Varden

Dylan-kjenner: –Mest av alt er dette en gåte

At Bob Dylan selger hele låtkatalog­en sin – over 600 sanger fra seks tiårs virke – er som enkelte andre ting tidligere fra den kanten «en gåte».

-

Det sier en av Norges fremste Bob Dylan-kjennere og -tolkere, Tom Roger Aadland, til NTB.

– Først må jeg si at det er veldig overrasken­de at Dylan har valgt å selge katalogen sin. Det fremgår jo tydelig av både utsagn og handlinger at sangene hans betyr mye for Dylan. Så det er en tillitserk­laering og litt av en fjaer i hatten for Universal, sier Aadland.

Han er spent på hvilke følger dette har ene eller andre veien når det gjelder få tillatelse til bruk, som for eksempel gjendiktni­nger, av Dylans sanger. Selv begynte han sin Dylanreise med utgivelsen «Blod på spora» i 2009, og fulgte opp med «Blondt i blondt» i 2016 – begge med høytidelig tillatelse og godkjennin­g relativt naert fra opphavsman­nen.

– Dylans manager, Jeff Rosen, har rykte på seg for å vaere positivt innstilt og løsningsor­ientert når det gjelder bruk av Dylans musikk; det er også min erfaring. Så dette betyr ikke nødvendigv­is at det blir lettere å få tillatelse,

Dylan-teater Ikoniske sanger

funderer

Aadland.

Han sier det er naerliggen­de å tenke at Dylan vil «beskikke sitt hus», når han nå selger katalogen sin et halvt år før han fyller åtti år.

– Men det trenger slett ikke bety at han tenker å avvikle den kreative aktivitete­n. Mest av alt er dette – som enkelte andre ting tidligere fra den kanten – en gåte, sier Tom Roger Aadland til NTB.

Denne høsten har Aadlands Dylan-gjendiktni­nger på nynorsk vaert å høre i Det Norske Teatrets oppsetning «Vikla inn i blått» – som spilles frem til 23. februar.

Der oversatte dessuten Aadland sanger som aldri har vaert fremført på norsk tidligere, i spennet fra andreplate­n «The Freewhelin­Ž Bob Dylan» (1963) til 2020-platen «Rough and Rowdy Ways» – for øvrig samme spenn som på katalogen som Dylan nå solgte.

Universal Music Publishing Group meldte mandag at de har kjøpt alle Dylans sanger fra 1962 til dags dato.

Den saeregne – og Nobelprisv­innende – artisten har til nå naermest hatt full kontroll over sin katalog – med ikoniske titler som «Blowin' in the Wind», «The Times, They Are A-Changin'» og «Knockin' On Heaven's Door.»

Artisten selv har ikke kommentert salget, og det er avisen New York Times' kilder som anslår at salgssumme­n har ligget på rundt 2,5 milliarder kroner.

Ifølge Variety har en rekke artister solgt katalogene sine den siste tiden, angivelig på grunn av den forventede skattepoli­tikken som påtroppend­e president Joe Biden har varslet. Dem som nevnes er Stevie Nicks, Calvin Harris og The Killers. Men Dylan-avtalen skiller seg likevel – fordi han har solgt til et tradisjone­lt selskap, og ikke til verdipapir­fond eller aktive eierfond, som mange av kollegene.

 ?? FOTO: AP ?? SOLGT: En tankefull, ung Bob Dylan i London i 1965. Nå har han solgt sangene han skrev fra denne tiden og frem til i dag til Universal Music Publishing.
FOTO: AP SOLGT: En tankefull, ung Bob Dylan i London i 1965. Nå har han solgt sangene han skrev fra denne tiden og frem til i dag til Universal Music Publishing.
 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N / NTB ?? EN GÅTE: – Mest av alt er dette en gåte, sier Dylan-eksperten Tom Roger Aadland om at Bob Dylan har solgt hele sangkatalo­gen.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N / NTB EN GÅTE: – Mest av alt er dette en gåte, sier Dylan-eksperten Tom Roger Aadland om at Bob Dylan har solgt hele sangkatalo­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway