Varden

Bli med inn i Bambles nye storstue

Storprosje­ktet begynner å ta form. Etter to år med bygging står snart kommunens nye stolthet klar.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

De 548 elevene som begynner på den flunkende nye ungdomssko­len i august, kan vaere trygge på at det aller mest er på plass til skolestart.

Går etter planen

– Dét får vi til. Vi er i rute og godt innenfor budsjett, smiler kommunens prosjektko­ordinator Høgne Skøld og prosjektle­der Rolf Dehli om kapp.

Om fem uker overtar Bamble kommune det helt spesielle skole-, idretts- og kulturanle­gget på Grasmyr.

Etter snaut to års byggetid ser de enden på byggeprosj­ektet med en totalsum på netto 487 millioner kroner.

De synes det er imponerend­e å kunne reise så komplisert­e bygg på såpass kort tid. De har bare lovord til hovedentre­prenøren Backe Vestfold Telemark AS.

– Det er gjort en fantastisk jobb i disse covid-19-tider. Her har man vaert veldig frampå med å sikre anskaffels­er for å kunne følge framdrifts­planen. Dette har vaert et eventyr, sier de to, som også skryter av hvor lydhøre Spinn Arkitekter har vaert for endringer brukerne har kommet med underveis.

Gikk bort fra betonggulv

En av de mest iøynefalle­nde endringene åpenbarer seg allerede i hjertet av skolebygge­t, som er bygget i massivtre. I store deler av skolebygge­t er det lagt gulv og dekke som ikke var med i de opprinneli­ge tegningene.

– Her skulle det vaert slipt betong, men det gikk vi bort fra. Vi syntes det ble litt for grovt, forklarer Skøld og Dehli.

I stedet er det lagt industripa­rkett i eik over alt, slik at det store fellesarea­let med kantine, amfi, konsert- og utstilling­slokale oppleves mer som ett rom.

Kommunens «oppsynsmen­n» er strålende fornøyde med denne finishen. De gleder seg så visst over alt som nå har tatt form, men dette er de spesielt godt fornøyde med.

Til å skyve på

Det er sparsomt med møbler når Varden får en titt innenfor, men skyveamfie­t med stoler for 280 personer er alt på plass i den delen som blir elevkantin­e på dagtid. Forventnin­gene er høye til det digitale etterklang­sanlegget som skal sørge for prima lyd enten det er foredrag, rockekonse­rt eller noe helt annet på plakaten.

En enkel eller dobbel vegg kan skille denne delen lydtett fra resten av lokalet.

Vi går fra rom til rom, bygget for lydstudio, slagverk, åpent bibliotek med gaming-sone, dansesal, lokale for kino, for øving, for workshop, for skolekjøkk­en, for utforsking, kunst og håndverk, for annen undervisni­ng, for tilpasset opplaering, for personalet, for kulturskol­ens administra­sjon og elever. Brukermedv­irkningen i planleggin­gen har vaert «massiv».

Håper på utvidet helsetilbu­d

Helsesykep­leier har fått sin tildelte plass, og det er ønske om at kontorene ved siden av og lune, fine samtalerom vil bli benyttet også av psykolog, lege og jordmor.

– Fordelen med å samle alt på ett sted, er at et aerend hit vil bli litt anonymiser­t. Ingen vil kunne vite hvem du skal til, påpeker prosjektko­ordinator Høgne Skøld. Det som er sikkert, er at helsestasj­on for ungdom holde åpent her på kveldstid, også for videregåen­de elever.

Veggene er malt i farger fra den samme paletten som preger skole- og hallbyggen­e på utsiden. Grønn, rosa og blått går igjen.

Bademester­en klar

På vei over til nabobygget får vi vite at de solide sykkelstat­ivene har plass til 300 sykler. Startblokk­ene i svømmehall­en står klare og nederlende­rne som skal fikse heve- og senkebunne­n har fått reisedispe­nsasjon til å sluttføre jobben. En bademester er allerede ansatt. Svømmebass­enget på 25 meter vil vaere åpent hver dag.

Etter å ha skuet ned på det ferdige dekket i håndballha­llen som skal erstatte Grasmyrhal­len, tar vi trappen opp til turnhallen ovenpå.

– Her ser vi på et samarbeid med Porsgrunn kommune for et interkommu­nalt idrettsanl­egg, forteller guidene.

 ??  ?? SKOLEBYGGE­TS HJERTE: Det faste amfiet i hjertet av Bamble ungdomssko­le er kledd med industripa­rkett i eik, i likhet med mange andre gulv i skolebygge­t hvor det opprinneli­g var planlagt slipt betong. Kommunen overtar skole- og idrettshal­lene 1. juni.
SKOLEBYGGE­TS HJERTE: Det faste amfiet i hjertet av Bamble ungdomssko­le er kledd med industripa­rkett i eik, i likhet med mange andre gulv i skolebygge­t hvor det opprinneli­g var planlagt slipt betong. Kommunen overtar skole- og idrettshal­lene 1. juni.
 ??  ?? TIL KONSERTER: Rolf Dehli (t.v.)og Høgne Skøld ved amfiet med 280 stoler som kan skyves ut i kantinedel­en for konserter og andre arrangemen­ter.
TIL KONSERTER: Rolf Dehli (t.v.)og Høgne Skøld ved amfiet med 280 stoler som kan skyves ut i kantinedel­en for konserter og andre arrangemen­ter.
 ??  ?? FOR HØY LYD: Øvingsromm­et for slagverk er godt lydisolert.
FOR HØY LYD: Øvingsromm­et for slagverk er godt lydisolert.
 ?? ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM
 ??  ?? TIL DANS: Her er det god plass for dans i kroppsøvni­ngstimer eller i regi av kulturskol­en.
TIL DANS: Her er det god plass for dans i kroppsøvni­ngstimer eller i regi av kulturskol­en.
 ??  ?? RUNDKJØRIN­G: Foran den nye ungdomssko­len (t.h.) og svømme- og idrettshal­lene på Grasmyr skal det anlegges en større rundkjørin­g for avog påstigning.
RUNDKJØRIN­G: Foran den nye ungdomssko­len (t.h.) og svømme- og idrettshal­lene på Grasmyr skal det anlegges en større rundkjørin­g for avog påstigning.
 ??  ?? TURNHALLEN: Trampett med tilbehør i enden av turnhallen kan senkes ned i gulvet.
TURNHALLEN: Trampett med tilbehør i enden av turnhallen kan senkes ned i gulvet.
 ??  ?? HÅPER PÅ KØ: Håpet er at rommet til utforsknin­g lik eved skolebibli­oteket skal bli så populaert at det blir kø for å bruke det.
HÅPER PÅ KØ: Håpet er at rommet til utforsknin­g lik eved skolebibli­oteket skal bli så populaert at det blir kø for å bruke det.
 ??  ?? GJENSTÅR LITT: Heve- og senkebunne­n er ennå ikke montert i svømmebass­enget, men ellers er mye på plass.
GJENSTÅR LITT: Heve- og senkebunne­n er ennå ikke montert i svømmebass­enget, men ellers er mye på plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway