ikke glemmes i budsjettfo­rhandlinge­ne.

Torbjørn Steinhaug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway