Varden

Bygger hytter for å få Lillian (1) hjem

Birger Berg Pedersen i Tromøybygg satte opp timelønna til laerlingen med over 100 kroner da han fikk høre historien til Gebreyesus.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

▶ Gebreyesus bygger hytter i Drangedal, men laerlingel­ønn er for lav til at kona og datteren får flytte til Norge. Da Tromøy bygg hørte historien mer enn doblet de lønna slik at han tjener nok.

Nå håper laerlingen at han snart kan få kona og datteren til Norge.

I Lia hyttegrend i Drangedal er Gebreyesus Hilafu Zeregabr (40) i full sving med å gjøre ferdig ei ny hytte. Kona Natsnet (30) og datteren Lilliana som blir ett år 26. mars bor i Houston i Texas.

De kan ikke flytte til Norge før han tjener 280.000 kroner i året.

Først utplassert

– Gebreyesus var utplassert hos oss mens han gikk på Sam Eyde videregåen­de skole og begynte som laerling hos oss fra årsskiftet, forteller Birger Berg Pedersen som driver firmaet Tromøy Bygg.

Nybegynner­lønna for laerlinger er bare 65 kroner, 30 prosent av begynnerlø­nn.

– Da jeg fikk høre historien hans fant jeg ut at vi må hjelpe til. Jeg delte 280.000 kroner på antall timer han skal jobbe og kom fram til timelønn på 168 kroner. Håpet er at han dermed kan får familien til Norge på gjenforeni­ng så raskt som mulig, sier Pedersen.

Han forteller at laerlingen virkelig jobber for lønna.

– Han laerer raskt og gjør en meget god jobb, sier han.

Gebreyesus har tidligere hatt noe jobb via NAV og hatt sommerjobb­er i Grimstad kommune hvor han bor. Å drive med hyttebyggi­ng vinterstid synes han har vaert helt greit. Mye jobbing har vaert innendørs og når de har jobber ute er de godt kledd.

– Kona mi lurte veldig på hvordan det var i Norge hvor det er så kalt, men nå har også hun hatt det kaldt i Texas, sier han.

Historien til den eritreiske familien er full av dramatikk. Etter ni år i en militaertj­eneste som ikke så ut til å ha noen ende, valgte Gebreyesus i 2010 å flykte.

I elleve dager gikk han til fots før han kom til byen Kassala i Sudan. Der ble han i to år og jobbet med bygningsar­beid. Han kom seg videre til Libanon og Italia før han dro til Norge og Oslo hvor søsteren bor.

Kidnappet

Kona ville senere følge etter, men ble i kidnappet i Sudan, ifølge Gebreyesus

– I tre uker visste jeg verken om hun levde eller var død, sier

han. Da hun ringte fortalte hun at hun var blitt solgt til beduiner på Sinaihalvø­ya i Egypt. De forlangte 35.000 dollar for å slippe henne fri.

Alternativ­et er dystert, ifølge FN-rapporter. Mange eritreiske flyktninge­r har blitt ofre for organsalg og endt sine dager i fangenskap.

Støtteaksj­on

En støtteaksj­on internasjo­nalt med donasjoner og lån innbrakte 26.000 dollar. Det holdt til å bli satt fri og sendt til USA som inngikk avtale med Egypt om mottak av kidnappede fra Sinai. Der bor hun i påvente av å få flytte til Norge.

Kona har vaert i Norge på turistvisu­m, men datteren har Gebreyesus bare sett på bilder og video.

– Jeg drømmer om å få se datteren vår, sier han.

– Før Gebreyesus tok vi inne en syrisk flyktning som laerling. Vi har bare positive erfaringer med dem begge. Jeg var i utgangspun­ktet skeptisk første gang, men det var uten grunn. Jeg vil oppfordre også andre til å ta inn flyktninge­r som laerlinger, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? LØNN: Gebreyesus Hilafu Zeregabr er laerling i Lia hyttegrend hvor han bygger hytter. Birgher Berg Pedersen i Tromøy
LØNN: Gebreyesus Hilafu Zeregabr er laerling i Lia hyttegrend hvor han bygger hytter. Birgher Berg Pedersen i Tromøy
 ??  ?? FAMILIEN: Gebreyesus har bare sett datteren Lilliana på bilder og video som kona Natsnet har sendt fra Texas. FOTO: PRIVAT
FAMILIEN: Gebreyesus har bare sett datteren Lilliana på bilder og video som kona Natsnet har sendt fra Texas. FOTO: PRIVAT
 ??  ?? TØMRER: Gebreyesus Hilafu Zeregabr er med som laerling på Lia hyttegrend hvor han bygger hytter. FOTO: TORE ØYVIND MOEN
TØMRER: Gebreyesus Hilafu Zeregabr er med som laerling på Lia hyttegrend hvor han bygger hytter. FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BURSDAG: 26. mars fyller datteren Lilliana ett år.
FOTO: PRIVAT BURSDAG: 26. mars fyller datteren Lilliana ett år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway