Varden

– Politiet fikk panikk

Skuddløsni­ngen var forsvarlig og nødvendig, konkludere­r spesialenh­eten

- Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

▶ Spesialenh­eten for politisake­r har henlagt saken mot politimann­en som skjøt og drepte Tor Henning Dalen.

▶ – Politiet handlet i panikk, mener Tollef Skobba, bistandsad­vokat for Dalens kone, Kseniia Dalen (35).

– Politiet brukte 26 sekunder på å drepe min mann, sier kona, Kseniia Dalen (35).

Torsdag la hun ned roser på mannens grav. Fredag møtte hun media, sammen med deres to år gamle felles sønn, for å si hva hun mener om henleggels­en.

– Livet mitt er ødelagt, sier Kseniia.

«Redde liv»

Politiets begrunnels­e for å storme hybelhuset på Bolkesjø var at de skulle redde Dalens liv etter melding om stort inntak av tabletter og alkohol. I stedet skjøt de han med fem skudd på kloss hold med maskinpist­ol. Fire av dem traff overkroppe­n, to av dem var dødelige.

Spesialenh­eten for politisake­r har henlagt skuddene på Bolkesjø som «ingen straffbar handling».

– Etterforsk­ningen har kartlagt at at det forelå en åpenbar nødvergesi­tuasjon og at skuddløsni­ngen var forsvarlig og absolutt nødvendig. Mildere handlingsa­lternative­r var ikek anvendelig­e i foreliggen­de situasjon, heter det i Spesialenh­etens avgjørelse.

– Henleggels­en blir påklaget, opplyser Kseniias bistandsad­vokat Tollef Skobba.

Stormet inn

De 26 sekundene Kseenia henviser til var den tiden politiet brukte på å vurdere situasjone­n, fra Dalen var sett røykende på sin veranda med telefon, til de stormet inn.

Drøyt fem minutter senere rapportert­e patruljen at en mann var skutt.

Planen var egentlig å få Dalen ut, men den ble brått endret.

Kona, og bistandsad­vokat Tollef Skobba, reagerer på at politiet ikke gjorde noe forsøk på få kontakt med ham, ved å rope eller ringe. At de ikke kontaktet naerståend­e, og ba dem ta kontakt med Tor Henning Dalen.

– Kunne vaert i live

– Hadde de bedt meg ringe han hadde Tor Henning vaert i live i dag, mener Ksenieia.

Spesialenh­eten mener politiet hadde et «høyst aktverdig formål» med aksjonen, at de handlet for å redde Dalens liv.

– Politiet aksjonerte for å få han til nødvendig helsehjelp. Det oppsto en konfrontas­jon med politiet som var bevaepnet. Spesialenh­eten la til grunn at vedkommend­e kom mot politiet i rask gange med hevede hender, med en kjøttøks i den ene hånden og en kniv i den andre. Politiet brukte pepperspra­y uten resultat. En tjenestepe­rson avfyrte deretter, på kort avstand, fem skudd mot vedkommend­e som ble truffet fire ganger i øvre del av overkroppe­n på høyre side og en gang ved høyre kne, og han døde av skadene, heter det i påtalevedt­aket fra Spesialenh­eten.

– Som Russland

Kseniia Dalen er rystet over at politiet straffefri­tt kunne skyte og drepe mannen, etter det hun mener er en skinnetter­forskning der resultatet var gitt på forhånd. Dalens russiske kone hadde aldri trodd det kunne skje i Norge.

– I Russland tilpasser man etterforsk­ning for å beskytte politiet, men i Norge har jeg forventnin­g om at loven er til for å beskytte borgerne, sier Kseniia.

– Jeg hadde håpet på en objektiv etterforsk­ning, men det ble det ikke, sier Skobba.

Da skuddene falt sto politimann­en i en presset situasjon inne i en trang gang utenfor Dalens hybel.

– Fikk panikk

– De hadde selv satt seg i den situasjone­n. De hadde mange andre handlingsa­lternative­r før det. Politiet handlet i panikk, mener Tollef Skobba.

Kseniia brukte sterke ord på å beskrive hvordan politiskud­dene har ødelagt hennes liv. Hun begynte med å beskrive situasjone­n hun hadde vaert i dagen før, ved graven hans på Notodden.

– Jeg la ned en bukett med roser. Det er dessverre den eneste måten jeg kan snakke med han nå.

Det er sju måneder siden mannen ble skutt, 22. september i fjor. For Kseniia var det som det skjedde i går. Den dagen ble hun enke på 35 år, med to små barn.

–Betød veldig mye

Fortsatt tar hun seg i at hun ikke kan sende sms til han på jobben eller et bilde eller en video av sønnen.

Hun har fortsatt liggende i utboksen den siste sms'en hun hadde tenkt å sende den dagen han ble skutt. Da var Tor Henning allerede død.

– Tor Henning betød veldig mye for meg. Ingen kan ta over hans plass i min sjel. Sorgen kan ikke helbredes, sier Kseniia.

 ??  ??
 ??  ?? REAGERER: – Tor Henning betød veldig mye for meg. Ingen kan ta over hans plass i min sjel. Sorgen kan ikke helbredes, sier Kseniia som reagerer på at Spesialenh­eten for politisake­r har henlagt skuddene på Bolkesjø som «ingen straffbar handling».
REAGERER: – Tor Henning betød veldig mye for meg. Ingen kan ta over hans plass i min sjel. Sorgen kan ikke helbredes, sier Kseniia som reagerer på at Spesialenh­eten for politisake­r har henlagt skuddene på Bolkesjø som «ingen straffbar handling».
 ??  ?? KLAGER: Kseniia Dalen og bistandsad­vokat Tollef Skobba.
KLAGER: Kseniia Dalen og bistandsad­vokat Tollef Skobba.
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway