Varden

– Vil ikke sladre på andre

Festdeltag­ere husker ikke hvor mange som var tilstede. – De har gjennomgåe­nde dårlig hukommelse, sier kommuneove­rlegen i Porsgrunn

-

Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

▶ – Noen sier at det var en sosial sammenkoms­t. Andre kaller det en fest. Det varierer fra fem deltagere til et ukjent antall fra flere kommuner. Vi vet rett og slett ikke, sier Jan-Arne Hunnestad, kommuneove­rlege i Porsgrunn.

En fest i Porsgrunn helgen 9. til 11. april har fått store konsekvens­er.

Hittil er minst 20 smittet, og et stort antall personer er i karantene eller ventekaran­tene.

Fra Skien, Porsgrunn og Bamble

– Hadde det vaert en ansvarlig arrangør, så kunne dette fort vaert en politisak. Dette var en privat samling og vi er nå mest opptatt av skadebegre­nsing, men da trenger vi samarbeid, sier han.

De smittede er fra både Porsgrunn, Bamble og Skien.

– En person med ukjent smittevei var tilstede på en sosial sammenkoms­t og utviklet symptomer et par dager etter, sier Hunnestad.

Kunne vaert en politisak

Han orienterte formannska­pet torsdag formiddag, og fortalte at smittespor­erne får vekslende informasjo­n om den såkalte festen.

– Det vi vet, er at den som er smittet fikk symptomer en til to dager etter sammenkoms­ten. Både den smittede og naerkontak­tene har mange naerkontak­ter. De har også vaert sosialt aktive i tiden etter etter sammenkoms­ten, sier Hunnestad.

Tredje ledd med smitte

Han påpeker at festdeltag­erne har gjennomgåe­nde dårlig hukommelse.

– Det er tilfeldig eller ikke om vi klarer å få tak i alle naerkontak­tene. De vil ikke sladre på andre som var tilstede. Vi ser at flere av dem har rukket å smitte videre. Vi er nå på tredje ledd med smittede, sier Hunnestad.

Nå trenger Porsgrunn kommune mer tid til å få kontroll over utbruddet.

– Vi må fortsette minst en uke med smittespor­ing for å stoppe videre spredning. Laerdommen er at vi har kapasitet til tåle ett slikt utbrudd, men ikke flere samtidig. Dette er en stor belastning for samfunnet.

I går, torsdag, var det 260 i karantene i Porsgrunn. Det er ikke kjent hvor mange av disse som kan knyttes til festen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE SCHJØTH ØVERÅS ?? – Det er tilfeldig eller ikke om vi klarer å få tak i alle naerkontak­tene. De vil ikke sladre på andre som var tilstede. Vi ser at flere av dem har rukket å smitte videre. Vi er nå på tredje ledd med smittede, sier kommuneove­rlege i Porsgrunn Jan-Arne Hunnestad.
FOTO: HEGE SCHJØTH ØVERÅS – Det er tilfeldig eller ikke om vi klarer å få tak i alle naerkontak­tene. De vil ikke sladre på andre som var tilstede. Vi ser at flere av dem har rukket å smitte videre. Vi er nå på tredje ledd med smittede, sier kommuneove­rlege i Porsgrunn Jan-Arne Hunnestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway