Varden

Flere etterlatte har søkt om erstatning

95-årige Torleiv Aage Kilane ble smittet av personalet på Gulset sykehjem før han døde. I Skien har flere etterlatte bedt om erstatning etter smitteutbr­udd på sykehjem.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Dødsfallet er et av flere koronadøds­fall ved sykehjemme­t.

Og i kjølvannet er det kommet inn søknader som erstatning til Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE).

Smittet på sykehjemme­t

En av dem som har søkt er Yvonne Håland. Etter at bestefaren Torleiv Aage Kilane døde 13. januar har hun på vegne av familien sendt søknad til NPE.

– Vi har søkt om erstatning på bakgrunn av at bestefaren vår ble smittet av personalet ved sykehjemme­t. Det gjorde at vi ikke kunne vaere i naerheten av ham fra juleaften og fram til to dager før han døde. Da måtte vi kle på oss fullt smittevern­utstyr. Han hørte oss dårlig, men vi fikk om ikke annet vaert i naerheten av ham, sier Håland.

Hun legger til at hun og familien ble godt fulgt opp av sykehjemme­t i etterkant.

– De har vaert helt supre i prosessen og har gjort det de kan for å hjelpe oss, sier hun.

– Det er statlige retningsli­njer på å søke på denne type erstatning­er og det forholder vi oss til. Det vår oppgave å bistå pårørende med det, sier Ragnhild Kvernes, fagsjef for heldøgns omsorgstje­nester.

Har krav

En drøy uke etter Kilane døde ble det holdt begravelse fra Holla kirke. Det er i forbindels­e med utgiftene herfra at NPE åpner for å søke om erstatning. Det forteller kommunikas­jonssjef i NPE Øystein Solvang.

– Det som er klart er at man har krav på erstatning dersom det blir smitte på sykehjem. De pårørende har krav på det når pasienten dør. Det følger av pasientska­deloven, sier Solvang.

– Kan ikke erstatte liv

NPE har fått inn seks erstatning­ssaker som gjelder smitte ved sykehjem eller omsorgsbol­ig i Vestfold og Telemark.

Kommunikas­jonssjefen bekrefter at flestepart­en av disse sakene hører hjemme i Skien kommune.

– Fem av seks saker gjelder Skien kommune, sier Solvang.

– Hvor mye får man i erstatning?

– Det er ikke noe fast beløp. Vi gir erstatning etter reelle økonomiske tap. Når det gjelder koronadøds­fall på sykehjem så får man erstatning som dekker utgifter til begravelse. I snitt har vi gitt 64.000 kroner. Beløpene varierer fra under 40.000 ti lover 200.000 kroner, forteller Solvang og legger til:

– De pengene kan ikke erstatte liv eller sorg, men vi opplever at støtten har vaert viktig, sier han.

Yvonne Håland og hennes familie har ennå ikke mottatt svar på sin søknad etter å ha søkt for noen måneder siden. Solvang sier imidlertid at man strekker seg langt for å få behandlet søknadene.

– Vi strekker oss langt slik at pårørende får en rask avklaring i en allerede vanskelig situasjon, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIDI KÅSIN ANDERSEN ?? DØDE: Torleiv Aage Kilane (95) døde 13. januar 2021 etter å ha fått påvist covid-19-smitte julaften 2020. Han ble smittet av personalet ved Gulset sykehjem. Her hilser han på oldebarnet Pia Kåsin Andersen (6 1/2) på nyttårsaft­en.
FOTO: HEIDI KÅSIN ANDERSEN DØDE: Torleiv Aage Kilane (95) døde 13. januar 2021 etter å ha fått påvist covid-19-smitte julaften 2020. Han ble smittet av personalet ved Gulset sykehjem. Her hilser han på oldebarnet Pia Kåsin Andersen (6 1/2) på nyttårsaft­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BESØK: Her har Kilane besøk av to naere slektninge­r dagen før han gikk bort.
FOTO: PRIVAT BESØK: Her har Kilane besøk av to naere slektninge­r dagen før han gikk bort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway