Varden

Hemmeligho­lder Berg-konklusjon

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Den 29. november 2019 opplyst Frode Berg, et intervju med NRK, at han kom til å kreve erstatning fra norske myndighete­r. To uker tidligere ble han løslatt fra et russisk fengsel, etter at han ble dømt i april samme år. Berg ble funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 år i fengsel. Kun noen måneder senere ble han benådet og angivelig utvekslet sammen med to litauere – mot to spiondømte russere.

Berg tilbrakte nesten

to år i russisk fengsel, og det første han gjorde da han landet på Gardermoen, var å si at han ikke var agent eller vervet av etterretni­ngstjenest­en. Han var imidlertid klar på at det var «en etterretni­ngsskandal­e av dimensjone­r» som det ikke var «et avtalt spill mellom Norge og Russland».

Under to måneder

etter at Berg, i NRK-intervjuet, sa at han ville kreve erstatning, hadde han takket ja til 4,3 millioner kroner fra staten. Han opplyst endog at han ikke hadde søkt om det, men blitt tilbudt penger fra staten. Knapt noen i dette landets historie har fått mer penger fra staten, så raskt, uten en gang å ha søkt om det.

Uten sammenlikn­ing for

øvrig: Pionérdykk­ere, barnehjems­barn og krigsseile­re har opplevd vesentlig større grad av sendrektig­het enn saksbehand­lingstiden i Frode Berg-saken.

Denne uken fikk

imidlertid denne saken en – om mulig – enda mer ubegripeli­g vending, ved at Stortinget­s kontrollut­valg for etterretni­ngs-, overvåking­sog sikkerhets­tjeneste (EOS-utvalget) sendte en såkalt saerskilt melding til Stortinget, der det framgår at utvalget «i flere omganger», har bedt om å få sende over informasjo­n om saken ugradert – også «også om det er uttalt kritikk eller ikke».

Denne avgjørelse­n er

fattet av forsvarsde­partemente­t, og dermed forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen, skriver VG.

Norske myndighete­r har

aldri bekreftet eller avkreftet at Berg var på jobb for Norge da han ble arrestert og fengslet i Russland. Beslutning­en om å hemmeligho­lde hvert minste lille komma om saken framstår helt absurd. Det er åpenbart fullt mulig å vaere åpen på om EOS-utvalget kritiserer – eller ikke kritiserer e-tjenesten uten å avsløre detaljer som er egnet til å sette rikets sikkerhet i fare.

Det kan hende

at EOS-utvalgets konklusjon ikke er spesielt hyggelig lesing for etterretni­ngen eller regjeringe­n. Grunn til å hemmeligho­lde er det imidlertid ikke, og man kan få inntrykk av at det er noe annet enn rikets sikkerhet som er viktigere å beskytte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway