Varden

– Jeg har prøvd og feilet masse

Han skinte foran 1,1 millioner seere under Melodi Grand Prix-finalen sist helg. Økonomisk har artistlive­t ikke vaert noen vedvarende solskinnsr­eise for Kim Rune Hagen (30).

- Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Formiddags­tåken er i ferd med å lette over Notodden. Kalenderen viser februar, men det putrer mildt av vår i lufta. Optimismen er som til å ta og føle på. I motsetning til rådende jobbstatus for artister og underholde­re landet rundt.

– Hvor mange spillejobb­er det er for tiden? Null, sier Kim Rune Hagen til Varden noen dager etter at MGP-lyset er slukket for hans del.

Koronaen endret alt

30-åringen fra Heddal var i skyene da låten hans – «My Lonely Voice» – ble stemt inn i MGPfinalen via delfinale tidlig i februar. I selve finalen sist helg gjorde Kim Rune sine saker meget bra, selv om han endte i de uplasserte­s rekker.

– Det var en helt nydelig opplevelse. Jeg er så glad for at jeg klarte å nyte det og ikke var stresset «herfra og til skogen», forteller sangeren og låtskriver­en – vel vitende om at han under normale omstendigh­eter nå ville kunnet booke eks antall godt betalte jobber i kjølvannet av MGP-innsatsen.

Pandemien setter en effektiv stopper for nettopp det. Akkurat som den gjorde det i store deler av fjoråret.

– 2020 var året da jeg skulle begynne å bygge egenkapita­l. Og året så en stund helt fantastisk ut. Jeg skulle ha et stort 30-årslag og hadde bestilt to ukers ferie i Brasil. Prognosene viste at jeg ville ende på 145–160 jobber i løpet av året. Det ble ikke akkurat slik, konstatere­r Hagen.

Selv anslår 30-åringen at han har hatt rundt tusen spilleoppd­rag opp gjennom årene. I offentligh­eten startet musikkreis­en med at han deltok i «Idol» tilbake i 2007.

– Jeg fikk på en måte den beste og den verste starten på en musikkarri­ere da jeg som 17-åring fra Heddal ble introduser­t inn i «gryta» i Oslo. Plutselig fikk jeg masse penger. Og penger er jo til for å brukes. Jeg levde i drømmen. Så dabbet det av – før det sa stopp. Samtidig hadde jeg blitt vant til å bruke mer penger enn ungdommer på min alder bør bruke, forteller Hagen.

Pengene brukte han blant annet på mat, drikke, sko, restaurant­besøk og fine viner i helgene.

– Jeg brukte penger på meg sjøl og alle gutta. Var litt storkar da, vet du. Og jeg har også en anelse skomani, vedgår artisten.

Måtte stå i det alene

Så tørket «brønnen». Kim Rune måtte brått laere seg å sette opp måneds- og ukebudsjet­ter for å få endene til å møtes.

– Da det naermet seg at husleia skulle betales, måtte jeg ringe mamma og pappa. Jeg har spurt dem om mye penger opp gjennom, erkjenner Hagen.

– Var det noen i bransjen som sto opp for deg da økonomien ble vanskelig å håndtere?

– Nei, ingen i bransjen. Jeg måtte stå i det på egen hånd – med hjelp fra foreldrene mine. Du kan si at jeg var litt sånn «Idar Vollvik» – for å sette det på spissen. Jeg var «milliardae­r». Plutselig var jeg lutfattig, eller jeg hadde jeg i hvert fall veldig lite. Jeg har prøvd og feilet masse.

Lurt å flytte hjem

Etter at «Idol-boblen» hadde sprukket gikk det etter hvert så langt at Kim Rune valgte å legge musikken på hylla. I stedet tok han sats for BI-utdanning som etter planen skulle gjøre ham til eiendomsme­gler. En tilfeldig jamsession vekket sangergnis­ten i ham igjen.

– Jeg sang refrenget på «Easy» av The Commodores og fikk trampeklap­p. Det var det dummeste som kunne skje – for studienes del, forteller sangeren.

I fjor flyttet sangeren hjem igjen til Notodden fra Oslo.

– Jeg tror det var lurt å flytte hjem. Også lurt mentalt. Det har vaert lite smitte på Notodden. Vi musikere er sosiale dyr og må se folk. Hadde jeg bodd alene i Oslo og ventet på neste spillejobb – som aldri kom – ville det vaert verre.

– Nå gleder jeg meg til våren og å begynne å stelle i hagen min. Og jeg har fokus på veien videre. Allerede på tirsdag hadde jeg en prat med plateselsk­apet mitt. Det vi får gjort noe med er å produsere musikk, forteller Hagen – som er singel på privaten.

Om kjaerlighe­t og økonomi

– Trives du med å leve alene?

– Nei, og det er jo litt utfordrend­e å finne seg kjaereste i den tida vi er inne i. Enda mer utfordrend­e blir det når du er skeiv og bor på Notodden. Du får ikke fart på kjaerlighe­tslivet

ved å flytte tilbake hit, for å si det sånn, sier Kim Rune og lar latteren trille.

– Men alt til sin tid. Akkurat nå er det meg og min tid. Så dukker han vel sikkert plutselig opp en gang, tror sangeren.

Kim Rune er klar på at han hadde gått personlig konkurs uten statens kompensasj­onsordning knyttet til inntektsta­p som følge av korona. Nå prøver artisten å holde utgiftene nede så godt det lar seg gjøre.

– Alle sparetips sier jo at man bør handle én, eller maks to ganger i uka. Det prøver jeg å få til. Men det blir ingen tur til Brasil med det første …

 ??  ??
 ??  ?? HAR HATT UTFORDRING­ER: Kim Rune Hagen (30) har kjent på de økonomiske utfordring­ene som kan følge med når man er artist. Nå har han fokus på å holde forbruket nede samt sin musikalske vei videre.
HAR HATT UTFORDRING­ER: Kim Rune Hagen (30) har kjent på de økonomiske utfordring­ene som kan følge med når man er artist. Nå har han fokus på å holde forbruket nede samt sin musikalske vei videre.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ?? FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD/NRK. ?? I SKYENE: Kim Rune Hagen vant fjerde MGP-delfinale lørdag 6. februar.
FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD/NRK. I SKYENE: Kim Rune Hagen vant fjerde MGP-delfinale lørdag 6. februar.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? HER STARTET DET: «Idol 2007» ble gjennombru­ddet for den gang 17 år gamle Kim Rune Hagen - her sammen med sine medfinalis­ter fra Telemark den gangen. Fra venstre: Linda Steen fra Herøya, Åste Hunnes Sem fra Notodden, Kim Rune Hagen fra Notodden og Linnea Dale fra Tinn.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT HER STARTET DET: «Idol 2007» ble gjennombru­ddet for den gang 17 år gamle Kim Rune Hagen - her sammen med sine medfinalis­ter fra Telemark den gangen. Fra venstre: Linda Steen fra Herøya, Åste Hunnes Sem fra Notodden, Kim Rune Hagen fra Notodden og Linnea Dale fra Tinn.
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? SINGEL: Å flytte tilbake til Notodden har ikke gitt kjaerlighe­tslivet noen boost, erkjenner Kim Rune som er åpent homofil.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT SINGEL: Å flytte tilbake til Notodden har ikke gitt kjaerlighe­tslivet noen boost, erkjenner Kim Rune som er åpent homofil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway