Varden

«Gjennomgåe­nde dårlig hukommelse»

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Helgen 9–11. april var et antall mennesker samlet til fest i Porsgrunn. Eventuelt en sosial sammenkoms­t. Nøyaktig hvor mange som var der er uklart. Beskrivels­en er vage. De som var der lider, ifølge kommuneove­rlegen i Porsgrunn, av noe som framstår som kollektivh­ukommelses­svikt. – De har gjennomgåe­nde dårlig hukommelse, sier kommuneove­rlege Jan-Arne Hunnestad.

Det vi imidlertid kan anta, er at minst 20 personer og et stort antall mennesker er i karantene eller ventekaran­tene etter festen få er villige til å huske at de var på. De smittede er fra Porsgrunn, Bamble og Skien. Ifølge kommuneove­rlegen var én person med ukjent smittevei til stede, og utviklet symptomer et par dager senere.

– Det er tilfeldig eller ikke om vi klarer å få tak i alle naerkontak­tene. De vil ikke sladre på andre som var til stede. Vi ser at flere av dem har rukket å smitte videre. Vi er nå på tredje ledd med smittede, sier Hunnestad.

Han sier at kommunen «vi har kapasitet til tåle ett slikt utbrudd, men ikke flere samtidig». I formannska­pet i Porsgrunn torsdag sa ordfører Robin Kåss (Ap) at «vi må ikke lage en heksejakt med tanke på smitte». Det har han helt rett i. Og det er sannsynlig­vis riktig som han sa, at «det er ingen av oss som ikke har gjort noe dumt i løpet av perioden fra 12. mars i fjor og fram til i dag».

Festdeltak­erne i Porsgrunn er ikke de eneste som har hatt påfallende vanskeligh­eter med å huske hvor de var og hvem de var sammen med. Det har liten hensikt å rangere den aktuelle festen på en skala fra «lurt» til «ikke veldig lurt», men det som åpenbart er usedvanlig usmart, er å opptre på en måte som skisseres av kommuneove­rlegen.

Manglende vilje til å oppgi naerkontak­ter er en trend og utvikling man ser landet rundt. Dette er åpenbart et kjempeprob­lem. Det samme er at de som skal vaksineres ikke tar telefonen. Til det siste er imidlertid også å innvende at kommunene også bør se naermere på hvordan de jobber for å få tak i folk; at man ikke har fått på plass et digitalt timebestil­lingssyste­m for vaksinerin­g er, uavhengig av årsak, helt ubegripeli­g.

Visst kan det vaere vrient å huske alle mulige detaljer om alt man gjør eller ikke gjør her i livet, men det er viktig å understrek­e og si at ingen kan eller skal straffes for å ha blitt koronasmit­tet, men samfunnet rundt blir straffet dersom man ikke bidrar til å begrense videre smitte. Det siste er man, i det minste, moralsk forpliktet til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway