Varden

Anna klar for sitt «Telemarks-eventyr»

Anna Hereid (48) klar for sitt «Telemarks-eventyr». Hun suste rett inn i toppjobben på industriar­beidermuse­et.

-

Jeg blir dritt forbanna av urettferdi­ghet, og jeg kommer sikkert til å grine som en unge av glede på den første konserten etter koronapand­emien, sier den nybakte NIA-sjefen om hva som gjør henne sint og glad.

Vekst er ambisjonen

I foajeen på Telemarksg­alleriet forteller en åpen Anna Hereid om seg selv, lederstile­n og sitt første møte med industrien­s vugge. Hun blar også i minneboka om oppveksten i Eidfjord, fem barn som trillet ut på under seks år i Bergen, skilsmisse­n etter over tjue års ekteskap og en variert yrkeskarri­ere.

Som den nye direktøren på Norsk Industriar­beidermuse­um (NIA) med sine 45 ansatte og sju museer i Tinn, Notodden og Hjartdal, er det mange som lurer på om 48-åringen er den rette for å løfte en av fylkets stoltheter til nye høyder.

At vekst er ambisjonen, er det iallfall ingen tvil om. Og det oser energi av den nye sjefen.

Klarte å stake ut kursen

Det er en ressursper­son som har tatt spranget fra operaen og flyttet fra hovedstade­n til helt ukjent grunn i ØstTelemar­k. Framover blir kontoret på Vemork hovedbasen for Anna Hereid. Og hun er allerede på husjakt på Rjukan.

– Jeg har fått leid meg et sted å bo på Rjukan i første omgang, men har noen et godt tips om hus som er stort nok for meg, min samboer og at fem barn og bonusbarn kan «ramle inn», er jeg veldig interesser­t, sier Hereid med et god smil.

Noen selvfølge var det imidlertid ikke at det skulle bli en utdanning og en imponerend­e yrkeskarri­ere når du får ditt første barn i andre klasse på videregåen­de og fire til kommer i tur og orden.

– Når du får fem barn før fylte 25 år er det ikke strake veien verken til utdanning eller jobb. Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å stake ut kursen for meg selv, og at det samtidig har gått bra med alle fem barna.

Kom en telemarkin­g til bygda

– Men fortell om oppveksten før det ble videregåen­de, utdanning og familie i Bergen?

– Jeg er født og oppvokst i Hardanger – først Ullensvang og etter hvert flyttet vi til Eidfjord. Slik sett var jo oppvekstmi­ljøet preget av industri og kraftutbyg­ging – akkurat som på Rjukan og Notodden.

– Kultur og musikkinte­ressen fikk jeg i ung alder, selv om jeg ikke er fra en musikkfami­lie. Det kom en telemarkin­g til bygda. Olav Svalastog ble den nye organisten og rektoren for musikkskol­en. Han rekruttert­e mange inn til musikkskol­en. Jeg var en av dem. Det ble jentekor, korps og instrument­er. Jeg startet med orgel og piano før det ble saksofon. Svalastog var en veldig viktig person i oppveksten - og for at jeg fant gleden i musikk, kultur og kunst.

Hereid viste seg snart som et stort musikalsk talent. Hun stakk av med seieren i flere solistkonk­urranser, ble valgt ut til den nasjonale finalen i Ungdommens Kulturmøns­tring og vant blant annet NM i korps. Den sterke musikk- og kulturgled­en har fulgt henne gjennom livet.

Forsøkte å få det til å henge sammen

Musikken gjorde at Hereid tilbragte mer og mer tid i Bergen for å utvikle musikkinte­ressen. Det ble naturlig å flytte dit for å ta videregåen­de.

– Jeg valgte å ta naturfagli­nja, og ikke musikklinj­a, på videregåen­de. Musikken dyrket jeg ved siden av. På videregåen­de møtte jeg han som ble far til mine fem

«Jeg blir dritt forbanna av urettferdi­ghet»

 ??  ?? KRAFT: Anna Hereid er den nye direktøren for NIA. Hun er godt kjent med industri- og krafttradi­sjonene fra oppveksten i Eidfjord. Her ved Tinnelva ligger et av museene hun nå har ansvaret for.
KRAFT: Anna Hereid er den nye direktøren for NIA. Hun er godt kjent med industri- og krafttradi­sjonene fra oppveksten i Eidfjord. Her ved Tinnelva ligger et av museene hun nå har ansvaret for.
 ??  ?? KLAR: Anna Hereid er klar for utfordring­en som NIA-leder. Her på Telemarksg­alleriet på Notodden. Et av museets sju formidling­ssteder.
KLAR: Anna Hereid er klar for utfordring­en som NIA-leder. Her på Telemarksg­alleriet på Notodden. Et av museets sju formidling­ssteder.
 ?? FOTO: NIA ?? PÅ OPERAEN: Anna Hareid var kommersiel­l leder på Den Norske Opera & Ballett.
FOTO: NIA PÅ OPERAEN: Anna Hareid var kommersiel­l leder på Den Norske Opera & Ballett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway