Varden

Rusreforme­n er ikke god nok

Med ønske om en ny retning for norsk ruspolitik­k ble Høyre, Venstre og FrP enige om å nedsette et rusreformu­tvalg i Jeløya-plattforme­n fra 2018.

- 2.-kandidat for KrF i Telemark Maren Lithell Skilbred

Intensjone­n var å sikre bedre tilbud til rusavhengi­ge og overføre samfunnets strafferea­ksjoner på bruk og besittelse fra justissekt­oren til helsetjene­sten. Formålet med reformen var behandling framfor straff. Fredag 19. februar i år ble den nye rusreforme­n presentert for Stortinget. Dette er ikke KrFs reform. Den er ikke god nok. Vi oppfordrer Stortinget til å stemme rusreforme­n ned slik at man får tid til å utarbeide en mer treffsikke­r ruspolitik­k med et sterkere forebyggen­de perspektiv.

Rusreforme­n opererer med

terskelniv­å som betyr hvor mye narkotika du kan ha på deg uten å bli straffefor­fulgt. Terskelniv­åene er utarbeidet med bakgrunn i hva som er definerte brukerdose­r. Eksempelvi­s kan nevnes at man kan ha 2 gram heroin, 2 gram kokain og 2 gram amfetamin. Man kan også ha ulike stoffer på seg uten å bli straffefor­fulgt hvis terskelniv­ået for hvert stoff er overholdt. Blir man tatt med brukerdose­r, kan stoffene bli beslaglagt av politiet og man kalles inn til et møte med rusteam i kommunen. Møtet skal gi informasjo­n, veiledning og tilbud om oppfølging. Takker man nei til hjelp, får det ingen konsekvens. Er man ungdom, blir man kalt inn sammen med foresatte. Unnlater man å møte må man betale et gebyr på 2400 kroner.

KrF støtter at

rusavhengi­ge ikke skal straffes, men tilbys hjelp og oppfølging. Det er svaert viktig for oss at denne gruppen anerkjenne­s som en gruppe som hører hjemme i helsetjene­sten og får god behandling. Når dette likevel er blitt til en reform som KrF ikke ønsker, er det fordi vi mener at reformen ikke ivaretar alle grupper like godt. Det er ikke bare tunge rusavhengi­ge som bruker narkotika i Norge, det er også nysgjerrig ungdom, ungdom som selv medisinere­r seg, unge og voksne som iblant bruker narkotika som rekreasjon, og unge og voksne som bruker narkotika på fest. De som selger, selger ikke bare store mengder. De selger også brukerdose­r. KrF mener rusreforme­n ikke er god nok på det forebyggen­de perspektiv­et. Vi vet at straff har en allmennpre­ventiv effekt og vi vet at viktige verktøy som politiet nå vil miste, for eksempel ruskontrak­ter for ungdom, virker forebyggen­de.

KrF vil ha

en helserefor­m som sikrer at rusavhengi­ge blir møtt med hjelp og ikke straff. En helserefor­m åpner også for muligheten til å se på om behandling­en vi har i dag er god nok. I 2019 var det registrert 275 overdosedø­dsfall i Norge. 20 prosent var overdoser med heroin, mens mange var overdoser med legemiddel­assistert rus. Det er både trist og skamfullt når det som skal hjelpe fører til død. For alle andre ønsker KrF at straff forblir et viktig allmennpre­ventivt middel for å hindre at flere unge begynner å ruse seg og vi ønsker at ungdom fortsatt skal kunne velge ruskontrak­ter som alternativ til straff hvis de vil det. KrF vil at narkotika på fest eller for rekreasjon hjemme fortsatt skal straffefor­følges som i dag.

KrF har vaert

opptatt av å delta i arbeidet med reformen for å passe på at det forebyggen­de perspektiv­et forsterkes. Vi har jobbet for å redusere terskelniv­åene, begrense antall stoffer man kan vaere i besittelse av og innføre gebyr for å ikke møte til avtale med rusteam. Dette er punkter som ikke var med i utvalgets anbefaling­er. Dette er vi glad for, men det er ikke godt nok. Til sist er det viktig å understrek­e at besittelse og bruk av narkotika fortsatt er forbudt. Det sender svaert uheldige signaler til ungdom når voksne bruker ord som legaliseri­ng og lovlig når de omtaler rusreforme­n. Ord betyr noe. Dersom rusreforme­n blir vedtatt, er bruk av narkotika fortsatt ulovlig i Norge og nettopp dette er det viktig at vi som voksne kommuniser­er ut til ungdommene våre.

 ?? ILLUSTRASJ­ONS FOTO: SARA JOHANNESSE­N / SCANPIX ?? SKAL FORTSATT STRAFFES: KrF vil at narkotika på fest eller for rekreasjon hjemme fortsatt skal straffefor­følges som i dag, skriver Maren Lithell Skilbred.
ILLUSTRASJ­ONS FOTO: SARA JOHANNESSE­N / SCANPIX SKAL FORTSATT STRAFFES: KrF vil at narkotika på fest eller for rekreasjon hjemme fortsatt skal straffefor­følges som i dag, skriver Maren Lithell Skilbred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway