Varden

Har ikke kastet en eneste dose

Rune Bjørnstad fra Skien ble oppringt av kommunen klokka 14.30. En time senere fikk han sin første vaksinedos­e.

- Caroline TarAngen caroline.tarangen@varden.no

▶ Rune Bjørsholt (61) har hatt mobilen i lomma og ventet på telefon fra Skien kommune. Onsdag skjedde det. Han var én av 25 innbyggere som ble hasteinnka­lt til Stevneplas­sen, slik at ingen vaksinedos­er skulle gå til spille.

▶ – Ja, da var det bare å slenge seg inn i bilen og sette fart mot Stevneplas­sen, sier han.

Skiensmann­en sitter inne i vaksinasjo­nshallen onsdag ettermidda­g, og venter på at navnet hans skal bli ropt opp. Han er en av 25 personer som har blitt hasteinnka­lt til vaksinetim­e denne dagen.

Ikke kastet en eneste dose

– I dag fikk vi tak i folk raskt, så det er gledelig. Totalt er det 750 som skal ha vaksine i løpet av dagen og noen kom på veldig kort varsel, sier Hild Maesel i Skien kommune. Hun er til vanlig enhetslede­r på helsestasj­onsog skolehelse­tjenesten, men har nå ansvar for at kommunen får brukt opp vaksinedos­ene sine. Maesel forteller at de så langt ikke har kastet en eneste dose.

– Det er mange som jobber hardt for at maskinerie­t skal fungere og det har gått utrolig fint, sier hun. Når folk ikke møter opp til timen, er det nemlig om og gjøre å finne innbyggere som kunne tenke seg å komme – med en gang.

Noen ganger er det på hengende håret. Vaksinene kommer som regel til Skien på tirsdager. Da holder de i fem dager. Når de tas ut av kjølebagen har de en holdbarhet på to timer, og når de er trukket opp er holdbarhet­en én time.

– Det er flere ganger vi har hatt en dose som går ut om ti minutter, men vi har klart å finne noen da også. Folk er flinke til å komme på kort varsel, sier Hild.

– Ta telefonen

Onsdag fikk Rune denne telefonen, og han var ikke vanskelig å be.

– Jeg har hatt mobilen i lomma hele tiden, jeg. Da de ringte for en time siden var svaret enkelt: «Jippi, det vil jeg», ler han.

Skien kommune har tidligere gått ut og bedt folk ta telefonen når de ringer.

– Vi bruker mye tid. Vi har mange ansatte som ringer og ringer for å få tak i folk. En ansatt fortalte at han ringte i ett i tre timer og fikk totalt tak i tre personer. Det er et bilde på hvor vanskelig dette arbeidet er, sa ordfører Hedda Foss Five tirsdag formiddag. Rune har fått med seg problemene, og mener folk må ta ansvar.

– Det er uhøflig å ikke gi svar. Da må man heller ta telefonen og takke pent nei, sier han.

Risikogrup­pe

Kona Linda står ved siden av han. Hun får ikke vaksine i dag, men er med som ledsager i tilfelle noe skulle skje.

– Jeg har hjertefeil og går på diverse medisiner, så jeg har ventet på dette, sier han.

Rune er nemlig i gruppe 4. Det betyr at han er en av dem som har underligge­nde sykdommer og er mellom 18 og 65 år. Fastlegene har sendt hver sin liste med pasienter i risikogrup­pen som skal prioritere­s, og Rune var en av dem. Så selv om han ennå ikke hadde fått time, var det ikke langt unna.

– Vi har tatt det veldig med ro det siste året og passet på at jeg ikke kunne bli smittet, da vet man jo ikke hvordan det kunne gått. Men jeg har ingenting å klage over – det har gått helt supert, sier han.

 ?? FOTO: CAROLINE TARANGEN ??
FOTO: CAROLINE TARANGEN
 ??  ?? Rune Bjørnstad får sin første vaksinedos­e på Stevneplas­sen, en time etter at han ble oppringt fra
Rune Bjørnstad får sin første vaksinedos­e på Stevneplas­sen, en time etter at han ble oppringt fra
 ?? FOTO: CAROLINE TARANGEN ?? Rune Bjørnstad får sin første vaksinedos­e på Stevneplas­sen, en time etter at han ble oppringt fra kommunen.
FOTO: CAROLINE TARANGEN Rune Bjørnstad får sin første vaksinedos­e på Stevneplas­sen, en time etter at han ble oppringt fra kommunen.
 ?? FOTO: CAROLINE TARANGEN ?? kommunen.
FOTO: CAROLINE TARANGEN kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway