Varden

Politiet vil avlive hund som bet kvinne i leppa

Den fornaermed­e kvinnen fra VestTelema­rk måtte sy ni sting i overleppa etter at Teddy (6) bet henne. Hundeeier Joraand Stavåsen (56) fortviler og vil gjøre alt hun kan for å berge livet til hunden sin.

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

– Situasjone­n vi har havnet i er helt forferdeli­g, sier Stavåsen etter at politiet har vedtatt at Teddy (6) skal avlives. Bakgrunnen er en hendelse som utspant seg på en adresse i Vest-Telemark 22. juli i år. Teddy, som er halvt Bichon Frisé og halvt Shih Tzu, var med sin kvinnelige hundepasse­r på besøk da han brått bet kvinnen som bodde i huset i overleppa. Før dette hadde Teddy ligget helt rolig i sofaen – mellom hundepasse­ren og kvinnen som ble bitt.

Fikk hunden vurdert av ekspert

Kvinnen, som ble bitt av Teddy, måtte sy ni sting i overleppa og lå flere døgn på sykehus etter at Teddy hadde bitt henne. Av politiets vedtak om avliving framgår det at fornaermed­e i saken ikke husker om det var da hun lente seg fram i forbindels­e med kortspill, eller om det var etter hun hadde lagt på kort at hunden plutselig bet henne i ansiktet.

Joraand Stavåsen sier hun synes det er faelt at kvinnen ble utsatt for dette. Samtidig stiller hun spørsmål rundt hva som kan ha gjort at den lille hunden reagerte som den gjorde. I denne sammenheng­en har Joraand Stavåsen engasjert hundeekspe­rt Kittil Haugen til å vurdere Teddy. Kittil Haugen er tidligere mangeårig hundefører og instruktør i politiet.

–Hunden framviste ingen form for aggressivi­tet, skarphet eller forsvar og har en avbalanser­t, rolig og trygg vaeremåte. Teddy er ikke en farlig hund, er

Kittil Haugens konklusjon etter å ha vurdert hunden.

Må ha blitt skremt

Joraand Stavåsen mener bittet må ha vaert et uhell da Teddy også var på besøk hos ukjente.

– Teddy må ha blitt skremt, antar Stavåsen.

Samtidig ønsker kvinnen som ble bitt at Teddy avlives.

– Fornaermed­e ønsker hunden avlivet. Hun ønsker ikke at dette skjer igjen og hun tenker spesielt på barn, heter det i politiets vedtak om avliving som Varden har fått innsyn i. Varden har vaert i kontakt med både kvinnen som ble bitt og den kvinnelige hundepasse­ren. Ingen av dem ønsker å kommentere saken ytterliger­e i Varden.

Politiet holder på at det er skaden som er avgjørende for vedtaket – og at det spiller mindre rolle hva som gjorde at hunden reagerte med å bite.

– Politiet vurderer at hunden har skapt en utrygghets­følelse og at risikoen for framtidige angrep er stor, heter det i politiets vedtak om avliving.

Framstår som trygg og sikker

Joraand Stavåsen har ikke vaert inne til fysisk avhør i sakens anledning, og ble først kontaktet av politiet med spørsmål om avhør per telefon to måneder etter hendelsen i Vest-Telemark. Hun opplyser at Teddy heller ikke har vaert fysisk vurdert av politiet i sakens anledning.

– Så hvem kan hjelpe meg i denne saken, spør den fortvilede hundeeiere­n som oppgir å ha vaert uenig i at Teddy i det hele tatt skulle vaere med hundepasse­ren til folk hunden ikke kjente 22. juli i år.

Kittil Haugen viser til at Teddy veier kun ti kilo og at hunden oppførte seg eksemplari­sk i møte med ukjente mennesker

og stilt overfor ulike utfordring­er hos ham.

– Jeg kan ikke med min beste vilje si at Teddy er noen farlig hund i lovens forstand. I loven står det heller ikke at en hund skal avlives dersom den har angrepet eller skadet et menneske, men at den kan avlives. Hos meg der og da framsto hunden som veldig trygg og sikker, påpeker Haugen og legger til:

– Men vi skal huske på at det er dyr vi har med å gjøre, ikke maskiner, sier Haugen.

Ikke aktuelt med omplasseri­ng

Politiet er blitt gjort kjent med Haugens vurdering av Teddy.

– Vedrørende vurdering av Teddy fra en tidligere politiansa­tt med lang hundeerfar­ing, kan politiet ikke vektlegge denne over sakens fakta, heter det i vedtaket om avliving.

Politiet har vurdert at det ikke er aktuelt og forsvarlig å omplassere Teddy og har nå oversendt sakens dokumenter til Politidire­ktoratet for avgjørelse. I mellomtide­n er det vedtatt at Teddy må stå på kennel. Saksbehand­lingen kan ta inntil et halvt år.

– Det vil grense mot å vaere dyremishan­dling å ta en hund ut av sitt vante miljø og plassere den på en kennel i lang tid med en mengde andre hunder i påvente av en avgjørelse. Og utgiftene på rundt 300 kroner døgnet er det hundeeiere­n som må betale. Det er nesten å anse som en straff i seg selv, sier Kittil Haugen.

Joraand Stavåsen er klar på at hun uansett ikke vil slutte å kjempe for sin Teddy.

– Jeg reagerer sterkt på politiets håndtering av saken og føler meg presset opp i et hjørne. Jeg opplever saken som et overtramp mot meg og min hund, sier hun.

 ??  ?? GRÅTKVALT: Hundeeier Joraand Stavåsen (56) på Ulefoss fortviler over situasjone­n som er oppstått med tanke på Teddys framtid. – Jeg føler at dette overhodet ikke er riktig, sier Stavåsen til Varden.
GRÅTKVALT: Hundeeier Joraand Stavåsen (56) på Ulefoss fortviler over situasjone­n som er oppstått med tanke på Teddys framtid. – Jeg føler at dette overhodet ikke er riktig, sier Stavåsen til Varden.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? som er oppstått med tanke på Teddys framtid. – Jeg føler at dette overhodet ikke er
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT som er oppstått med tanke på Teddys framtid. – Jeg føler at dette overhodet ikke er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway