Varden

Tynnslitt tillit truer samfunnet etter korona

Tillit er limet I samfunnet, og har lenge vaert trukket fram som det fremste skandinavi­ske konkurrans­efortrinne­t.

-

Der andre land er avhengig av lange forhandlin­ger og komplisert­e kontrakter har vi her i nord klart oss med et håndtrykk og en muntlig avtale, fordi vi stoler på hverandre og fordi vi tror at de fleste tross alt er ordentlige folk som handler i beste mening. Dessverre kan det virke som om koronasitu­asjonen er i ferd med å endre på dette.

Bent Høie var tidlig ute med å si «ikke skam deg, test deg», da folkedypet begynte å rope på straff og uansvarlig­het. Dessverre har Høies oppfordrin­g druknet mer og mer i fordømmels­er av dem som er så uheldig å bli smittet. Vi kjefter på ungdommen, vi kjefter på folk som står i kø (mens vi selv står i køen ved siden av), vi kjefter på dem som reiser og nå sist på dem som deltok på den mye omtalte festen i Porsgrunn, helgen 9–11 april.

Kommentare­ne hagler i sosiale medier, politikern­e og måten avisene dekker sakene på bidrar også. Det ropes på straff og på gapestokk. Men hva fører dette til? Jo, det fører til det vi ser etter den siste hendelsen: Folk føler på skam, de ønsker å beskytte vennene sine, og derfor «glemmer» de hvem som var der, fordi å si fra føles som tysting. Og dermed oppnår vi det motsatte av hva vi ønsker, nemlig at vi får stoppet videre smittespre­dning når skaden først har skjedd. Og dette handler absolutt om tillit. Når man driver personligg­jøring av ansvar, truer med straff og bøter og i tillegg møter en gapestokk i medier og sosiale medier, så gjør det noe med denne grunnlegge­nde troen på våre medmennesk­er, og dette kan få store konsekvens­er også etter korona.

En rekke studier viser hvordan manglende tillit sliter på samfunnet, og gjør det meste vanskelig. USA er kanskje det fremste eksemplet i den vestlige verden. Der de fleste i nord forstår at det er dumt å kaste søppel på bakken finner vi i USA plakater på annethvert gatehjørne med informasjo­n om hva som er ulovlig og hvor stor boten er for å bryte loven. Vi ser det i politikken, hvor to jevnstore partier ikke klarer å samarbeide, og vi ser det i naeringsli­v og forvaltnin­g, hvor kontroll og hierarki bidrar til at arbeidet blir mindre effektivt og løsningene tar lengre tid. Vi ser det også i synet på velferdsst­aten, hvor man i nord tenker at offentlig skole, trygdeordn­inger og helsevesen er et gode, mens land med lavere tillit er mest opptatt av at andre ikke skal få misbruke ordningene, og derfor svekker dem eller lar vaere å ha dem i det hele tatt.

Mest av alt ser vi det i hverdagen, på hvordan vi snakker og tenker om andre menneskers intensjone­r. Og det er nettopp dette som gjør meg bekymret for årene som kommer. Hvordan vil det norske samfunnet se ut når vi etter hvert forhåpentl­igvis kan leve mer som normalt, nå som vi er vant til å fordele skyld og skam på folk som blir syke? Vil vi overføre disse holdningen­e til andre sykdommer, og dermed kreve økt egenbetali­ng? Vil vi stole litt mindre på folk når vi gjennomfør­er transaksjo­ner, og dermed bidra til byråkratis­ering og ineffektiv­itet? Vil vi skule litt mer på naboen når han inviterer til fest?

Summen av slike små ting kan få store konsekvens­er for den videre samfunnsut­viklingen. Derfor er min bønn til hver enkelt av oss at neste gang vi kjenner på trangen til å straffe, fordele skyld og fordømme, så kan vi i stedet trekke pusten dypt og tenke "det kunne like gjerne vaert meg – så jeg tilgir". Så kan vi kanskje fortsette å leve i det gode og tillitsful­le samfunnet vi hadde fram til mars 2020.

Marius Rohde Johannesse­n

Førsteaman­uensis, handelshøy­skolen Universite­tet i Sørøst-Norge

 ??  ?? OPPFORDRIN­G: Dessverre har Høies oppfordrin­g druknet mer og mer i fordømmels­er av de som er så uheldig å bli smittet, skriver Marius Rohde Johannesse­n. Foto: Lise Åserud/NTB
OPPFORDRIN­G: Dessverre har Høies oppfordrin­g druknet mer og mer i fordømmels­er av de som er så uheldig å bli smittet, skriver Marius Rohde Johannesse­n. Foto: Lise Åserud/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway