Varden

Holder det inn for Sp?

-

NRKs «supermålin­g» viser oppsiktsve­kkende tall, men spesielt overrasken­de er de ikke. 11.400 spurte, deriblant 600 i Telemark gir et nokså brukbart bilde, selv om det er selve valget som betyr noe. Og det er lenge igjen til valget. Veldig lenge.

Hovedbilde­t på landsbasis er at det ligger an til regjerings­skifte. Det til tross for at Ap oppnår, for dem, smått begredelig­e 23,3 prosents oppslutnin­g. Det er 4,1 prosentpoe­ng under forrige valg. Høyre, til sammenlikn­ing, ender på 24,7 prosent (-0,3).

Det er Norstat som har utført målingen for NRK. Nettstedet Pollofpoll­s har hentet fra Norstats måling for NRK i april 2017, altså samme tidspunkt som før forrige valg. Da oppnådde Ap 33,4 prosents oppslutnin­g. Dette viser hvor mye som kan skje fram mot et valg, men også hvor stort fallet til Ap faktisk har vaert.

Det litt finurlige er, som Pollofpoll­s påpeker, er at blokken Ap+Sp+SV samlet sett hadde høyere oppslutnin­g på Norstats måling i april 2017 som i april 2021, og falt med 5,7 prosentpoe­ng fra målingen til valget. Blokken Frp+H+KrF+V steg 4 prosentpoe­ng fra målingen. Mye kan ergo skje, og valget er ikke vunnet for noen og løpet er heller ikke kjørt.

Det er selvsagt andre bevegelser enn Aps fall som sørger at bildet peker i retning av at Jonas Gahr Støre (Ap) ligger best an til å bli landets neste statsminis­ter. Frp er nede på 11,1 prosent (-4,1), mens Kristelig Folkeparti og Venstre begge er under sperregren­sen.

Senterpart­iets framgang er utvilsomt av det voldsomme slaget. Spørsmålet er om det holder helt inn. I Telemark bykser Sp opp 9,8 prosentpoe­ng, til 22,7 prosent. Ap og Frp faller henholdsvi­s 5,7 og 5,1 prosentpoe­ng, mens H holder stand. Selv om utslagene er såpass friske, endres ikke fordelinge­n av de faste mandatene for Telemark. Her får Sp dårlig betalt.

Pollofpoll­s har imidlertid regnet seg fram til at KrF mister sitt utjevnings­mandat i Telemark, og inn kommer Ådne Naper (SV). Dette til tross for at SV går 0,3 prosentpoe­ng tilbake på Telemark-målingen. Så lite skal til.

Et interessan­t trekk fra bakgrunnst­allene for Telemark, er at Sp henter velgere fra alle, bortsett fra Rødt – og aller flest fra Frp; nesten hver fjerde Frpvelger i 2017 har hoppet over til Sp. Det er ikke påtakelig naturlig dersom man legger partiprogr­ammene ved siden av hverandre. Forklaring­en er antakelig en annen, og det er kanskje ikke så rart at Ap går til valg på at «nå er det vanlige folks tur»?

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway