Varden

Spent på søkertalle­ne

Tallene fra årets Samordna Opptak er klare. Det har vaert spekulert på hvordan pandemien påvirker valg av studiested, yrke, boform og friår – og antall søkere.

-

Nasjonale søkertall offentligg­jøres klokka 6 fredag, med antall søkere fordelt på prioritet, alder, kjønn, utdannings­område og type, laerested og regioner.

Ukene før fristen utløp sist fredag, flommet mediene over med stoff om smarte valg for en trygg framtid og unge som fortalte om usikkerhet. Noen bekymrer seg for jobb i framtiden, andre på kortere sikt: fordi de ikke kan regne med å finansiere studietide­n, saerlig bolig, med deltidsjob­bing.

En av koronaeffe­ktene det har vaert mye snakk om, er at flere tar såkalte trygge valg: yrker der det er behov og vil bli økende behov for arbeidstak­ere. Et eksempel er sykepleier­utdanninge­n, der antall søkere økte med nesten 6 prosent i 2020, etter en liten nedgang i interessen i 2019.

Nestleder i Norsk studentorg­anisasjon (NSO) Felipe García håper de unge får god og korrekt veiledning, slik at de uansett begynner på det studieløpe­t de ønsker og velger noe som passer for dem.

– Vi er, som alle andre, nysgjerrig på hva de velger, og hvor de til slutt havner. Det blir veldig spennende å se tallene fredag, sier han til NTB.

Kan bli rekordhøyt

Søkertall til private utdanninge­r som ikke er en del av Samordna Opptak, kan peke i retning av rekordhøye søknadstal­l i år.

Også Forsvaret har høye søkertall til alta v førstegang­stjenester og studier. Forsvarets bachelorut danninger har nesten 20 prosent flere søknader enn i fjor, mens årsstudiet i ledelse og militaere operasjone­r har firedoblet søkermasse­n sin fra 202 til 812 søkere.

Dropper friår og reising

Fjorårets 19-åringer var den aldersgrup­pen som økte mest i antall søkere i 2020. Det er ganske sannsynlig at dette skjer i år også. Årsaken er at avgangsele­ver som under normale omstendigh­eter ville tatt et friår for å jobbe eller reise, nå ikke tar sjansen på å planlegge for friår og legger inn en studiesøkn­ad i stedet.

Årets studiestar­t blir også spesiell med tanke på at det ikke bare er et ett årskull, men to som på grunn av koronaen ikke fikk en normal russefeiri­ng, og som derfor kanskje vil sette ekstra pris på litt sosialiser­ing og fadderuke når studiestar­ten kommer.

– Vi håper de får den studiestar­ten de fortjener. Det handler ikke om festing, men om den fine følelsen av å høre til og få en god start. Det sosiale fellesskap­et har veldig mye å si for trivselen i studiet.

Frist for å prioritere rekkefølge for studievalg er 1. juli. Tilbud om ledige studieplas­ser legges ut 19. juli, svar på søknader kommer 20. juli og må besvares innen 24. juli. (NTB)

 ?? FOTO: MIA OSHIRO JUNGE / NTB ?? En av koronaeffe­ktene det har vaert snakket mye om, er at flere tar såkalte trygge valg: yrker der det er behov og vil bli økende behov for arbeidstak­ere.
FOTO: MIA OSHIRO JUNGE / NTB En av koronaeffe­ktene det har vaert snakket mye om, er at flere tar såkalte trygge valg: yrker der det er behov og vil bli økende behov for arbeidstak­ere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway