Varden

Krigshelte­n forsvarte mishandlin­g

Krigshelte­n reddet fire jøder og kan snart få sin egen statue i Skien.

- Tekst og foto: Torbjørn Tungesvik

Men Kjell Staal Eggen var også ansvarlig for et brutalt avhør av to skiensmenn rett etter krigen tok slutt.

Kjell Staal Eggen var krigshelte­n fra Skien, som drev sabotasje mot tyskerne og reddet livet til fire jøder. Han er kjent som en av Grenlands største krigshelte­r, og ordfører Hedda Foss Five (Ap) og Skien formannska­p er nå positive til å få reist en statue av Staal Eggen og to jødiske barn i Skien sentrum.

Redningsak­sjonen av jødene har han selv skrevet bokmanus om, men det finnes en mindre kjent historie: To dager etter krigen ble to karer fra Limi i Skien arrestert av hjemmestyr­kene og anklaget for å vaere angivere. Under forhøret ble de utsatt for så grov mishandlin­g at de skal ha blødd ut gjennom ører, munn og nese i flere dager etterpå. Kjell Staal Eggen, etterretni­ngssjef i hjemmestyr­kenes fylkeskomm­ando, påtok seg ansvaret for dette i et avisinnleg­g der han forsvarte volden.

– Jeg er kjent med historien om mishandlin­g av fanger, men det forandrer ingenting når det gjelder å reise et monument. Det er for lettvint i dag å holde oppe den moralske pekefinger­en for hva som fant sted av tenning og temperatur 10. mai 1945, to dager etter at fem år med trussel, død, angst og nedverdige­lse var over, sier Helge Pedersen.

Heltestatu­e til 2,8 mill.

Han er en av drivkrefte­ne i komiteen som skal samle inn 2,8 millioner kroner for å reise et minnesmerk­e over motstandsm­annen Kjell Staal Eggen. Tanken er at redningsma­nnen skal stå på sokkel med et Becker-barn i hver arm, i det de flykter.

Jorunn Sem Fure er krigshisto­riker og direktør ved Telemark Museum. Hun synes det kan vaere grunn til å ta seg tid før man reiser en heltestatu­e:

– Dette er en viktig minnepolit­isk sak, når første et monument er reist er narrativet frosset. Det er bedre å bruke god tid og belyse saken og ta debatten i forkant, enn å starte rivingsdeb­atten før bronsen har stivnet, sier hun.

Sem Fure tror historien om Kjell Staal Eggen kan vaere litt for ensidig bygget på én kilde: Nemlig Kjell Staal Eggen selv.

Reddet fire jøder

Mer om det til slutt i artikkelen. La oss begynne med historien om Kjell Staal Eggens innsats under krigen: Han var født i 1919 og døde i 1999. Da tyskerne okkuperte Norge laget han en illegal avis og ble etter hvert aktiv sabotør og motstandsm­ann med tilknytnin­g til Milorg D17, Telemark.

Den største heltegjern­ingen gjorde han høsten 1942, da han hjalp fire jøder i Skien med å flykte til Sverige. Dermed reddet han Signe Becker og hennes tre barn fra å bli sendt til tyskernes utryddings­leirer.

Under denne aksjonen satte han sitt eget liv i fare, og forteller dessuten at han trosset Milorg-ledelsen, som skal ha sagt at jødene kunne settes på gata så tyskerne kunne ta dem.

Men i dagene etter krigen tok han på seg ansvaret for mishandlin­g av to norske fanger. De to Gjerpen-mennene Johan Gjermundse­n og Alf Moe var mistenkt for å ha fortalt tyskerne om en hytte på Mofjellstu­len i Luksefjell, som ble brukt av motstandss­tyrkene. Men dette ble de funnet uskyldige i.

5. mai – bare tre dager før krigen var slutt – kom nemlig en tropp tyske SS-soldater og omringet hytta. Da var det fire motstandsm­enn der. De klarte å komme seg unna i live, og skjøt en av tyskerne. Etterpå ble det en jakt på hvem som kunne ha sladret om hytta.

– Dere får bare skyte

Johan Gjermundse­n og Alf Moe bodde i samme hus på Limi i Skien. En bussjåfør hadde sett dem i Luksefjell-området, og i en steinrøys rett ved huset deres ble det funnet noen effekter som stammet fra hytta og fra flyslipp i Mofjell-området. Det var blant annet noen fallskjerm­er og litt kaffe og sjokolade som trolig stammet fra engelske flyslipp. I tillegg skal en av mennene ha tatt en Stengun maskinpist­ol. De ble derfor mistenkt både for tyveri og angiveri.

10. mai 1945 ble de arrestert og tatt inn til avhør i Turnhallen (bygningen som i dag huser pinsemenig­heten Tabernakle­t). Der ble de tatt ned i kjelleren og utsatt for grov vold og trusler om at de ville bli skutt, dersom de ikke tilsto at de hadde sladret til tyskerne om hytta på Mofjellstu­len.

Dette ble omtalt i et leserbrev i Varden 30. juli 1945, som hadde tittelen «Mishandlin­gen av fanger i Turnhallen». Innsendere­n kalte seg «En fanges pårørende» og skrev at den ene fangen hadde blitt slått i ansiktet «helt til vedkommend­e segnet sammen, han fikk da ½ times betenkning­stid for å tilstå angiveriet, hvis ikke ville han bli skutt. Etter ½ time kom karene tilbake og spurte om han nå ville tilstå. Fangen svarte at jeg har ikke noe å tilstå, jeg er ingen angiver, så dere får bare skyte. De dengte da løs på ham igjen, alle tre, så tenner løsnet.»

Husker pappas tannverk

Denne beskrivels­en gjaldt mishandlin­gen av Johan Gjermundse­n. Han døde av kreft i 1991. Sønnen hans forteller at faren aldri snakket om hva som hadde skjedd i Turnhallen, men han husker én ting:

– Far hadde veldig mye tannverk da jeg var liten – saerlig i fortennene. Han fikk gebiss da han var i første del av 40åra, forteller han.

Alf Moe skal ha fått samme slags behandling; tenner løsnet og nesa brakk. Varden har fått opplyst at han hadde skjev nese resten av livet som følge av dette. «Begge fangene var i flere dager sterkt opphovnet i munnen så spise var umulig. For begge fangenes vedkommend­e rant det blod av nese, øre og munn i flere dager etterpå,» skrev den pårørende, som krevde en redegjørel­se og at fangene ble behandlet etter norsk lov og rett.

Vardens redaktør satte leserbreve­t på trykk, og tilbød hjemmestyr­kene å svare. Kjell Staal Eggen, som var etterretni­ngssjef i Fylkeskomm­andoen, svarte på kritikken og forsvarte den brutale behandling­en.

Han skrev at de pårørende skulle vaere glade for at Moe og Gjermundse­n ikke ble tatt et par dager før, for da hadde de neppe fått se dem igjen. Han var opprørt over at den pårørende hadde kalt det «Gestapo-metoder»:

«Først nektet de det meste av sine synder, men et godt måltid real juling fikk dem til å legge alle kort på bordet samtidig som det ble mulig å hente tilbake det meste av de stjålne saker. Alt med hensyn til angiveriet nektet de imidlertid å vaere implisert i, og heldigvis for dem er det no bragt på det rene at de intet hadde med dette å gjøre,» skrev Staal Eggen og fortsatte:

«Det kan gjøres oppmerksom på at det gjeldende forhold fant sted umiddelbar­t etter krigens avslutning og at det fortsatt hersket en slags krigstilst­and i landet. Vi mener av den grunn at behandling­en fullt ut var på sin plass. Til slutt kan slås fast at dersom denne behandling ikke var blitt benyttet i disse tilfeller, vilde Alf Moe og Johan Gjermundse­n fortsatt gå med mistanke for angiveri over seg.»

Men andre ord sier Kjell Staal Eggen at fangene naermest skal vaere takknemlig­e, for hvis de ikke hadde fått juling, ville de ikke blitt renvasket.

Det Alf Moe og Johan Gjermundse­n ble utsatt for, ville blitt kalt tortur etter dagens definisjon­er.

I FNs torturkonv­ensjon definerer man tortur slik: «Bevisste handlinger som gir en person alvorlig fysisk eller psykisk smerte for å få informasjo­n, true eller straffe personen eller en tredjepers­on. For at det skal regnes som tortur må handlingen påføres av, eller med tillatelse fra, en offentlig tjenestepe­rson eller en annen som opptrer i embedets medfør.»

I maidagene 1945 opptrådte hjemmefron­ten som en mellomting av militaerst­yrke og politi.

Pappa Eggen sier stopp

Dagen etter svaret fra Kjell Staal Eggen, presiserte fylkeskomm­andoen at dette var noe de sto samlet bak. De tok ikke avstand fra det og kunne ikke love at det ikke ville gjenta seg.

Det kom en rekke sjokkerte svar fra Skiens innbyggere: «Det er en hån mot alle dem som ble prylt i hjel av Gestapo, hvis vi skal begynne å bygge opp det de ga livet for med de samme metoder som tok deres liv,» skrev Leif K. Roksund, som selv var hjemmefron­tmann. Han utfordret de tre voldelige fangevokte­rne til å stå fram.

En annen innsender kaller de skyldige fangevokte­rne for «norske gestapiste­r». Prost Henrik Seip engasjerte seg også i debatten og sa klart ifra at «pinlig avhør» (det vil si pining for å få folk til å tilstå) var forbudt etter grunnloven.

Etter noen dager kommer Kjells far, Olaf Staal Eggen, på banen. Han viser til sønnens modige innsats under krigen og tar ham i forsvar: «Nå synes jeg det burde bli slutt med videre avisskrive­ri for å forsøke å sverte min sønn – Kjell», skriver han.

De tre mennene som mishandlet Moe og Gjermundse­n sto aldri fram, slik de ble oppfordret til. Ingen som var til stede under de redselsful­le forhørene lever lenger, men Varden har snakket med flere annen- og tredjehånd­s kilder. Noen sier Kjell Staal Eggen selv var en av dem, andre sier han ikke var det.

«Kriminell lømmel»

I 1995 ble hendelsen nevnt igjen i Vardens spalter, og det ble trykket en faksimile av Kjell Staal Eggens forsvar for «et måltid real juling». Da levde fortsatt Eggen, og han svarte skriftlig nok en gang.

Da avviste har at han noen gang hadde lagt hånd på folk, og at det var ikke juling som var blitt servert i Turnhallen. Det var kun én sabotør som hadde gitt en «kriminell lømmel» en ørefik. Og lømmelen hadde selv valgt ørefiken, for å slippe å bli anmeldt.

Dette er omtrent det samme som han fortalte barna sine hjemme, ifølge sønnen Trym Staal Eggen.

– Ingen er dømt for det som skal ha skjedd i Turnhallen. Slik faren min beskrev det for oss, var det en fjaer som ble blåst opp til en hel hønsegård. Ingen av oss var der og så hva som skjedde, men når det er sagt mener jeg at selv ikke en ørefik fra en politimann er riktig, sier Trym.

Trym Staal Eggen stusser imidlertid over at museumsdir­ektør og historiker Jorunn Sem Fure mener historien om Kjell bare er basert på Kjells egne beretninge­r.

– Så vidt jeg vet har hun selv vaert hjemme hos Sigurd Becker og hørt historien om flukten og redningsak­sjonen fra hans egen munn, sier han.

«8 plater sjokolade»

Alf Moe og Johan Gjermundse­n ble anmeldt og straffet for tyveriet på Mofjellstu­len, sammen med en ikke navngitt 20-åring. De satt i varetektsa­rrest fra 10. mai til 19. oktober 1945. Da kom saken opp for Gjerpen herredsret­t. Neste dag hadde Varden et fyldig referat fra rettssaken:

«Johan Gjermundse­n var satt under tiltalte for 26. april 1945 å ha borttatt 6 bajonetter og 45 rifleskudd på Mofjellet, og tiltalte nr. 2 Alf Moe for den 24. april 1945 å ha tatt 2 fallskjerm­er og en stengun også på Mofjellet. Sakene tilhørte hjemmestyr­kene. Samtlige 3 har den 5. eller 6. mai 1945 fra Mofjellet tatt 4 fallskjerm­er, noen bokser margarin, 8 plater sjokolade og 5–6 bokser salt.»

Gjermundse­n og Moe sa at de kom over hytta og gjenstande­ne ved en tilfeldigh­et. De innrømmet at de tok med seg noen ting, men hevdet de trodde det kom fra flyslipp på avveie, og at de ville de ta tingene for at ikke tyskerne skulle få fatt i dem. Alf Moe hadde fortalt en mann i Milorg at han skulle ut å kikke etter noen militaeref­fekter fra flyslipp, så de ikke falt i tyskernes hender. Dette bekreftet Milorg-mannen under rettssaken.

Ingen av de tiltalte hadde noen tilknytnin­g til NS eller nazistene. Gjermundse­ns familie tror han var «på skauen» selv – altså motstandsm­ann. Dette har ikke Varden holdepunkt­er for å bekrefte eller avkrefte.

«Blodet fløt»

I retten fikk både Moe og Gjermundse­n forklare seg om mishandlin­gen de ble utsatt for av hjemmestyr­kene da freden kom:

– Jeg ble brakt ned i kjelleren og banket av tre menn så blodet fløt. Litt etter fikk jeg en ny omgang og en av karene sa: «Skal jeg skyte deg fordi du har sladret til tyskerne?» Det ble overhodet ikke snakket om sakene vi hadde tatt og dette var heller ikke nødvendig all den stund vi hadde tilstått alt, sa Gjermundse­n.

Alf Moe forklarte seg om slag som påførte ham både brudd og bevisstløs­het.

– Jeg ble satt på en stol med en mann med stengun foran meg. De slengte mange styggord til meg, kalte meg angiver og sa at jeg skulle vaere hengt på stedet. Så ble jeg ført ned i kjelleren og slått av tre mann. Blodet fløt, noen tenner løsnet og nesa knakk. Jeg var borte en stund og da jeg kom til meg selv igjen, spurte den ene «Hvorfor sladret du til tyskerne?» Jeg nektet for dette. «Vil du ha kula?» sa han. Jeg svarte at de kunne bare skyte, men angiver var jeg ikke. De sa jeg skulle få en halv time til å betenke meg på, sa han.

Dommerne var altså villige til å høre om mishandlin­gen, selv om det var Moe og Gjermundse­n selv som satt på tiltaleben­ken for tyveri. Dommen falt neste dag og sto på trykk i Varden mandag 22. oktober:

«Både Alf Moe og Johan Gjermundse­n fikk 5 måneders fengsel. 20-åringen fikk 60 dager, som ble ansett ferdig sonet i varetektsa­rrest.»

Vaktene slapp tiltale

Mishandlin­gen ble anmeldt, men den fikk aldri noen konsekvens­er for de tre mennene fra hjemmestyr­kene. Dette står beskrevet i Stortingsm­elding 64 fra 1950: «Om angrepene på rettsoppgj­øret med landssvike­rne». Den forteller at saken ble henlagt:

«Denne sak sees å vaere henlagt av statsadvok­aten i Vestfold, Telemark og Aust-Agder 14. september 1946 med bemerkning om at saken ikke var bra, 'men når de fornaermed­e selv har frafalt sin påtalebegj­aering er det ikke grunn for påtalemynd­igheten til å forfølge saken av almene hensyn.»

Alf Moe skal på sine eldre dager ha nektet for at han noen gang frafalt påtalebegj­aeringen, men noen rettssak mot motstandsm­ennene ble det ikke.

Johan Gjermundse­ns sønn har en klar oppfatning av at Kjell Staal Eggen hadde med mishandlin­gen å gjøre, men han vil ikke ta stilling til om det bør komme en statue av mannen i Skien sentrum.

– Det skal jeg ikke mene noe om; jeg vet ikke så mye om krigshisto­rie, sier han til Varden i dag.

Utukt med fanger

Stortingsm­eldingen fra 1950 beskriver for øvrig flere andre overtramp mot fanger i Grenland etter krigen. En fangevokte­r ble dømt for å ha truet en kvinnelig fange med pistol mot hodet. Meldingen forteller videre at «3 fangevokte­re har pleiet utuktig omgang med noen kvinner som satt i varetektsa­rrest» i leirene Grenland ungdomssko­le på Eidanger og Miltenberg på Vestsida i Porsgrunn.

– Det var mange slike saker der gutta på skauen gikk over stag for å hevne seg etter krigen, sier museumsdir­ektør Jorunn Sem Fure.

Hun mener likevel at Kjell Staal Eggen og redningen av familien Becker fortjener å minnes, men ønsker å løfte en fane for kildekriti­kken.

– Aksjonen er så spektakula­er og historisk viktig at det er flott den blir tatt fram og man ønsker et varig minnesmerk­e. Personen Staal Eggen og omstendigh­etene rundt aksjonen er også verdt å minnes, men redningsak­sjonen er kanskje litt for lite belyst av historiske kilder. Vi har bare én versjon og det er Staal Eggens manuskript fra 70-tallet, som sønnen hans utga i 2008. Før man laget en statue hadde det vaert på sin plass å gjøre en større historisk undersøkel­se av det som skjedde, sier Sem Fure.

Hun mener blant annet at Milorg kommer ufortjent dårlig ut når Kjell Staal Eggen skriver at de nektet å hjelpe den

jødiske familien Becker, og sa: «Sett dem på gata og la tyskerne overta. Vi er en militaer organisasj­on og vil intet ha med jødene å gjøre. Det er en ordre!»:

– Det er den lokale Milorg-lederen, kaptein Holmboe, som blir tillagt disse ordene. Vi har ikke grunn til å tro at det var noe en samlet Milorg-ledelse sto for. Kjell Batzer var også en hovedperso­n i redningsak­sjonen for familien Becker, og han var en sentral Milorg-mann selv. Ifølge rapporten han skrev i Stockholm i 1944 var det han som tok initiativ til å få Sigurd Becker i dekkleilig­het i sitt eget hjem, påpeker hun.

– I våre dager diskuterer man statuer, og det kan vaere en fordel å gjøre før man reiser dem. Det er kanskje litt gammeldags med heltestatu­er, men Beckerfami­liens historie fortjener absolutt en prominent plass: Skien var også åsted for folkemorde­t, avslutter Jorunn Sem Fure.

 ??  ??
 ??  ?? REDDET JØDER: Kjell Staal Eggen bidro til å redde fire jøder under krigen, og deltok i dristige sabotasjea­ksjoner. Men han var også ansvarlig for avhør med tortur da freden kom.
REDDET JØDER: Kjell Staal Eggen bidro til å redde fire jøder under krigen, og deltok i dristige sabotasjea­ksjoner. Men han var også ansvarlig for avhør med tortur da freden kom.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ??
FOTO: ARKIVFOTO
 ??  ?? DREPT: David Becker, som drev butikk i Skien sentrum, ble drept i Auschwitz 17. februar 1943. Kona og de tre barna hans overlevde, mye takket vaere motstandsm­ennene Kjell Staal Eggen og Kjell Batzer.
DREPT: David Becker, som drev butikk i Skien sentrum, ble drept i Auschwitz 17. februar 1943. Kona og de tre barna hans overlevde, mye takket vaere motstandsm­ennene Kjell Staal Eggen og Kjell Batzer.
 ??  ?? VIL HA STATUE: Det er for lettvint i dag å holde oppe den moralske pekefinger­en mot ting som skjedde to dager etter at krigen var slutt, mener Helge Pedersen i statue-komiteen.
VIL HA STATUE: Det er for lettvint i dag å holde oppe den moralske pekefinger­en mot ting som skjedde to dager etter at krigen var slutt, mener Helge Pedersen i statue-komiteen.
 ??  ?? SKREKKENS KJELLER: I kjelleren på det Odds Turnhall (i dag Tabernakle­t) ble to menn forhørt, skambanket og forsøkt truet til å tilstå. Kjell Staal Eggen forsvarte det.
SKREKKENS KJELLER: I kjelleren på det Odds Turnhall (i dag Tabernakle­t) ble to menn forhørt, skambanket og forsøkt truet til å tilstå. Kjell Staal Eggen forsvarte det.
 ??  ?? STEINRØYS: Johan Gjermundse­n og Alf Moe bodde i dette huset under krigen. Huset på Limi var ganske nybygd, og i ei steinrøys nedenfor ble det funnet gjenstande­r som var stjålet fra Mofjellstu­len.
STEINRØYS: Johan Gjermundse­n og Alf Moe bodde i dette huset under krigen. Huset på Limi var ganske nybygd, og i ei steinrøys nedenfor ble det funnet gjenstande­r som var stjålet fra Mofjellstu­len.
 ??  ?? FAKTA: Museumsdir­ektør Jorunn Sem Fure tar til orde for å bruke tid og undersøke fakta før man velger å reise en heltestatu­e.
FAKTA: Museumsdir­ektør Jorunn Sem Fure tar til orde for å bruke tid og undersøke fakta før man velger å reise en heltestatu­e.
 ??  ??
 ??  ?? MISHANDLIN­G: To fanger ble mishandlet i Turnhallen i dagene etter at krigen var slutt. Kjell Staal Eggen forsvarte det og sa «det var fullt ut på sin plass.»
MISHANDLIN­G: To fanger ble mishandlet i Turnhallen i dagene etter at krigen var slutt. Kjell Staal Eggen forsvarte det og sa «det var fullt ut på sin plass.»
 ??  ?? FORSVARER: Kjell Staal Eggen bruker friske ord når han forsvarer volden mot fangene.
FORSVARER: Kjell Staal Eggen bruker friske ord når han forsvarer volden mot fangene.
 ??  ?? SLÅTT BEVISSTLØS: Dette er Vardens referat av hva Alf Moe fortalte i retten da han var tiltalt for tyveri i oktober 1945.
SLÅTT BEVISSTLØS: Dette er Vardens referat av hva Alf Moe fortalte i retten da han var tiltalt for tyveri i oktober 1945.
 ??  ?? DOMMEN: Dette er dommen de to fangene fikk 20. oktober 1945, for å ha stjålet fra hjemmefron­tens hytte.
DOMMEN: Dette er dommen de to fangene fikk 20. oktober 1945, for å ha stjålet fra hjemmefron­tens hytte.
 ??  ?? BLÅST OPP: Trym Staal Eggen, sønn av Kjell, sier faren mente hendelsene i Turnhallen var en fjaer somble blåst opp til en hel hønsegård.
BLÅST OPP: Trym Staal Eggen, sønn av Kjell, sier faren mente hendelsene i Turnhallen var en fjaer somble blåst opp til en hel hønsegård.
 ??  ??
 ??  ?? PROSTEN: Henrik Seip satte skapet på plass og fastslo at det som hadde skjedd i Turnhallen var i strid med grunnloven. Leserinnle­gget ble trykket i Varden i august 1945.
PROSTEN: Henrik Seip satte skapet på plass og fastslo at det som hadde skjedd i Turnhallen var i strid med grunnloven. Leserinnle­gget ble trykket i Varden i august 1945.
 ??  ?? FORSVAR: Kjell Staal Eggen forsvarte handlingen­e og skrev at det «fullt ut var på sin plass» selv om fangene viste seg å vaere uskyldige i angiveri.
FORSVAR: Kjell Staal Eggen forsvarte handlingen­e og skrev at det «fullt ut var på sin plass» selv om fangene viste seg å vaere uskyldige i angiveri.
 ??  ?? FLYSLIPP: Ved Mofjellstu­len ble det sluppet mange slike containere med våpen, mat og annet materiell til hjemmefron­ten. Denne rustne containere­n ligger der fortsatt.
FLYSLIPP: Ved Mofjellstu­len ble det sluppet mange slike containere med våpen, mat og annet materiell til hjemmefron­ten. Denne rustne containere­n ligger der fortsatt.
 ??  ?? STATUE: Kunstneren Henning Olav Espedal har laget dette utkastet av Kjell Staal Eggens ansikt. Spørsmålet er om det skal bli en statue i full størrelse i Skien sentrum.
STATUE: Kunstneren Henning Olav Espedal har laget dette utkastet av Kjell Staal Eggens ansikt. Spørsmålet er om det skal bli en statue i full størrelse i Skien sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway